Hadban áll a matematikával Szombathely fideszes polgármestere

Publikálás dátuma
2019.03.13. 13:08

Fotó: Google Street View
Két óra alatt nagy vonalakban nem történt semmi a némi alternatív matekozáson, migránsozáson, bevándorlás pártizáson, szivárványkoalíciózáson a szerdai közgyűlésen.
Komoly vereséget mért a matematikára a szerdai szombathelyi közgyűlésen Puskás Tivadar polgármester, aki levezette, miután a 2014-es önkormányzati választásokon a Fidesz-KDNP tíz képviselőt küldhetett a testületbe, míg a baloldal kilencet, a Jobbik és a Pro Savaria pedig egyet-egyet, így a jobboldalnak van többsége. Még akkor is, ha a PS januárig a kormánypártokkal szavazó alpolgármesterét, Molnár Miklóst azóta árulónak kiáltotta ki a városvezetés, miután megszavazta a baloldali indítványt, hogy Szombathely utasítsa el a rabszolgatörvényt. Az emiatt kisebbségbe került kormánypártok azóta minden eszközzel megpróbálják megakadályozni a közgyűlés normális működését, a legutóbbi, februári közgyűlésen például még az üléstermet is elbarikádozták, csak, hogy megakadályozzák, hogy a többségbe került ellenzék keresztülvigye az akaratát. Ez ugyan nem sikerült, s több, korábban a kormánypárti többség által lesöpört javaslatot szavazott meg február utolsó napján a közgyűlés, többek között a szervezeti és működési szabályzat módosítását, a városi újság újraindítását, a közvilágítási rendszer felújításának felülvizsgálatát, a bérlakások 40 milliós felújítását – a kormánypárti reakció szerint biztos migránsokat akarnak betelepíteni a felújított lakásokba... –, több mint 800 önkormányzati dolgozó egyszeri cafetériáját, vagy éppen a helyi tévé vezetőjének leváltását. A Fidesz-KDNP csak annyit ért el, hogy obstrukciójával annyira elhúzta az időt, hogy új ülésnapot kellett összehívni szerdára. Melyen elvileg a város költségvetését kellett volna elfogadni, ám már a kezdetekkor látszott, nem megy majd könnyen. Az őszi választásokon közösen induló ellenzéki Éljen Szombathely! például módosító javaslatokat szeretett volna beadni a büdzséhez, míg polgármester-jelöltjük, Nemény András indítványozta, a másnapi (!!!), csütörtöki rendkívüli közgyűlés napirendi pontjait is vegyék fel a szerdai programba – ezek a februári közgyűlésen az ellenzék által megszavazott változtatások… A matematikával hadban álló polgármester erre posztbolsevik puccskísérletet emlegetett, amire az Éljen Szombathely!-es Tóth Kálmán azt kérdezte: nem érti, a kifejezés miért nem sérti a kormánypárti képviselőasszonyt, Takácsné Tenki Mártát, aki, ugye pártitkár volt anno? Takácsné ezt kikérte magának, mire Ipkovich György (ÉSZ!) emlékeztette, bizony pártitkár volt, együtt dolgoztak a nyolcvanas években. Takácsné kínos magyarázkodása újabb perceket rabolt el az érdemi munkaidőből… Két óra alatt ugyanis nagy vonalakban nem történt semmi a némi alternatív matekozáson, migránsozáson, bevándorlás pártizáson, szivárványkoalíciózáson kívül, illetve az ellenzék szóba hozta egyes utcák állapotát, valamint a közvilágítás kérdését, de ezek a témák a második szünetig mellékzöngék maradtak. Az egyetlen érdemi bejelentés Molnár Miklós nevéhez fűződött, aki felszólalásában megemlítette, a Pro Savaria indul a választásokon – a jobboldali nézeteket valló szervezet a helyiek szerint a Fidesz-KDNP-t gyengítheti az ősszel.
A szünet után Kopcsándi József (ÉSZ!) az új Haladás stadion okozta károkról, a környékbeli ingatlanom értékvesztéséről beszélt, s úgy tűnt, végre normális ütemben indul be a verkli, de aztán jött a Fidesz-KDNP-s Kántás Zoltán, aki kommunista tisztogatásról beszélt a városi tévénél, szintén bevándorlás pártizott, majd megvádolta a baloldalt, hogy szándékosan húzta az időt a februári közgyűlésen, s így nem sikerült elfogadni a város büdzséjét – szavait komoly röhögés fogadta ellenzéki oldalon. Párttársa, Kecskés László is csatlakozott az utóbbi gondolathoz, emellett ő is relativizálni akarta Takácsné párttitkárságát, míg Illés Károly fideszes alpolgármester a stadion megjegyezte, a baloldalt biztos azért zavarja a komplexum, mert ők nem tudtak ilyen fejlesztést a városba hozni, ráadásul a stadion építészeti díjat is nyert. Új irányt hozott Horváth Attila (ÉSZ!), aki javaslatot tett, hogy az önkormányzati cégek felügyelő bizottságából hívjanak vissza kormánypárti delegáltakat, és ehhez csatlakozott Balassa Péter a Jobbikból. Öt perc meg is szavazta az ellenzéki többség a változásokat. Megszavazták az ellenzék által javasolt bevándorlásügyi bizottság felállítását is. Lendvai Ferenc Fidesz-KDNP frakcióvezető kijelentette, azért tartózkodtak, mert amíg Szombathely polgármestere Puskás Tivadar, az ország miniszterelnöke pedig Orbán Viktor, addig okafogyott egy ilyen bizottság… Aztán az is kiderült, mivel az ellenzéknek sikerült napirendre vetetnie a másnapi, rendkívüli közgyűlés pontjait, így nem lesz szükség újabb mítingre csütörtökön. A további szavazások előtt ebédelni vonult a közgyűlés.
Energiával feltöltve kezdődhetett meg a legfontosabb napirend, a város költségvetésnek tárgyalása. A közgyűlés Molnár támogatásával elfogadta a tavalyi büdzsé módosítását – az ellenzék nem szavazott -, majd utcákra lebontott vita kezdődött az útfelújítások szükségességéről. A kormánypárti képviselők állították, az általuk benyújtott költségvetésnél nem lehet jobbat készíteni, az ellenzékiek viszont új prioritásokat határoztak meg. Ebből hosszú vita alakult ki, a Fidesz-KDNP-s képviselők a forrást hiányolták az ellenzéki javaslatok mögül, akik viszont átcsoportosításokkal – például a polgármesteri keret és kabinet megnyirbálásval – megoldhatónak látták az általuk benyújtott javaslatok finanszírozását. Aztán Ipkovich György felvetette, Molnár a hivatal segítségével állítson össze új költségvetési javaslatot, melyről aztán később szavaznak, ám Illés alpolgármester kijelentette, ez nem jó ötlet, mert Molnár a bosszúvágy hajtja… Újabb szünet után aztán a jegyző bejelentette, miután több mint egymilliárd forintnyi módosító indítvány érkezett – szám szerint 127 darab –, így nem lehet azonnal szavazni róluk, hanem át kell dolgozni a költségvetési javaslatot. Erre újabb vita alakult ki, hogyan és ki vegyen részt ebben, az ellenzék ragaszkodott Molnár személyéhez, a kormánypártiak viszont ellenezték, mert szerintük csak bosszút akar állni az alpolgármester, akitől Puskás nemcsak a fizetését vette el, de a titkárnőjét is elrendelte mellőle. Végül aztán hosszas pengeváltás után az ellenzéki többség megszavazta, hogy március 28-ra új tervezet készül Molnár iránymutatásai alapján, melybe beleépítik az ő javaslataikat is. Elvileg a harmadik nekifutásra, a hónap végére lehet Szombathelynek költségvetése.  
Közben szépen beesteledett, és még csak ekkor következtek a személyi kérdések. Az ellenzék ugyanis néhány városi cég élén változást akart, no és ismét előkerült a helyi tévé február végén leváltott igazgatójának esete is. Az ügyben – mely azon négy pont közé tartozott, melyeket Puskás visszaküldött újratárgyalásra a közgyűlésnek, s elvileg emiatt hívta össze a csütörtöki, rendkívüli ülést – a médium dolgozói levelet írtak a közgyűlésnek, kérve, gondolják meg főnökük menesztését, ám az ellenzék éppen azért tartott ki döntése mellett, mert a tévé vezetője nem állt ellen a városházi nyomásnak, s így meglehetősen egyoldalúan tájékoztatták a közvéleményt. A kormánypártiak persze politikai tisztogatást emlegettek, mire Nemény András emlékeztetett, tíz éve a hatalomra került fideszesek simán kirúgták a tévé akkori igazgatóját és iskolavezetőket is leváltottak a szülői tiltakozások ellenére. Mint várható volt, az álláspontok nem közeledtek, így, miközben a kormánypártiak rombolásról és lelkiismeretről beszéltek, az ellenzéki többség megerősítette az igazgató leváltását.
Szerző
Frissítve: 2019.03.13. 21:59

Orbán mindenben engedett Webernek, még a CEU is maradhat

Publikálás dátuma
2019.03.13. 12:33

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Kapott egy utolsó esélyt a Fidesz az Európai Néppárttól Manfred Weber látogatása nyomán.
Megadta magát Orbán Viktor a Néppártnak, ő és a Fidesz a kirúgás elkerüléséért teljesíteni fogja Weber ultimátumát - írja a német Welt. A lap úgy tudja, Manfred Weber EPP-s csúcsjelölt és frakcióvezető budapesti látogatása sikerrel zárult, és sikerült megegyeznie a magyar kormányfővel. Az Európai Bizottság Néppárti elnökét, Jean-Claude Junckert támadó kormányplakátokat leveszik, és Orbán elnézést kér a "hasznos idiótának" nevezett kritikusaitól.
Ráadásként még a CEU kapcsán is hajlott a kompromisszumra a miniszterelnök: az egyetem budapesti működésének egy új pénzügyi modell által biztosítottnak kell lennie, melyről Weber már jó ideje egyeztet Orbánnal. Ezzel kapcsolatban még folyik a részletek kidolgozása, ugyanis mindkét fél presztízs-vesztés nélkül akar kikeveredni a szituációból. Ez - amennyiben valóban marad a CEU - leginkább a Fidesz számára lehet kényes kérdés.
"Orbán hivatalosan várhatóan a szavazás előtt fogja feladni"

- kommentálta a lapnak a hírt egy "belső körökhöz" tartozó forrás. Amire utalt, az a Néppárt március 20-i politikai gyűlése, ahol a Fidesz kizárását kezdeményező indítványokat tárgyalják majd. Összesen 13 tagpárt kérte a kizárást, a 49-ből.
A keddi Orbán-Weber tárgyalást követően intenzív telefonos egyeztetés zajlott, melybe a néppárti német kormánypárt, a CDU elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer és Joseph Daul, az EPP vezetője is bekapcsolódott. Kölcsönösen tudni akarták egymásról is, illetve Orbánról és Weberről is, hogyan viszonyulnak a fejleményekhez. Berlin korábban jelezte szándékát, hogy egy ellenőrző bizottságot küldene Magyarországra, felmérni a helyzetet. Ám ez a Fidesz kizárásának kérdését nem engedné tisztázni egészen a májusi EP-választások utánig. A Welt úgy tudja, ez Webernek nem vállalható.
Szerző

Hatvan tankerületből négyben született sztrájkmegállapodás

Publikálás dátuma
2019.03.13. 11:47

Fotó: Vajda József / Népszava
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a tankerületek megsértik az együttműködési kötelezettséget.
A szakszervezethez érkezett információk alapján 60 tankerületből mindössze 4-ben született megállapodás a március 14-én rendezendő szolidaritási sztrájk körülményeiből – olvasható a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerdai nyílt levelében, amit a tankerületi központok igazgatóinak címeztek. A PDSZ nem titkolja, a megállapodások elmaradásának egyik oka, hogy nem rendelkeznek elegendő kapacitással, függetlenített tisztségviselővel ahhoz, hogy ilyen rövid időn belül 100-nál több helyen egyszerre megjelenjen. Mint arra a szakszervezet korábban már felhívta a figyelmet, március 5-én összehangolt válasz érkezett az állami iskolafenntartótól, amelyben március 7-re hívták ugyanarra az időpontra szinte minden tankerületbe és szakképzési centrumba a PDSZ tisztségviselőit, hogy a sztrájk feltételeiről egyeztessenek. A szakszervezet szerint ez már önmagában feltételezi az együttműködési kötelezettség megsértését.
„Ami ez után következett, az még inkább elfogadhatatlan és zavaros számunkra”

– írták, a következő kérdéseket intézve a tankerületi és centrumigazgatókhoz:
  • Miképpen lehetséges az, hogy az elvileg önálló munkáltatók az egyeztetésre ugyanazt az időpontit jelölik meg az egész országban?
  • Miért van az, hogy onnan is felkérést kaptak tárgyalásra, ahonnan előzőleg már pozitív válasz érkezett?
  • Miért lehetséges az, hogy csak ott születhettek aláírt megállapodások, ahová az elsők között sikerült eljutnia a PDSZ-nek?
  • Mi a magyarázata annak, hogy azok a tankerületi igazgatók, akik írásban vagy szóban március 7-én ígéretet tettek az aláírásra, a következő napokban vagy nem voltak elérhetők, vagy ha létrejött a találkozó, ígéretük ellenére mégsem írták alá a megállapodásokat?
A szakszervezet jelezte: a következő napokban mérlegelni fogják, hogy milyen jogorvoslati lehetőséggel élhetnek az üggyel kapcsolatban.
Szerző
Témák
PDSZ sztrájk