Így hangzik a média felszabadításának MSZP-s receptje

Publikálás dátuma
2019.03.15. 11:41

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
A Szabad Sajtó Alapítvány díját idén Alföldi Róbert, Gál J. Zoltán és Rózsa Péter kapta.
Mifelénk 1848 óta minden forradalom a sajtószabadság követelésével indul – és újságírók bebörtönzésével végződik”, láttatott keserű magyar sorsot a Szabad Sajtó-díj átadásakor Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke szerint a sajtó szabadsága nemzeti sorskérdés, mert anélkül nincs semmilyen szabadság. Nem véletlen, hogy a világban közreadott sajtószabadság-rangsorokat (például a Freedom House publikál ilyesmit) általában a leggazdagabb, legélhetőbb országok vezetik – és a diktatúrák zárják. Tóth Bertalan szerint az, hogy Magyarország évről-évre lejjebb csúszik ezeken a listákon, egyértelműen mutatja: az Orbán-rezsim egyre inkább bűzös kis önkényuralom. 
Persze, ellenpontozta saját magát az MSZP elnöke, nincs-e ott sajtószabadság, ahol nyugodtan ki lehet mondani, hogy a kormány lábbal tiporja a jogállamot, megvalósítja a rendszerszintű korrupciót és semmibe veszi az európai normákat, illetve bírósági jóváhagyással lehet állítani, miszerint a propagandaminiszter bűnöző. Csakhogy, figyelmeztetett Tóth Bertalan, a sajtószabadság nem pusztán a közlés szabadságát jelenti – sokkal inkább a befogadás szabadságát. Magyarán az a valódi kérdés, hogy az emberek hozzájutnak-e azokhoz azokhoz az információkhoz, amelyek a megalapozott véleményformáláshoz szükségesek – legyen szó napi döntésekről, vagy egy választásról. És ezt vizsgálva – szögezte le a szocialista politikus - nincs ma sajtószabadság Magyarországon. A hatalom a teljes médiarendszert ellenőrzi; közszolgálati média – formált sarkos véleményt Tóth Bertalan – közpénzen goebbelsi propagandát tol; a kormányközeli lapok leginkább politikai szórólapra hasonlítanak; a társadalom felének véleményét nem közli a közmédia. Magyarországon, összegez az MSZP elnöke, a kormány az emberek pénzéből hazudik az emberek arcába – mégpedig azért, hogy tudatosan rombolva a kritikus médiába, a tudományba, az oktatásba vetett közbizalmat, sebezhetővé és a manipulálhatóvá tegye a társadalom jelentős részét.
Úgyhogy Tóth Bertalan szerint legfőbb ideje váltani. A szocialista politikus hiszi, hogy első lépésként a helyi médiumokat kell felszabadítani – ehhez persze érdemi eredményt kell elérni az önkormányzati választásokon. (Az MSZP elnöke Szombathely példáját hozta fel, ahol az ellenzéki pártok egységesen léptek fel a Fidesszel szemben, többséget teremtettek, és máris menesztették a helyi tévé vezetőjét.)
Ám hangsúlyozta Tóth Bertalan, az őszi önkormányzati megmérettetésig is van két feladat. Az első jogalkotási – az ellenzéki pártoknak a független újságíró- és médiaszervezetekkel közösen célszerű lenne kidolgozni (európai minták alapján) az álhírek és a manipuláció elleni törvényt – és a parlament elé terjeszteni. A sajtószabadság ügye ugyanis egyike az európai normáknak. És május végén lesz az EP-választás, ahol mindenki megmutathatja, mennyire fontosak számára az európai közösség értékei. Idén a Szabad Sajtó Alapítvány díját hárman vehették át – közülük csak egy aktív újságíró. Ez Tóth Bertalan szerint annak tudható be, hogy egyre fogynak (értsd: eltűnnek) a kritikus orgánumok a Fidesz Magyarországán. És – figyelmeztetett az MSZP elnöke – a sajtószabadságért nem csak újságírók tehetnek sokat. Sőt, ezért tenni nem is csak az újságírók feladata.  A Szabad Sajtó Alapítvány díját idén Alföldi Róbert, Gál J. Zoltán és Rózsa Péter kapta.
Szerző
Frissítve: 2019.03.15. 13:24

21 milliárdból lesz magyar pavilon a Dubaji Világkiállításon

Publikálás dátuma
2019.03.15. 11:15

Fotó: KARIM SAHIB / AFP
Ehhez jön még további közel 8 milliárd forint illeték és kincstári díj. Víz és fenntarthatóság lesz a téma.
A csütörtöki Magyar közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a 2020-as Dubaji Világkiállításon való részvételre 20,9 milliárd forintot szán a kormány, amihez még hozzájön 7,8 milliárd forintnyi illeték és kincstári díj is, szúrta ki a 444.hu. A kiállításon egy olyan pavilonnal vesz részt az ország, ami egy 1828 négyzetméteres telken épül meg, és a víz és a fenntarthatóság jegyét hordozó, az országimázs erősítésére szolgáló szimbolikával rendelkezik.
Március elején a parlament kivételes eljárásban fogadta el azt a törvényt, ami lehetővé teszi a világkiállítás közbeszerzéseinek egyszerűsített és gyorsított lebonyolítását, vagyis a rendkívüli sürgősségre hivatkozva hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást alkalmazhatnak. Ugyancsak lerövidültek a projektekkel kapcsolatos közigazgatási hatósági, valamint vámigazgatási eljárások.
A dubaji világkiállítás magyar jelenlétével kapcsolatos teendők irányítója és lebonyolítója a Magyar Turisztikai Ügynökség, amit Rogán Antal minisztériuma felügyel. A megjelenés még saját miniszteri biztost is kapott.
Szerző

LMP: el kell távolítani a hatalomból "a nemzetet eláruló és meglopó tolvajokat"

Publikálás dátuma
2019.03.15. 11:13
DEMETER Márta; KERESZTES László Lóránt
Fotó: Soós Lajos / MTI
Ma is küzdeni kell a 12 pontért, fejtette ki a párt két társelnöke Táncsics börtönénél tartott sajtótájékoztatóján.
Az 1848-as hősök rendíthetetlen hite és akarata ma is példát mutat, amikor szabadságunkat és függetlenségünket újabb és újabb kihívások fenyegetik - mondták az LMP társelnökei a párt március 15-ei ünnepi sajtótájékoztatóján, pénteken a budai Várban, Táncsics börtöne előtt.
1848 nemzeti forradalom volt, amelynek üzenete, a nemzeti önrendelkezés és a polgári öntudat, olyan érték, amely most, a 21. században is érvényes és védendő - hangsúlyozta Keresztes László Lóránt. Úgy fogalmazott: a magyarság nem tűrheti az idegen hatalmak befolyását, nem tűrheti szabadságának és gondolatainak lábbal tiprását, hangjának elfojtását.
"A magát nemzetinek hazudó kormányunk áruló politikája révén egyre inkább erősödik az idegen, főleg az orosz befolyás"

- jelentette ki. Emlékeztetett: a polgári forradalomnak köszönhetően először állt fel nemzeti kormány Magyarországon, amely a magyar nemzetnek és nem külföldi hatalmaknak volt felelős. Ma sem tűzhetünk ki kisebb célt, mint újra olyan nemzeti kormány felállítását, amely valóban a magyar nép érdekeit szolgálja - közölte Keresztes László Lóránt.
Demeter Márta szerint ma is harcolni kell a 12 pontban foglaltak érvényesüléséért, mert sérül a sajtószabadság, a törvény előtti egyenlőség, nem független a nemzeti bank, az Országgyűlésben pedig nem a nemzeti érdekek érvényesülnek. Mint fogalmazott:
"ma is az önkény, a tetten érhető nemzetárulás, a jövő felélése és az ostobaság ellen kell harcolnunk."

A társelnök szerint újra meg kell teremteni az ország biztonságát és szuverenitását, el kell távolítani a hatalomból "a nemzetet eláruló és meglopó tolvajokat".
Témák
március 15. LMP
Frissítve: 2019.03.15. 12:21