Így hangzik a média felszabadításának MSZP-s receptje

Publikálás dátuma
2019.03.15 11:41

Fotó: Népszava/ Lakos Gábor
A Szabad Sajtó Alapítvány díját idén Alföldi Róbert, Gál J. Zoltán és Rózsa Péter kapta.
Mifelénk 1848 óta minden forradalom a sajtószabadság követelésével indul – és újságírók bebörtönzésével végződik”, láttatott keserű magyar sorsot a Szabad Sajtó-díj átadásakor Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke szerint a sajtó szabadsága nemzeti sorskérdés, mert anélkül nincs semmilyen szabadság. Nem véletlen, hogy a világban közreadott sajtószabadság-rangsorokat (például a Freedom House publikál ilyesmit) általában a leggazdagabb, legélhetőbb országok vezetik – és a diktatúrák zárják. Tóth Bertalan szerint az, hogy Magyarország évről-évre lejjebb csúszik ezeken a listákon, egyértelműen mutatja: az Orbán-rezsim egyre inkább bűzös kis önkényuralom. 
Persze, ellenpontozta saját magát az MSZP elnöke, nincs-e ott sajtószabadság, ahol nyugodtan ki lehet mondani, hogy a kormány lábbal tiporja a jogállamot, megvalósítja a rendszerszintű korrupciót és semmibe veszi az európai normákat, illetve bírósági jóváhagyással lehet állítani, miszerint a propagandaminiszter bűnöző. Csakhogy, figyelmeztetett Tóth Bertalan, a sajtószabadság nem pusztán a közlés szabadságát jelenti – sokkal inkább a befogadás szabadságát. Magyarán az a valódi kérdés, hogy az emberek hozzájutnak-e azokhoz azokhoz az információkhoz, amelyek a megalapozott véleményformáláshoz szükségesek – legyen szó napi döntésekről, vagy egy választásról. És ezt vizsgálva – szögezte le a szocialista politikus - nincs ma sajtószabadság Magyarországon. A hatalom a teljes médiarendszert ellenőrzi; közszolgálati média – formált sarkos véleményt Tóth Bertalan – közpénzen goebbelsi propagandát tol; a kormányközeli lapok leginkább politikai szórólapra hasonlítanak; a társadalom felének véleményét nem közli a közmédia. Magyarországon, összegez az MSZP elnöke, a kormány az emberek pénzéből hazudik az emberek arcába – mégpedig azért, hogy tudatosan rombolva a kritikus médiába, a tudományba, az oktatásba vetett közbizalmat, sebezhetővé és a manipulálhatóvá tegye a társadalom jelentős részét.
Úgyhogy Tóth Bertalan szerint legfőbb ideje váltani. A szocialista politikus hiszi, hogy első lépésként a helyi médiumokat kell felszabadítani – ehhez persze érdemi eredményt kell elérni az önkormányzati választásokon. (Az MSZP elnöke Szombathely példáját hozta fel, ahol az ellenzéki pártok egységesen léptek fel a Fidesszel szemben, többséget teremtettek, és máris menesztették a helyi tévé vezetőjét.)
Ám hangsúlyozta Tóth Bertalan, az őszi önkormányzati megmérettetésig is van két feladat. Az első jogalkotási – az ellenzéki pártoknak a független újságíró- és médiaszervezetekkel közösen célszerű lenne kidolgozni (európai minták alapján) az álhírek és a manipuláció elleni törvényt – és a parlament elé terjeszteni. A sajtószabadság ügye ugyanis egyike az európai normáknak. És május végén lesz az EP-választás, ahol mindenki megmutathatja, mennyire fontosak számára az európai közösség értékei. Idén a Szabad Sajtó Alapítvány díját hárman vehették át – közülük csak egy aktív újságíró. Ez Tóth Bertalan szerint annak tudható be, hogy egyre fogynak (értsd: eltűnnek) a kritikus orgánumok a Fidesz Magyarországán. És – figyelmeztetett az MSZP elnöke – a sajtószabadságért nem csak újságírók tehetnek sokat. Sőt, ezért tenni nem is csak az újságírók feladata.  A Szabad Sajtó Alapítvány díját idén Alföldi Róbert, Gál J. Zoltán és Rózsa Péter kapta.
Frissítve: 2019.03.15 13:24

Puzsér kiakadt: A Momentum mit keres a politikában ezek után?

Publikálás dátuma
2019.03.21 14:15

Fotó: Népszava/ Lakos Gábor
Minden ellenzéki párt beleállt Budapesten az előválasztásba, Puzsér Róbert ettől nem tűnik boldognak, és ellentmond egy héttel ezelőtti önmagának.
Indulatosan reagált Puzsér Róbert a Népszavának arra, hogy Donáth Anna, a Momentum alelnöke – lapunk korábbi információját megerősítve – bejelentette: pártja beáll az előválasztás győztese mögé. Az LMP és a Jobbik favoritja tőlünk értesült a hírről. – Mit gondolnak ezek valójában? Mi szükség van Momentumra Magyarországon? Az előválasztást nélkülük is megrendezik, és az a személy indul Tarlós István ellen, aki megnyeri a folyamatot - fogalmazott keresetlenül a médiaszemélyiség. Puzsér feltette továbbá azt a kérdést is: „A Momentum mit keres a politikában ezek után?” Semmilyen dilemmában nem hajlandóak dönteni, és még „ők akarnak várost, vagy országot vezetni!?" – háborgott. Arra a kérdésünkre, hogy ezek után örömmel fogadná-e, ha a Momentum támogatná, azt mondta: egyértelműen nem. "– Ha Fekete Pákó nyeri az előválasztást, akkor mögé állnának be? Viccnek is rossz ez a Momentum, ők tényleg egy párt?" A múlt héten Puzsér Róbert – miután az LMP után a Jobbik is bejelentette, hogy őt támogatja –, még azt mondta: várja, hogy a Momentum „megforduljon a kárhozat útján”, továbbra is ott egy szék az asztalnál részükre. 

Szinte üldözik a Mészáros-gyerekeket a felcsúti iskolatenderrel

Publikálás dátuma
2019.03.21 13:59
Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix A parlamentben. Mára gyerekeik is megállnak saját lábukon
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Tavaly kizárólag a Mészáros-érdekeltségbe tartozó mérnökirodát bízták meg a több százmilliós projekttel, de a cég nem nyújtott be végleges ajánlatot. Az állami megbízót ez sem tántoríthatta el - idén újra próbálkozik.
Impozáns összegű pályázati megbízással kínálja meg a Nemzeti Sportközpontok a FEJÉR Tervező és Mérnökiroda Kft-t., melyben a Mészáros-gyerekekhez tartozó Fejér BÁL Zrt. a tulajdonos - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből, vagyis a TED-ből.

Terveket terveznek, terv szerint

A felcsúti bejegyzésű, 2017 tavaszán alapított céget közzététel nélkül, tárgyalásos úton bízzák meg azzal, hogy felülvizsgálja a Felcsútra tervezett új Endresz György Általános Iskola tervdokumentációját, kivitelezési tervvé alakítsa a projektet, és elkészítse a hozzá tartozó költségvetéseket is. (Felcsúton már 2005 óta létezik iskola azonos néven, igaz, jelenleg egy szerényebb épületet használ.)
Tervek készülnek tehát tervek alapján, minderre viszont viszont 232,5 millió forintot kap a Fejér Mérnökiroda.
Ennyiből kevésbé szerencsés (értsd: miniszterelnököt nem kitermelő) falvakban komplett tornacsarnokok, tantermek is épülnének, és nem csak a tervezőasztalon.

A cég, amit nem lehet megkerülni

Nem csak az összeg nagysága kiugró, a tender előélete is érdekes, az mfor.hu cikke a NER bájos abszurditására is rámutat. Kiderül, hogy Mészáros-család érdekeltségébe tartozó mérnökirodát már 2018-ban megbízták a tervezési feladatával, méghozzá – a kizárólagos jogok vcdelmére hivatkozva  –egyedüli szervezetként.
A közbeszerzés azonban eredménytelenül zárult, mivel a FEJÉR Tervező és Mérnökiroda Kft.
egyszerűen nem tett végleges ajánlatot a Nemzeti Sportközpontok tenderén.
A megbízónak nem volt választása, minden út Felcsútra vezetett: újra megkeresték a mérnökirodát, és másodjára már minden rendben ment, március 14-én már el is dőlt, hogy a Mészáros-család érdekeltsége kapja a munkát. A szerződést március 29-én kötik meg a felek, de a közbeszerzési törvény előírja, hogy erről már 10 nappal korábban tájékoztatni kell a közvéleményt – így tudhatunk mi is a megállapodásról.
A Nemzeti Sportközpontok a jelek szerint időközben alkalmazkodott a mérnökiroda szerénységéhez: a kormány korábban 304 millió forintot adott volna a beruházásra, de a felcsúti cég akkor is beérte 232,5 millióval. A pályázatot ismét kiíró NSK másodjára már csak 239, 5 millió forintra becsülte a munka értékét, a mérnökiroda pedig ragaszkodott a korábban megadott árhoz. Ez nem jelenti, hogy Mészáros Lőrinc gyerekei koldusbotra jutnak, hiszen a Fejér Bál a tervezettnél 3,3 milliárd forinttal drágábban dolgozhat Érden.