végelszámolás;NHB;bankcsőd;

Bezár a Matolcsy-rokon bankja

Lehúzza a rolót Matolcsy György unokatestvérének NHB nevű bankja: a felemelkedés és a bukás mögött is a jegybankelnök állhat.

Csütörtökön visszavonta az NHB Bank Zrt. engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), elrendelve a Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás közvetett érdekeltségébe tartozó társaság végelszámolását. A lépéssel a felügyelet megelőzte március 18-át, amikor lejárt volna a fizetőképesség helyreállítására adott, többször meghosszabbított határidő. A hitelintézet ügyfélköre csekély, piaci súlya minimális - közölte a jegybank.

Az MNB december közepén rendelt felügyeleti biztosokat az NHB Bankhoz, hétmillió forintban megszabva a kifizetések felső határát és megtiltva a további kötelezettségvállalásokat. Az Mfor.hu korábban mintegy 30 milliárd forintra becsülte a kifizetési korlát feletti, befagyott betétállományt, amiből 10-12 milliárd eshet az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítási szabályai alá. Az MNB szerint az OBA ennek az összegnek csak a töredékét kártalanítja. Az OBA-kártalanítás 31 milliós felső határát meghaladó betét 9 magánszemélyhez és 49 vállalathoz kötődik. Ők csak a végelszámolás kedvező alakultában reménykedhetnek.

A jegybank az eljárás levezénylésére a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft.-t jelölte ki.

Az NHB Bank befektetési üzletágánál fellelhető értékpapírok, ügyfélpénzek nem a végelszámolási vagyon részei: azok várhatóan teljes egészében kiadhatók. Így az OBA és a PSFN elkövetkező tájékoztatásáig a betéteseknek, befektetőknek nincs teendőjük.

Az Evobankból átkeresztelt NHB Bankot - ami a működését Magyarországon beszüntető dél-koreai Hanwha Bank hazai leányvállalatából jött létre - a piac Matolcsy György és családja házi bankjaként tartotta számon. A mindössze egy fiókkal és 60 munkatárssal megalakuló hitelintézet öt éve nevet is azért váltott, mert működésüket a jegybank által indított Növekedési Hitelprogramra (Nhp) alapozták. Ennek teljesítésére viszont méretük miatt nem bizonyultak alkalmasnak - vélte lapunk érdeklődésére Bodnár Zoltán egykori MNB-alelnök. Az Nhp révén mindazonáltal az NHB mérlegfőösszege egy év alatt 16 milliárdról 41 milliárdra, a betétállomány pedig 8,5 milliárdról 33,2 milliárdra bővült. A jegybank és más állami intézmények is tolták NHB Bank szekerét. Rájuk bízták az MNB-alapítványok - mára gyakorlatilag megszűnt - pénzkezelését és a Buda-Cash-károsultak értékpapírszámláit. Az ügyfélkör szintén páratlan mértékben megnőtt.

Az MNB tavaly nyáron hozott először elmarasztaló határozatot a mindaddig kegyeltjének számító NHB Bank ellen. Ahhoz képest, hogy már akkor a hitelintézet szinte minden szegletében hiányosságokat találtak, Bodnár Zoltán szerint ez nem számított érdeminek. Az MNB már 2016-ban észlelte a bajok gyökereit, így felvethetőnek tartja a felügyelet késedelmességét és felelősségét is.

Most nem csak a betétesek károsultak, hanem azok a vállalkozások is, amelyek hiteleit az NHB Bank utalta: e folyamat a végelszámolással leáll. Az építőipari cégek által a bankban tartott megbízói pénzek szintén befagytak. Az NHB-csőd így tovagyűrűzik az egész gazdaságban - figyelmeztetett az egykori jegybankár.

A hivatalos magyarázat szerint a bedőlést az idézte elő, hogy az NHB Bank a nagybetétesekre és az nhp-ra építő üzletpolitika helyett nem alkotott új stratégiát. A pénzpiac szerint ugyanakkor, amiképp a felemelkedéshez, úgy a bukáshoz is lehet köze Matolcsy Györgynek. Így a mostani vég mögött a Matolcsy-klánon belüli személyes ellentéteket sejtik. Szemerey Tamás cége januárban állítólag emiatt vált meg az MKB Bank harmadát birtokló érdekeltségétől is. Az NHB Bank ugyanekkor már mind a kilenc vidéki fiókját bezárta. Hírek szerint a hitelintézetnél tartotta cégei pénzeit Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fia is, aki viszont a decemberi korlátozások előtt már a Gránit Bankkal szerződött. De a jegybanki alapítványok érdekeltségei is menekülőre fogták, kivonva 4 milliárdnyi betétjüket is. A bedőlés ezután már csak idő kérdése volt.