Trump megvétózta a rendkívüli állapotot elutasító szenátusi döntést

Publikálás dátuma
2019.03.15 22:01

Fotó: AFP/ JIM WATSON
Donald Trump amerikai elnök pénteken megvétózta a rendkívüli állapotot elutasító szenátusi döntést.
Az amerikai elnök megakadályozta, hogy a törvényhozás elgáncsolja a mexikói határ mentén megépítendő védőfal költségeinek rendkívüli körülményekre hivatkozó előteremtését. Donald Trump február 15-én rendkívüli állapotot hirdetett ki a határvidéken. Ezzel kívánt jogi alapot teremteni ahhoz, hogy a kongresszus megkerülésével biztosítsa az építkezéshez szükséges pénzügyi forrásokat. Tervét először a kongresszus demokrata párti többségű képviselőháza, majd a szenátus is leszavazta. A szenátusban republikánus többség van, de a kormánypárt 12 szenátora csatlakozott a demokratákhoz, akik szerint a határhelyzet nem rendkívüli, és Amerikának nem lenne szabad elzárkóznia a bevándorlók elől. Trump azonban - elnöksége során első alkalommal – élt vétójogával, és ezt a kongresszus csak kétharmados többséggel tudná felülbírálni. Az amerikai politika elemzői gyakorlatilag biztosak abban, hogy ekkora törvényhozási tábor nem alakul ki az elnökkel szemben, így a rendkívüli állapot, mint a több milliárd dolláros kiadás hivatkozási alapja, megáll. Az elnöki vétó bejelentésekor jelen voltak olyan családok is, akiknek egyes tagjait illegális bevándorlók gyilkolták meg. Trump ezzel kívánta érzékeltetni a szerinte tarthatatlan határ menti állapotokat. A helyzet veszélyességét ecsetelő szavaihoz Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter csatlakozott, az ugyancsak jelen lévő William Barr igazságügyi miniszter pedig azt hangsúlyozta, hogy Trump vétója teljesen jogszerű. A fal – vagy egyes tervek szerint magas fémkerítés – építése azonban egyelőre így sem kezdődhet meg. Miután a kongresszusban minden bizonnyal elbukik a vétó felülbírálatát célzó indítvány, az elnök hozzáférhet ugyan a Pentagon építkezésekre elkülönített keretéhez, és abból kihasíthatja az igényelt pénz zömét – a kisebbik részt a kábítószer elleni küzdelem alapjából, illetve a drogdílerektől elkobzott javakból kívánja átcsoportosítani, a határon átnyúló kábítószer-csempészet elleni harcra hivatkozva –, a több száz kilométeres határszakaszt érintő munkálatok tényleges elindítását mégis akadályozzák azok a perek, amelyeket az Egyesült Államok 50 tagállama közül 15 indított a tervezett falépítés ellen, különböző érvekre hivatkozva. Indultak emellett perek az érintetett telektulajdonosok, illetve azokat képviselő szervezetek részéről is. 
Frissítve: 2019.03.17 16:46

"Könyörögnek a kizárásért", szemtől szembe is sorosbérencezik az EPP-s politikusokat a fideszesek

Publikálás dátuma
2019.03.19 17:51

Fotó: NurPhoto/ Alberto Pezzali
A Reuters már arról spekulál: elképzelhető, hogy Orbán nem a maradás mellett fog érvelni szerdán az EPP választmánya előtt.
"Minden budapesti jelzés azt sugallja, a szakítás a céljuk" - nyilatkozta a Fidesz-Néppárt vitáról Andreas Nick CDU-s politikus, német szövetségi parlamenti képviselő, a Bundestag külügyi bizottságának tagja, illetve a pártszövetség Magyarország-megbízottja a Reutersnek. Hozzátette:
"úgy tűnik, mintha tényleg könyörögnének a kirúgásért".
Egy személyes találkozását is elmesélte egy fideszes tisztviselővel, akitől szemtől szembe, nyilvánosság nélkül is csak annyira futotta, hogy a a CEU-ügy kapcsán megkérdezze a politikustól, Soros György fizeti-e. "Ajtót mutattam neki" - teszi hozzá Nick.
A terjedelmes cikkben egyébként a magyar kormánypárt esélyeit latolgatja a Reuters. Már csak egy nap, és szavaz a Fidesz sorsáról az Európai Néppárt választmánya, emlékeztet a cikket szemléző hvg.hu. A tét nem kicsi: a 13 tagpárt kezdeményezésére összehívott gyűlésen arról döntenek majd, hogy kizárják, vagy felfüggesszék-e Orbán pártjának tagságát.
A szerda délutáni tanácskozásra Orbán Viktor is elutazik, hogy személyesen védje meg álláspontját. A Reuters szerint azonban elképzelhető, hogy nem a maradás mellett fog érvelni.

Levelet hagyott az utrechti lövöldöző - terrorista indítékra gyanakszik a holland ügyészség

Publikálás dátuma
2019.03.19 16:49

Fotó: AFP / Anadolu Agency/ Abdullah Asiran
A büntetett előéletű támadó egy rokona ugyanakkor a személyes motivációt tartja valószínűbbnek.
Terrorista indítékok feltárásán dolgoznak a holland ügyészek annak a 37 éves török férfinak az ügyében, aki hétfőn agyonlőtt három embert Utrechtben - írja a Reuters. A gyanú egy levél nyomán merült fel, melyet a gyilkos által menekülésre használt autóban találtak. Annak tartalmát viszont nem ismertették.
Mikor hétfőn vérengzésbe kezdett a férfi, indítékai még ennyire sem voltak sejthetőek. Ami tény, hogy agyonlőtt egy 19 éves nőt, egy 28 és egy 49 éves férfit, és lelőtt további öt embert. Hogy ők kapcsolatban álltak-e támadójukkal, jelenleg szintén vizsgálat tárgyát képzi.
Nyilatkozott a sajtónak a férfi Törökországban élő nagybácsija is. Szerinte a gyilkosságra személyes motivációi lehettek az elkövetőnek, melyek "a szív dolgaiból" származhatnak.
Nem volt ismeretlen a rendőrség előtt a gyilkos már korábban sem. 2014-ben engedély nélküli fegyver tartásáért ítélték el, múlthónapban bolti lopásért és rablásért kellett felelnie. Március elsejéig nemi erőszak elkövetésének gyanújával tartották fogva, ezért júliusban kell bíróság elé állnia.