Előfizetés

Itt a medvehagymaszezon! Saját fogyasztásra legfeljebb napi 2 kiló gyűjthető

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.19. 17:37
Illusztráció
Fotó: ROBERT JAEGER / APA-PictureDesk / AFP
A kereskedelmi célú gyűjtéshez minden esetben engedély szükséges. Nagyon kell ügyelni, nehogy a jótékony hatású növényt összetévessze valaki a hasonló kinézetű, de mérgező gyöngyvirággal.
Saját fogyasztásra naponta legfeljebb két kilogramm medvehagymát szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek, a kereskedelmi célú gyűjtéshez pedig minden esetben engedély szükséges - hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján. Az érdeklődők az érintett területet kezelő erdőgazdaságtól, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóságtól kérhetnek hiteles információt, valamint a Nébih interaktív erdőtérképén is tájékozódhatnak az egyes erdőterületek besorolásáról - írja közleményében a hivatal.

A medvehagyma kereskedelmi célú gyűjtéséhez tehát minden esetben engedély szükséges. Az előzetes hozzájárulást magánterület esetén a tulajdonos, állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki. Kereskedelmi forgalomba hozatalnál fel kell tüntetni a címkén a gyűjtő vagy forgalmazó nevét és címét, valamint a származási országot.
A Nébih arra kéri a medvehagyma kedvelőket, hogy egészségük megóvása érdekében ne vásároljanak alkalmi árusoktól jelöletlen, bizonytalan eredetű terméket.

A medvehagymának sokféle jótékony hatása van, fogyasztása kedvező többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre. A vadfokhagymaként is ismert növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik.
A Nébih szerint a szedést tanácsos a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei.

A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van hagymaszaga.

Kitiltották a Párbeszéd három munkatársát a Parlamentből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.19. 17:25

Fotó: Facebook / Tordai Bence
Hivatalos indoklás nincs, Kövér és Áder levideózása állhat a háttérben.
A Párbeszéd-frakció három munkatársát kitiltották a Parlamentből – értesült az Index.hu. A munkatársak – hiába dolgoznak ott – hétfőn a helyszínen szembesültek azzal, hogy nem érvényes a kártyájuk a Képviselői Irodaházba és az Országházba sem. 
Hivatalos indoklás nincs, de a váratlan eset összefüggésben lehet Tordai Bence képviselő március 15-i videójával. Tordai nem hogy oda merészelt lépni Áder János államfőhöz és Kövér László házelnökhöz ott, ahol újságírók már rég nem kérdezhetnek, de mindezt még közvetítette is közösségi oldalán. Kövér a képviselő érkezésekor elnémult és hátat fordított, majd elforgatta Ádert is. Ezt követően mindketten mozdulatlanná merevedtek, míg Tordai a '48-as forradalmak jelszavairól, a szabadság-egyenlőség-testvériség hármasáról kérdezte őket.
A videó láthatóan az Országháznak egy olyan részén készült (a Kossuth tér felé nyíló kapunál), ahol nem lehet házelnöki engedély nélkül forgatni. Aznap egy másik videó is kikerült Tordai honlapjára, amelyen képviselőtársával, Kocsis-Cake Olivióval egy molinót lógatnak ki az Országház Duna felőli erkélyére, ahol szintén csak engedéllyel lehetne forgatni.
A Párbeszéd három munkatársa is hasonló szankciót kapott: megvonták tőlük a belépési engedélyt az Országházba és a Képviselői Irodaházba.

A Párbeszéd megerősítette a kitiltás tényét, a párt is várja az indokolást. A Parlament sajtószolgálata válasz nélkül hagyta az ezzel kapcsolatos megkeresést. 
A szankcionált munkatársakban annyi a közös, hogy március 15-én - a videó készültekor - az Országházban voltak, írja a portál. A tudósítás bűnéért Kövér már több médium munkatársát, sőt, komplett szerkesztőségeket is kitiltott. Magát Tordai Bencét is örökre kitiltotta már a Parlamentből 2017-ben, csak később képviselő lett.

Felfüggesztés feltételekkel - ez lehet a néppárt válasza a Fidesz-problémára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.19. 17:17
A sokadik vörös vonal után itt a néppárti frakció vezetőjének utolsó figyelmeztetése.
Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
A végleges javaslatot szerda dél körül terjeszti be a pártcsalád vezetése.
Az Európai Néppárt (EPP) elnöksége várhatóan csak a szerda déli órákban fogja eldönteni, hogy pontosan milyen javaslatot terjesszen a 264 tagú politikai gyűlés elé: a Fidesz kizárását, felfüggesztését vagy csak megdorgálását kezdeményezze-e, esetleg újabb ultimátumot fogalmazzon. Egyelőre dolgoznak az indítványon az EPP brüsszeli székházában, ahol a lehető legnagyobb többségi támogatást szeretnék biztosítani az indítványhoz. Információink szerint az elnökség asztalán egy olyan előterjesztés is fekszik, amely a Fidesz ideiglenes, néhány hónapra szóló felfüggesztését kezdeményezi. A szankció az európai parlamenti választásokig, vagy valamivel tovább, akár fél évig is eltarthatna. Az Európai Néppárt több feltételt szabna a magyar tagpártnak, amelyet határidőre teljesítenie kéne a maradáshoz. Ha a döntéshozó testület megszavazná az erről szóló határozati javaslatot, akkor a felfüggesztést követően egy három fős “bölcsek tanácsa” vizsgálná, hogy a magyar tagpárt politikája megfelel-e a néppárt irányvonalának és elveinek. Kiszivárgott hírek szerint a belga Herman van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke, Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő, az EPP brüsszeli Wilfried Martens kutatóintézetének elnöke és Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellár esélyesek rá, hogy a vizsgálóbizottság tagjai legyenek. Az értesülést nem erősítették meg EU forrásaink, akik csak annyit közöltek, hogy egyelőre semmi nincs eldöntve, minden opció az asztalon van. Információnk szerint a délután 3 órakor kezdődő politikai gyűlésen részt vesz Sebastian Kurz osztrák kancellár és Annegret Kramp-Karrenbauer, a német CDU elnöke is, ami szokatlan fejlemény. Mint beszámoltunk róla, felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, akinek a néppárti vezetés lehetőséget ad álláspontjának kifejtésére. A tanácskozáson nem a Fidesz tagságáról szóló vita lesz az első napirendi pont, így várható, hogy az eszmecsere és a szavazás eredményét csak az esti órákban teszik közzé. Judith Sargentini zöldpárti EP-képviselő, a magyarországi jogállamiság helyzetéről készült EP-jelentés előadója újságíróknak azt mondta: nem számít rá, hogy az Európai Néppárt szerdán ajtót mutat a Fidesznek, mert az csak egy hosszú eljárás vége lehet. — Nekem sem tetszenek a plakátok, de nem az a valódi probléma, hogy Jean-Claude Juncker szerepel rajtuk. A jogállamról szóló vitát az EPP sajnálatos módon arra szűkítette le, hogyan bánik Orbán Viktor a néppárti politikusokkal — fejtette ki az EPP küszöbönálló tanácskozásáról. Sargentini szerint, ha Manfred Weber néppárti frakcióvezető és bizottsági elnökjelölt nem szabadul meg a Fidesztől, akkor a megalakuló EP-ben bajosan fogja tudni biztosítani a többséget a megválasztásához. Különösen nehéz dolga lesz majd a várhatóan megizmosodó, és így a királycsináló szerepére készülő liberálisokkal — hangsúlyozta Sargentini.

Belső erőkörök

Az EPP politikai gyűlésének 264 tagja van. A tagpártok vezetői és nemzeti delegációi mellett, szavazati joggal bírnak az Európai Néppárt elnökségének és az EP-frakció elnökségének tagjai, a frakcióban helyet foglaló nemzeti delegációk vezetői, az EP elnökségének és az Európai Bizottságnak a néppárti tagjai. A nemzeti delegációk nagysága tükrözi a 2014-es európai parlamenti választáson elért eredményüket. A legtöbb, 26 küldöttel a német CDU/CSU képviselteti magát a politikai gyűlésben, második 15 delegálttal a lengyel Polgári Platform, harmadik 14-14 fővel a francia Köztársaságiak és a spanyol Néppárt. 11 fővel a Fideszé a következő legnagyobb kontingens.