Előfizetés

Visszavonul a négy magyar téli olimpiai bajnok egyike

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.03.22. 12:17

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Knoch Viktor, a 2018-ban Phjongcshangban aranyérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó-váltó 29 éves tagja úgy fogalmazott, nem érzi magában az erőt a folytatáshoz.
Pénteken bejelentette visszavonulását Knoch Viktor olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó. "Hatalmas stresszel és nyomással jár az élsport, mentálisan pedig már nem érzem magamban az erőt, hogy folytassam" - mondta a 29 éves sportoló az MTI-nek. Hozzátette, most kellene elkezdenie a száraz edzéseket, hogy egyéves pihenője után újra felvegye a ritmust, s így mire egy hónap múlva megkezdődik a felkészülés a következő szezonra, addigra készen álljon. Megjegyezte, ez viszont most egyáltalán nem hiányzik az életéből.

Knoch négy olimpián vett részt, az elsőn, a 2006-os torinói játékokon 1500 méteren az ötödik helyen végzett. Magyarország akkor neki és a szintén gyorskoriban 4. helyezett Huszár Erikának köszönhetően 26 év - a Regőczy-Sallay jégtánc-páros ezüstérme - után szerzett újra pontokat a téli ötkarikás játékokon.
A most visszavonuló klasszis a sportág történetében első magyarként nyert Világkupa-versenyt, amikor 2015-ben a törökországi Erzurumban 500 méteren nem talált legyőzőre.

Európa-bajnokságokon összesen tíz ezüst- és bronzérmet nyert, ebből négyet egyéniben. Világbajnokságokon pedig kétszer állhatott dobogóra: 2015-ben második, két évvel később harmadik lett a váltóval.
Knoch Viktor keze a magasban
Fotó: DIMITAR DILKOFF / AFP
Pályafutása csúcsára tavaly a phjongcshangi olimpián ért fel, amikor Liu Shaolin Sándorral, Liu Shaoanggal és Burján Csabával megnyerte Magyarország első téli olimpiai aranyérmét az 5000 méteres váltóban.

A döntőt olimpiai csúccsal (6:31.971) nyerő négyesüket az idén februári gálán a 2018-as esztendő legjobb csapatának választották.

Knoch Viktor tavaly nyáron jelentette be, hogy egyéves pihenő mellett döntött, így az elmúlt szezonban nem versenyzett, most ezt követően hozta meg döntését, hogy végleg szögre akasztja a korcsolyát és a bukósisakot.

Visszavonulások napja

Knoch Viktorhoz hasonlóan döntést hozott pályafutása befejezéséről Keszler Andrea is, aki szintén egyéves pihenőt tartott a 2018-ban zárult szezon után. Az ugyancsak 29 esztendős, tatabányai versenyző 2009-ben tagja volt az Európa-bajnok női váltónak, emellett további hét Eb-érmet nyert, ebből kettőt egyéniben. A vb-n egyszer lett dobogós, amikor a magyar staféta ezüstérmesként zárt 2017-ben. Az olimpiai negyedik női csapatból Heidum Bernadett már tavaly márciusban bejelentette visszavonulását sérülései miatt.

Az őrült, kezelhetetlen futballista

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.03.22. 10:00
FBL-SCO-ABERDEEN-CELTIC-GRAVESEN
Fotó: GLENN CAMPBELL / AFP
Könyv jelent meg „Mad Dog (Őrült kutya)” címmel Thomas Gravesenről, a dán labdarúgó-válogatott korábbi középpályásáról, akitől nemcsak az ellenfelek, hanem gyakran saját csapattársai is rettegtek.
Könyv jelent meg Thomas Gravesenről, aki 1998 és 2006 között 66 mérkőzésen 5 gólt szerzett a dán labdarúgó-válogatottban. Ez még nem lett volna ok arra, hogy írjanak az 1976-ban született középpályásról, aki a pályán és azon kívül sem ismert kegyelmet. Botrányos, gyakran fékezhetetlen viselkedése miatt a riválisok mellett gyakran saját csapattársai is tartottak Gravesentől, akit az egyik csapattársa olyan bombának nevezett, melyen már kioldották a biztosítékot és le is dobták.
Gravesen tizenhárom évet töltött el a profi futballban, hatszor váltott klubot, az Evertonban kétszer játszott, összesen 332 mérkőzésen 32 alkalommal talált be a kapuba.
Becenevei sokat mondóak, nevezték Ogrénak, Mad Dognak és Egyszarvúnak is. Első profi klubja a dán élvonalbeli Vejle volt, ahol az edzések mellett egy autókereskedésben dolgozott félállásban és alkatrészeket értékesített.
„Szükségem volt a délelőtti műszakra, a kora reggeli ébresztőre, mert enélkül felborult volna az életritmusom – mondta Gravesen egy interjúban. - Amíg nem dolgoztam itt, rendszeresen hajnalig buliztam, felborult a bioritmusom, ez a munka arra kényszerített, hogy este időben lefeküdjek aludni. Csak akkor maradtam ki hajnalig, ha másnap nem kellett dolgoznom az autókereskedésben.”
Gravesen a Vejlétől Hamburgba szerződött, ahol három évet töltött el, ebben az időszakban került be a dán válogatottba is. A kőkemény védekező középpályást imádták a szurkolók, nem ismert elveszett labdát és a párharcoktól sem riadt meg. A klub irányítóinak ugyanakkor rengeteg fejtörést okoztak Gravesen éjszakai kilengései – többször keveredett verekedésbe szórakozóhelyeken – és nőügyei, melyeket nem titkolt, így gyakran szerepelt a bulvárlapok címoldalain.
Az Evertonnál töltött időszakot volt csapattársa, James McFadden idézte fel a ran.de weboldalnak adott interjúban.
„Ha négyszemközt beszélt vele az ember, akkor teljesen normális volt, nagyobb csoportban viszont megőrült – emlékezett McFadden. - Megmagyarázhatatlan dolgokat csinált ilyenkor, előfordult, hogy a paintballnál használt fegyverrel érkezett az edzésre, és közénk lőtt. Az erőnléti edzőnk nagyon gyors és fitt srác volt, Thomas az egyik tréningen rakétával próbálta eltalálni őt a pálya másik végéről. Amikor megkérdezték tőle, hogy ennek mi értelme volt, nem gondolt-e arra, milyen veszélyes dolgot művelt, annyi volt a válasza: szerintem ez jó poén volt.”
Mc Fadden azt is elárulta, hogy az Evertonnál töltött évek alatt Gravesen már nem járt el bulizni, nagyon takarékosan élt, mindenkinek azt mondta, soha többé nem akar dolgozni, a félretett pénzéből lakásokat vesz, és ezeket fogja kiadni.
A Real Madridnál többek között olyan sztárokkal játszott együtt, mint Zinédine Zidane vagy a világklasszis brazil támadó, Ronaldo. Az itt töltött másfél évét talán sosem felejtik el a spanyol klub akkori irányítói.
Gravesen egyrészt viszonyt kezdett a közismert pornósztárral, Kira Eggersszel, ami nagyon zavarta a Real vezetőit, mert szinte napi szinten foglalkoztak ezzel a kapcsolattal a lapok. Ennél sokkal nagyobb problémát okozott, és végül ez vezetett a szerződésbontáshoz is, hogy Gravesen az egyik edzésen összeveszett Ronaldóval. A szópárbajból verekedés lett, a dán pedig kiverte a brazil világklasszis egyik fogát. Madridból a Celtichez – itt szerezte egyetlen bajnoki címét 2007-ben –, majd vissza az Evertonhoz vitt az útja, ahol 2009-ben fejezte be pályafutását.

Multimilliomos lett

Gravesen pályafutása befejezése után valóban az ingatlan üzletbe szállt be, de nem kiadott lakásokat, hanem újakat épített, sikeres építési vállalkozóként négy év alatt 100 millió dolláros vagyonra tett szert. 2016-ban kiszállt ebből az üzletből és párjával, a modell Kamila Perssével Las Vegasba költözött, a korábbi világklasszis teniszezők, Steffi Graf és Andre Agassi szomszédja lett. Gravesen azóta pókertornákon vesz részt, melyeken az elmúlt közel három évben becslések szerint 90 millió dollár pénzdíjat nyert.

Vesztes nyitány a szlovákok ellen

Hatos Szabolcs (Nagyszombat)
Publikálás dátuma
2019.03.21. 22:45

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Két góllal kikapott Szlovákiától a magyar labdarúgó-válogatott csütörtök este Nagyszombatban, az Európa-bajnoki selejtezők E csoportjának első fordulójában.
Alig két órával Szlovákia és Magyarország történetének ötödik futballmérkőzése előtt Nagyszombatban szinte semmi nem utalt arra, hogy a városban Európa-bajnoki selejtezőt rendeznek. Legalábbis amerre jártunk, nem hirdették a meccset óriásplakátokon, nemzeti színekbe burkolt erkélyeket sem lehetett látni, a sálba, mezbe öltözött hazai szurkolók pedig nem az út menti sörözőkben hangoltak. A City Aréna felé közeledve aztán megváltozott minden, a vendégoldalon 18.30 magasságában már izzott a hangulat – éppen akkoriban várt a beléptetésre a nagyjából 2000 főt számláló magyar tábor, amelynek nagyja kora délután nyolc busz és körülbelül kéttucatnyi személyautó fedélzetén kelt útra Budapestről.
A rendre ekkor már természetesen megszámlálhatatlanul sok rendfenntartó és szervező vigyázott a nagyszombati focilegendáról, Anton Malatinskyról elnevezett stadion környékén, az egyik sárga mellényt viselő rendező nem is mulasztott el óvatosságra inteni bennünket, miután elmagyarázta, hogy merre található a Magyarországról érkezők számára fenntartott parkoló. A belépőkapuk előtt szlovák sálat és zászlót is égető magyar drukkerek közé a hírek szerint egyszer kellett benyomulniuk rendet tenni. Mindeközben az aréna másik, hazai szektorok felé vezető oldalán (ahol a sajtóbejárat is van) már-már idilli hangulat uralkodott: szurkolói zóna, ajándékboltos standok és egy kisebb fúvószenekar szórakoztatta a közönséget. Volt, aki szlovák jégkorongmezben érkezett, más különösebb szurkolói kellék nélkül kisgyermekekkel. A hangulat egyáltalán nem tűnt ellenségesnek.
Noha a kezdőrúgásra hellyel-közel megtelt a 19 néző befogadására alkalmas City Aréna (amely egyben hotel és bevásárlóközpont is), a kezdés előtt egy órával még szinte alig volt szlovák a lelátón. Bár előzetesen a hazaiak mindent elkövettek, hogy jól elkülönítsék egymástól a szlovák és a magyar drukkereket, a vendégtábor melletti két oldalon mégis bejutottak magyar zászlókkal is. Felvidéki magyarok voltak, akik végig együtt szurkoltak a hermetikusan elzárt szektorban helyet foglalókkal. A kezdés előtti krónikához tartozik még, hogy a várakozásoknak megfelelően mindkét himnusz alatt felharsant a füttyszó, a vendégtábor ráadásul hátat fordítva tüntetett a szlovák nemzeti imádság alatt.
A pályán kezdetben a házigazda vezetett veszélyesebb támadásokat. A 13. minutumban például a magyar keret legértékesebb játékosa, a tavaly honosított hátvéd, Willi Orbán nem tudta elrúgni a labdát az ötösön belül, a hazaiak sztárja, a korábban az olasz élvonalbeli Napolit erősítő Marek Hamsík azonban alig tíz méterről a kapu mellé lőtt. Hat perccel később Dávid Hancko lövése már a felső kapufát is súrolta. 
A folytatásban a magyar csapat is el-eljutott a kapu elé, komoly gólszerzési lehetőséget azonban nem sikerült kialakítani. Már-már úgy tűnt, gól nélküli állásnál ér véget a játékrész, amikor a 42. percben Ondrej Duda megszerezte a vezetést Szlovákiának – bosszantó szituáció volt, mivel a gólszerző a kulcsmomentum előtt több magyar játékos gyűrűjében tudta elpasszolni a labdát.
A szünetben egyik szövetségi kapitány sem cserélt, a lelátón viszont fokozódott a helyzet: összeszólalkozhatott a vendégtábor balján helyet foglaló felvidékiek csoportja a közelben lévő szlovákokkal, hamarosan ugyanis kisebb tömegjelenet alakult ki. Előbb mellényes rendezők, később rendfenntartók álltak a felek közé, így biztosítva a békét. A pályán aztán az 55. percben eljött, amire magyar oldalon sokan vártak, Marco Rossi ugyanis Kleinheisler László helyére azt a Szoboszlai Dominiket küldte be, aki ez alkalommal debütált a nemzeti tizenegyben. Később Dzsudzsák Balázs is beállt, akinek ez volt a 99. válogatott fellépése.
Az első igazán veszélyes magyar gólhelyzetre 64. percet kellett várni, Szoboszlai emelése és Orbán fejese után Szalai Ádám lőtt a jobb alsó sarok felé húszról. Dubravka nagyot vetődve védett. A 77. percben Dzsudzsák emelt a kapu fölé, újabb gólt azonban a szlovákok szereztek a végén: öt perccel a lefújás előtt Albert Rusnak alakította ki a 2-0-s végeredményt. 
Rossi legénysége a második fordulóban vasárnap fogadja a nyitányon Azerbajdzsánt 2-1-re verő horvát válogatottat.

Jegyzőkönyv

Szlovákia–Magyarország 2-0 (1-0) Nagyszombat, 14235 néző. Jv: Bezborodov (orosz) Szlovákia: Dúbravka – Pekarík, Skriniar, Vavro, Hancko – Kucka, Lobotka – Hamsík, Duda (Safranko, 87.), Rusnák (Mihalik, 90.) – Mak (Stoch, 79.). Szövetségi kapitány: Pavel Hapal Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Kádár – Lovrencsics G., Kalmár (Dzsudzsák, 61.), Nagy Á., Korhut – Kleinheisler (Szoboszlai (55.), Kovács I. – Szalai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi Gólszerzők: Duda (42.), Rusnak (85.) Sárga lap: Vavro (21.), Kucka (51.), Hamsík (78.), Skrinar (89.), illetve Kalmár (10.), Korhut (59.)