Európai Unió;Nagy-Britannia;EU-csúcs;Brexit;

2019-03-22 16:49:30

Tusk a Brexitről: Április 12-ig bármi lehetséges

„Mi felkészültünk a legrosszabbra, de a legjobbakat reméljük” – mondta az Európai Tanács elnöke. Az uniós tagállamok között megoszlanak a vélemények arról, hogy végleges-e az április 12-i Brexit-határidő.

Április 12-ig minden lehetőség nyitva marad az Egyesült Királyság európai uniós kiválási folyamatát illetően, akár a kilépési szándék egyoldalú visszavonása is – jelentette ki Donald Tusk a pénteki brüsszeli EU-csúcs után.

Az Európai Tanács elnöke úgy fogalmazott:

Hozzátette, hogy „a Brexit sorsa brit barátaink kezében van”.

Az Európai Unió tagállamai között megoszlanak a vélemények arról, hogy végleges-e az Egyesült Királyság kilépésének április 12-i dátuma, amennyiben a britek ismét elutasítják a kiválási szerződést, valamint azt is, hogy az ország részt vegyen az európai parlamenti (EP-) választáson.

Helen McEntee ír Európa-ügyi miniszter a csúcstalálkozón kijelentette, hogy az előző napon elfogadott kétlépcsős megközelítés értelmében az Egyesült Királyságnak nem feltétlenül kellene kilépnie április 12-én akkor sem, ha ismét leszavazzák jövő héten a kiválás feltételeit rögzítő megállapodást, illetve elutasítják a részvételt a május végi EP-választáson.

Hozzátette, hogy „meg kell szabniuk egy menetrendet, hogy mit tesznek, vagy pontosan fel kell vázolniuk a terveiket”.

Ez ellentmond Emmanuel Macron francia elnök álláspontjának, aki szerint ebben az esetben április 12-én távoznia kellene a szigetországnak, akár rendezetlen módon is – közölték névtelenséget kérő francia források.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök ugyancsak pénteken arról beszélt: a legjobb forgatókönyv az lenne, ha London újabb népszavazást tartana, és azt követően az EU tagja maradna. Reményét fejezte ki, hogy a jövő héten a brit parlamentben „előremutató eredményt érnek el”, noha a megállapodás elfogadásának vagy elutasításának esélye 50-50 százalék. Mint mondta, Theresa May brit miniszterelnök már hazautazott, hogy előkészítse az újabb alsóházi szavazást.

Charles Michel belga kormányfő szerint jó döntés született Brüsszelben csütörtök éjjel, mert tiszta helyzetet teremt. Összesen két utat tesz lehetővé: lehetőséget ad Nagy-Britanniának, hogy rendezett formában lépjen ki az Európai Unióból, amennyiben a jövő hét folyamán elfogadják a megállapodást, ha pedig ez nem történik meg, akkor a megállapodás nélküli kiválásra kell felkészülni. Ennek elkerülésén dolgozott az állam-, illetve kormányfők alkotta Európai Tanács, de Belgium minden forgatókönyvre felkészül.

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök szerint fontos üzenet volt az Európai Tanács részéről a brit parlament számára, hogy még mindig van lehetősége megmenteni Nagy-Britanniát a beláthatatlan kimenetelű, megállapodás nélküli uniós kilépéstől.

Halaszthatatlan volt annak tisztázása is, hogy – az unió választásokra vonatkozó szabályait tiszteletben tartva – egyértelmű legyen, hogy az Egyesült Királyság részt vesz-e az európai parlamenti választásokon, vagy sem – vélte Plenkovic. Hozzátette: most az alsóház kezében van a döntés, ugyanis a szöveg a lehető legjobb, amely úgy az embereknek, mint a vállalkozásoknak biztonságot nyújt a megváltozó, új típusú kapcsolatok eljövetelével.

A huszonhetek és az Egyesült Királyság által egyaránt elfogadott megállapodás értelmében a korábbi 2019. március 29. helyett 2019. május 22. lesz az új határidő, amennyiben a londoni alsóház jövő héten elfogadja a kétszer már leszavazott kiválási szerződést. Újabb elutasítás esetén pedig a szigetország április 12-ig továbbra is az Európai Unió tagja maradna, de eddig jeleznie kellene, hogy mik a szándékai a továbbiakban.

Az EU és a huszonhetek vezetői többször is leszögezték, hogy a hosszabb halasztáshoz a szigetországnak részt kellene vennie az EP-választásokon.