„Kedveli Kim elnököt” – Észak-Korea elleni szankciókat vont vissza Trump

Publikálás dátuma
2019.03.22. 21:01

Fotó: SAUL LOEB / AFP
Egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok elnöke mely büntetőintézkedésekre célzott.
Donald Trump amerikai elnök pénteken elrendelte a kormánya által Észak-Korea ellen életbe léptetett legújabb szankciók visszavonását. Az elnök Twitter-bejegyzésben közölte:
„az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma bejelentette, hogy további, széleskörű szankciókkal bővíti a már érvényben lévő szankciókat Észak-Korea ellen. Utasítást adtam az újabb szankciók visszavonására”.

A Fehér Ház nem válaszolt az újságírók részleteket firtató kérdéseire, így nem világos az sem, hogy az Egyesült Államok elnöke mely szankciókra célzott. Sarah Huckabee Sanders szóvivő csupán annyit mondott: Donald Trump
„kedveli Kim elnököt és nem gondolja, hogy ezek a szankciók szükségesek”.

Az amerikai kormány csütörtökön két kínai hajózási vállalat ellen hozott büntetőintézkedéseket, azzal vádolva a cégeket, hogy segítenek Észak-Koreának kibújni az érvényben lévő szankciók alól. A döntést azzal indokolták, hogy fenn kell tartani a nyomást Észak-Koreára annak érdekében, hogy Kim Dzsong Un feladja atomfegyver-programját.
Szerző

Óriási robbanás volt egy kínai vegyi üzemben, 47 ember meghalt

Publikálás dátuma
2019.03.22. 19:42

Fotó: XINHUA / AFP
Több szomszédos gyárban is tűz ütött ki, mintegy ezer embert evakuáltak a térségből.
47 ember életét vesztette és 90-en súlyosan megsérültek, amikor robbanás történt egy vegyi üzemben Kína keleti részén, Csiangszu tartományban. Összesen 640 embert vittek kórházba – írja a Xinhua hírügynökség információi alapján a BBC. A robbanás következtében több szomszédos gyárban is tűz ütött ki. Az üzemben növényvédő szereket állítottak elő. A robbanás olyan erős volt, hogy a kínai földrengés-felügyelet műszerei 2,2-es erősségű földrengést jeleztek. A hatóságok körülbelül ezer embert evakuáltak a térségből.
Szerző

Pánikhangulat uralkodik a Downing Streeten

Publikálás dátuma
2019.03.22. 19:35
Theresa May brit miniszterelnök
Fotó: NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / AFP
Április 12-ig kapott haladékot az Európai Unió huszonhét tagországától Theresa May, így érthetően már péntek délelőtt munkához látott a Downing Street 10-ben, hogy legyen esélye a Brüsszellel kötött kivonulási egyezmény jövő heti elfogadtatására a parlamentben.
Egyelőre az is kétséges, az alsóház napirendre tűzi-e az előterjesztést, hiszen múlt héten John Bercow házelnök egy ódon, 1604-es törvényre hivatkozva úgy rendelkezett, harmadik nekifutásra csak egy „jelentősen” átalakított javaslatot szabad megtárgyalni. Az a tény, hogy az EU által diktált feltételek szerint minden további lépés a brüsszeli egyezmény westminsteri szentesítésétől függ, elég meggyőző erő lehet a demokrácia jelenlegi legfőbb brit őre számára. A kormány és a Külügyminisztérium által brit és külföldi újságírók számára rendezett szokásos pénteki fejtágítón elhangzott, hogy Theresa May-nek kell eldöntenie, „mikor van a legreálisabb esélye a sikerre, a következő hét melyik napjára tervezze a harmadik érdemi szavazást?” A Sky News értesülése szerint a Downing Street 10-ben „pánikhangulat” uralkodik. Most ott tartanak a tervezésben, hogy az MV3 (meaningful vote, harmadik kiadás) biztosra vett kudarca után „irányadó” voksokra kerüljön sor. A Theresa May-re szerda esti kirohanása óta különösen mérges képviselők akár hét lehetőség közül is választhatnak, mégpedig szabad, saját lelkiismeretükre bízott szavazás során. A brexit-változatok közé tartozik a kormányfő brüsszeli megállapodása, az alku nélküli kizuhanás, az 50. cikkely visszavonása, a népszavazás megismétlése, egy valamiféle vámunión, illetve egy vámunión és az egységes piacon alapuló alku, valamint a szabadkereskedelmi egyezményekre alapozott jövő. Miközben Theresa May egy utolsó esélyt kapott az Európai Uniótól, csütörtökön újabb petíció indult a„nép szavazata”, egy második referendum érdekében, bizonyítva, milyen erős népszerűséget élvez az Európai Unióban maradás lehetősége. A parlament honlapján zajló és annak csütörtök esti összeomlását okozó megmozdulásnak már több millió aláírója van. Igazi súlya persze akkor lenne, ha a csatlakozók 17 milliónál többen lennének, meghaladva a 2016. júniusi „kilépők” számát. Theresa May a héten ismételten hangsúlyozta, hogy nem hajlandó Nagy-Britanniát belevinni a brexit-folyamat jelentős meghosszabbításába. Ha erre az „érdemi szavazás” újabb veresége miatt sor kerülne, és a szigetországot az európai parlamenti választás kényszerűségével járó hosszú késlekedés méltánytalansága érné, a tory vezetőnek szinte elkerülhetetlenül kardjába kell dőlnie. Az EU-27 az április 12-ig tartó lélegzetvételi szünettel lehetővé tette, hogy a Konzervatív Pártnak jövő hét végétől 15 napja maradjon a May esetleges lemondásával járó helyzet kezelésére.
Frissítve: 2019.03.22. 19:36