Előfizetés

Karlendítő Orbán verheti szét a két ország barátságát a nagykövet szerint

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.27. 14:02

A miniszterelnököt címlapon hozó szlovén Mladina korábban azon gúnyolódott, hogyha a szlovén jobboldal győz, akkor talán az államnyelv is változik, annyira függ Orbán Viktortól.
A Szlovén Demokrata Párt (SDS) állt ki a legegyértelműbben Orbán Viktor mellett, amikor Európai Néppártban felmerült a Fidesz kizárása, írja a 24.hu. A Janez Janša vezette SDS bejelentette: ha kizárnák a Fideszt, ők is mennének vele együtt. A balos újságíróból lett politikus, Janša szoros kapcsolatot alakított ki a Fidesszel. A SDS, amely ideológiailag közel áll a Fideszhez, a fideszes propagandamédiához hasonló lapokat, tévéket kapott: a Habony Árpád érdekkörébe tartozó cégek felturbózták az SDS párthetilapját, a Demokraciját, vettek Janšának egy televíziót, a Nova24Tv-t, és Škandal24 néven egy helyi Riposzt-szerű bulvárnapilap is létrejött. A siker mégis elmaradt: Janša nem nyerte meg tavaly a választásokat, és idénre már teljesen összeomlott a népszerűsége. Az SDS és a Fidesz kapcsolatával a ljubljanai baloldali Mladina hetilap, amelynek eheti címlapján egy karlendítő Orbán áll a magyar színekre váltott szlovén zászlóval. A Mladina címlapképére Szilágyiné Bátorfi Edit, ljubljanai magyar nagykövet olvasói levélben reagált: „Mit akarnak elérni? Gyűlölet szítását? Ehhez minden eszköz megengedett?” – tette fel Szilágyiné a kérdést, majd hozzátette: a rajz, „szétverheti” a két ország közötti jó kapcsolatokat.

Kiadta anonimitást kérő forrását, most az ügyészségre mutogat a kormánylap

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.27. 14:00
Képünk illusztráció
Fotó: Sebastian Gollnow / AFP
Huth Gergely szerint elképesztő, hogy a nyomozati irat tartalmához hozzáférhetett a hvg.hu.
A hvg.hu szerdán a birtokába került nyomozati anyagok alapján arról számolt be: a PestiSrácok munkatársa, Füssy Angéla kiadta Polt Péternek, illetve az ügyészségnek a neki súgó, anonimitást kérő MSZP-s informátort, hátha így eredményesebb lesz a Czeglédy Csaba elleni nyomozás. A portál az informátorral folytatott levelezéseit is megszerezte és lehozta. A PestiSrácok főszerkesztője később ezzel kapcsolatban a Media1-nek azt mondta: speciális eset volt, hogy az ügyészségnek kiadta a kollégájuk, kitől vannak az információi a Czeglédy-ügyben. Huth Gergely az ügyészséget kezdte bírálni, azt mondta, elképesztő, hogy a nyomozati irat tartalmához hozzáférhetett a hvg.hu, ugyanis a munkatársa, Füssy Angéla kifejezetten kérte a saját bejelentői adatainak zártan történő kezelését. Huth szerint az történhetett, hogy az ügyészség kiadta az aktákat, ami olyan eljárási, nyomozati hiba, ami miatt előfordulhat, hogy a büntetőper kevésbé lesz eredményes, mintha ez nem történik meg. Úgy véli, ez felveti az ügyészség felelősségét az ügyben. Huth Gergely szerint egyébként Füssy Angéla egy évvel ezelőtti cikkeiben szerepelt, hogy a nyomozók valamiért nem vizsgálják az ügy pártfinanszírozási oldalát, és a tanúval (a forrásával) egyetértésben döntött úgy a szerző, hogy ez most egy olyan kivételes eset, amikor az újságírónak „szerepéből kilépve” tájékoztatnia kell a hatóságokat az információkról. Arra a kérdésre, hogy van-e írásos hozzájárulása az informátortól, hogy kiadhatják őt a hatóságnak, vagyis nem ragaszkodik a forrásvédelemhez, Huth Gergely azt válaszolta: ezt hirtelen nem tudja megmondani, most fog konzultálni erről Füssy Angélával, de biztos benne, hogy az informátor tudomásával, vele egyetértésben cselekedett Füssy. A főszerkesztő szerint ha valaki visszakeresi az egy évvel ezelőtti írásokat Füssy Angélától a PestiSrácok oldalon, akkor megtalálhatja ezekben, hogy a tanú (illetve az informátor) megtette a vallomását a PestiSrácoknál, de szeretné a hatóságoknak is elmondani ezeket a tényeket. Huth Gergely szerint az informátor azért is fordult a PestiSrácokhoz, mert úgy látta, hogy a nyomozók nem nem voltak túl buzgók, hogy meghallgassák őt, a súlyos vádak ellenére, pedig az érintett személy a hálózat egyik meghatározó figurája volt. Huth Gergely szerint az ügyészségnek kutya kötelessége lett volna meghallgatni az érintetteket, ezért alakult az a speciális eset, hogy egyszerre jelentették meg a cikket és nem a szokásos, forrásvédelem szerinti gyakorlat szerint jártak el. Bár a hvg.hu bennünket lejárató cikkének nem örülünk, azért annak igen, hogy végre kiderülhet, hogy sokáig nem vizsgálták kellő alapossággal a pártfinanszírozási kérdéseket – mondta Huth Gergely. 
A Media1 Gergely Zsófiával, a hvg.hu cikkének szerzőjével is beszélt, aki közölte: Huth Gergely szavainak homlokegyenest ellentmond, hogy a hvg.hu-nak az informátor mondta azt, hogy a megkeresésükig nem is tudott róla, hogy kiadták és nem számított erre. A PestiSrácok informátora a portállal közölte, hogyha tényleg kiadták őt a portáltól, az Füssy Angélát minősíti. A hvg.hu-n ezenkívül megjelentek olyan levelezési részletek, ahol kifejezetten kéri a PestiSrácok munkatársától, hogy kezeljék a kilétét bizalmasan. 

Szájer maradhat alelnök - a felfüggesztési határozat a frakcióra nem, csak a pártra érvényes

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.27. 13:41

Fotó: Dominique Hommel / Európai Parlament
A képviselőcsoport majd akkor lép, ha lesz végleges döntés az EP-választások után.
A 12 fideszes európai parlamenti képviselő egyelőre annak ellenére is maradhat az Európai Néppárt (EPP) frakciójában, hogy a pártcsaládban a múlt héten felfüggesztették a Fidesz tagságát, hivatkozik a Politicora a 444.hu. Esteban González Pons, az EPP-képviselőcsoport egyik alelnöke szerint nem érkezett kérelem egyik fideszes politikus frakcióbeli felfüggesztésére sem. „A parlamenti frakció más, mint a párt. A frakcióban eddig senki nem kezdeményezett semmilyen döntést a fideszes képviselők tagságával kapcsolatban”. Így például Szájer József is megtarthatja alelnöki pozícióját a néppárti frakcióban. González Pons hozzátette, a képviselőcsoportnak megvan a maga eljárása egyes tagpártok vagy tagok kizárására vonatkozóan, sőt arra is van lehetőség és precedens, hogy valaki csak a frakciónak legyen tagja, az Európai Néppártnak nem.