Ujhelyi: kezdeményezzük egy európai, szociális ösztöndíj bevezetését!

Publikálás dátuma
2019.03.28. 18:34
dr. Ujhelyi István
Fotó: Népszava
Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint a kormány nem biztosítja annak lehetőségét, hogy egy magyar fiatal eljusson egyetemre. Ezen segíthetne egy uniós diák- és hallgatói ösztöndíj-rendszer.
"Egyeztetve diák- és hallgatói szervezetekkel kezdeményezzük, hogy az Európai Unióban jöjjön létre egy szociális alapú, európai diák- és hallgatói ösztöndíj" - jelentette be Ujhelyi István az MSZP hivatalos Facebook-oldalára feltöltött videóban.

A szocialisták európai parlamenti képviselője szerint a program célja az lenne, hogy Magyarországon bármelyik fiatal hozzájusson olyan európai uniós, szociális alapon megpályázható ösztöndíjhoz, amelynek segítségével akár a közeli megyeszékhelyre, akár Budapestre, főiskolára, egyetemre mehet tanulni. "Ma ennek a feltételeit az Orbán-kormány nem biztosítja" - zárta a nagyjából egyperces videót Ujhelyi, amelyet alább teljes egészében is megtekinthetnek:
Szerző

Életet mentett egy kamu bejelentés Budapesten

Publikálás dátuma
2019.03.28. 18:20
Illusztráció
Fotó: Tóth Gergő
Egy esetkocsi azért tudta pillanatokon belül megkezdeni egy kritikus állapotú szívbeteg nő ellátását, mert előtte ugyanabba az utcába hívta ki őket egy "vicceskedő" bejelentő. Az asszony stabil állapotban került kórházba.
Egy utcán összeesett férfihez kért segítséget egy “tréfás kedvű” bejelentő a fővárosban - írja hivatalos Facebook-oldalán az Országos Mentőszolgálat. Ezek után azt hinnénk, egy a valótlan segélykérések elleni kampány része a bejegyzés, azonban a most megosztott történet jókora fordulatot vett.

Az esetkocsi percek alatt a helyszínre ért, ott azonban hamar kiderült, hogy senki nem várja őket, vagyis csak felültették őket.
Ezzel egy időben azonban ugyanabban az utcában egy szívbeteg nő lett rosszul, akihez így a központ továbbítani tudta a potyára kiment járművet.

A bejelentő szinte le sem tette a telefont, a segítség meg is érkezett a valós vészhelyzethez. Egy kritikus állapotú beteg ellátását kezdhették meg így azonnal a mentők, ami végül sikerre vezetett, és az asszonyt stabil állapotban szállíthatták kórházba.

Az Országos Mentőszolgálat hozzáteszi, ma már nem gyakori, hogy a mentőket vaklármához riasztják -. az meg főleg nem, hogy egy ilyen valótlan segélykérés még szerencsésen is alakuljon.
Szerző

Péntektől már az egész országra érvényes a tűzgyújtási tilalom

Publikálás dátuma
2019.03.28. 17:42
Illusztráció
Fotó: Népszava
Jelenleg 10, a Duna vonalától keletre eső, megyében tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, holnaptól már mindenütt az lesz.
Péntektől az ország egész területére kiterjeszti a jelenleg 10 - keleti és középső - megyében érvényben lévő tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - derül ki a szervezet MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményéből. Ebben azt írják: a csapadékmentes időjárás miatt a száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye.
A Nébih közlése szerint az elmúlt egy hétben is sok tűzeset volt, ezért az ország teljes területén elrendelik a tűzgyújtási tilalmat.

Ezalatt tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról többek közt a www.erdotuz.hu honlapon elhelyezett térkép is tájékoztatást ad.