Előfizetés

Egy órára elsötétülnek a városok szombaton

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.29. 09:55

Fotó: Hao qunying / Imaginechina / AFP
Idén is több nagy és kisebb város is csatlakozik világszerte a Föld Órája elnevezésű akcióhoz, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld egészségére és a klímaváltozásra. Idén Budapest fényeinek lekapcsolása élőben követhető lesz a Facebookon.
Minden évben, március utolsó hétvégéjén kialszanak a fények; a világ számos pontján lekapcsolják a díszkivilágításokat a főbb nevezetességeken és számos háztartásban is egy órára szünetel az elektromos világítás. A 2007-ben Ausztráliában a WWF és helyi önkéntesek által életre hívott Föld Órája mára a világ egyik legnagyobb eseményévé vált és sokakat ösztönöz arra, hogy cselekedjenek felelősen a bolygónk jövőjéért. A hivatalos lekapcsolást szombat este fél kilenckor a WWF Magyarország egy dunai hajóról élőben közvetíti a Facebook-oldalán
A héten ér véget a szervezet négyhetes kihívássorozata, ami kivitelezhető fenntarthatósági tippeket ad a táplálkozás, a hulladékcsökkentés, a háztartás és az energiatakarékosság terén. 
„A kihívás már negyedik hete terjed a közösségi média felületein #földórája2019 hashtaggel, és a posztok egyértelművé tették: a fenntartható életmód hazánkban is egyre menőbb. Bolygónk megóvása és a fenntarthatóság követendő példa lett, mindenki a maga módján tesz a környezetéért“

- mondta Antal Alexa a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Sokan húsmentes ételek fotóit osztják meg – hiszen a hús ipari előállítása több szempontból is rendkívül környezetterhelő -, de több poszt született arról is, ahogy nejlonzacskó helyett vászonszatyrot, fonott kosarat vagy többször használatos zöldség- és gyümölcstartó zsákot használnak a magyarok. Mások megmutatták, hogy a műanyag fogkefét bambuszra cserélték, de olyan is akadt, aki még a hidegben is bringára pattant autózás helyett, továbbá van, aki kissé formátlan, ám kifogástalan minőségű gyümölccsel üzeni: ha nem csak a tökéletes, szimmetrikus darabokat választjuk, azzal csökkenthetjük az élelmiszerpazarlást. De a környezetbarát tisztítószerek, eldobható műanyagpalack helyett a csapvízzel töltött kulacs, a mosható pelenka, a pálmaolajmentes termékek és a szelektív hulladékgyűjtés is előtérbe került. 
Az e heti, utolsó kihívás témája az energiatakarékosság, amelyhez még lehet csatlakozni. A Föld Órája honlapon található tanácsok között szerepel például, hogy húzzuk ki a töltőt a konnektorból, ha nem használjuk, mindig teljesen megtöltve indítsuk el a mosógépet és használjunk LED-izzókat, amelyek harmadannyi a szén-dioxid-kibocsátásuk, ráadásul hosszabb az élettartamuk. 
Néhány éve a Felelős Gasztrohős Alapítvány Fenntartható Vendéglátóhelyei is csatlakoztak a megmozduláshoz és a Föld Óráján elkezdtek gyertyafényes vacsorákat tartani.
“Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a nagymértékű elektromosáram-felhasználást ezzel az egy órával nem lehet kompenzálni, de a szemléletformálásra jó alkalom lehet egy ilyen gyertyafényes vacsora, ahol szezonális, pálmaolajmentes fogásokat kóstolhatnak a vendégek”

- mondta Vighné Boóc Judit, Fenntartható Vendéglátóhely szakértő.

Megjelent az első tojás a gemenci gólyafészekben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.28. 15:30

Fotó: Gemenc Zrt.
Megjelent az első tojás csütörtökön a gemenci feketególya-pár bekamerázott fészkében.
A gemenci bekamerázott fészekbe március elején új gólyapár költözött. A korábbi párt, Tóbiást és Sárát váltó madarak reggelre lerakták első tojásukat - olvasható a Gemenc Zrt. honlapján. Az új pár szokásait a kutatók összehasonlítják Tóbiás és Sára életvitelével. A hasonlóságok és a különbözőségek feltárása olyan kutatási eredményeket szolgáltathat, amelyek lehetőséget adnak a fokozottan védett madarak rejtett életmódjának jobb megismerésére, így segítve a faj fennmaradását, az állomány gyarapodását - írta az MTI a cég közleménye alapján.
Sára és Tóbiás általában 4 tojást rakott, de csak a kamerák beüzemelése előtti évben, 2012-ben repült ki 4 fióka a fészekből. A 2012 és 2018 közötti 7 évben összesen 17 fiatal madár hagyta el a fészket július végén, augusztus elején.
A gólyapár élete itt követhető élőben.

Galléros páviáncsapat érkezett a Veszprémi Állatkertbe (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.28. 12:00
Illusztráció
Fotó: Mohssen Assanimoghaddam / AFP
Egy több mint húszfős páviáncsapat érkezett csütörtök reggel Hollandiából a Veszprémi Állatkertbe - közölte az állatkert igazgatója.
Az állatok a hollandiai Beekse Bergen szafariparkból kétnapos utazással, több mint ezer kilométert megtéve érkeztek Veszprémbe - mondta Török László.   
A huszonkét fős csapat korösszetétele vegyes, van köztük harmincéves nőstény, de egyéves kölyök is. Pár héten belül már külső kifutójukat is birtokba vehetik a galléros páviánok a Veszprémi Állatkertben - tette hozzá az igazgató.