Sokkoló fotókampány a műanyaghulladékok ellen

Publikálás dátuma
2019.03.30. 10:10
Illusztráció
Fotó: MARTIN BUREAU / AFP
Bár ártalmatlannak tűnik, egy műanyagzacskó az óceánokban élő állatoknak rendkívüli szenvedést, sőt a halálukat is okozhatja. Ezt a tényt sokkoló képekkel ábrázolva indított tudatossági kampányt a Sea Shepherd nevű, a tengeri állatok védelmével foglalkozó szervezet.
A műanyag, amit csak egyszer használsz, örökké kínozza az óceánt

– ez a megrázó fotókból kampány szlogenje.

A képeken különböző tengeri állatokat lehet látni, amelyek az egyszer használatos műanyagokkal érintkeznek – írta a Don't Waste It. A Sea Shepherd a tengeri élővilág megmentéséért alakult nonprofit szervezet, amely az 1977-es alapítása óta a bálna- és fókavadászat, delfinmészárlás ellen, valamint óceánok ökológiai egyensúlyának megőrzéséért küzd. Alapítója és vezetője a kanadai születésű Paul Watson, akinek 1975-ben, 25 évesen egy ámbráscet - ami a gumicsónakjuk mögött próbált menedéket találni a gyilkos szigony elől, haláltusája örökre megváltoztatta az életét. 
szervezetnek nincs apparátusa, a hajók személyzete, az irodai munkatársak és a nemzetközi aktivisták is önkéntes segítők. A támogatóktól kapott pénz-, élelmiszer-, és eszköz-támogatásokat közvetlenül a tengerek élővilágának megmentésére fordítják. Az Operation Clean Waves elnevezésű kampány keretében tengeri szigeteken és az óceán közepén felhalmozódó hulladékot gyűjtik és a strandok megtisztításán is dolgoznak. Együttműködnek a tudósokkal a mikroműanyagok tengeri fajokra gyakorolt ​​hatásainak tanulmányozásában is.
Szerző

Egyre veszélyesebbek a klímaváltozás hatásai

Publikálás dátuma
2019.03.29. 19:57
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A globális felmelegedés hatásai felgyorsultak, amelyek egyre inkább érezhetőek is – derült ki a Meteorológiai Világszervezet a 2018-as évre vonatkozó jelentéséből.
A Nemzetközi Energiaügynökség héten közölt aggasztó adatai - 2018-ban a szén-dioxid-kibocsátás 1,7 százalékkal nőtt az energiafelhasználás növekedése következtében – után a csütörtökön egy sajtótájékoztatón mutatták be a Meteorológiai Világszervezet (WMO) 2018-as évre vonatkozó klímajelentését. António Guterres ENSZ-főtitkár azt mondta, hogy a klímaváltozás gyorsabban halad, mint az irányítására tett erőfeszítéseink. A jelentésben szereplő adatok komoly aggodalomra adnak okot.
A szervezet szerint a a globális felmelegedés fizikai és pénzügyi hatásai is egyre gyorsulnak, mert a levegőbe kerülő üvegházhatású gázok miatt a globális átlaghőmérséklet egyre veszélyesebb magasságokba emelkedik. A jelentés szerint tavaly 62 millió embert sújtott világszerte a szélsőséges időjárás, kétmillió embernek kellett elhagynia otthonát. 35 millió embert sújtottak az áradások és több mint 1600 ember halt meg hőhullámok, erdő-és bozóttüzek következtében Európában, Japánban és az Egyesült Államokban.
Az első jelentés kiadásakor, 1993-ban, a szén-dioxid levegőben mért szintje 357 ppm volt, ez mára 405,55 ppm-re emelkedett, és a tendencia vélhetően így is fog folytatódni. 2018 a negyedik legmelegebb év volt, a globális átlaghőmérséklet pedig már közel 1 Celsius-fokkal magasabb, mint amit 1850 és 1900 között mértek. Samantha Hepburn, az ausztrál Deakin Egyetem professzora szerint a jelentés egyértelműen bizonyítja, a globális felmelegedés hatásai felgyorsultak  – írta a BBC.
„Ha mindez így folytatódik, az évszázad végére 3-5 Celsius-fokkal lehet magasabb a globális átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti szinthez képest. Már 2 Celsius-fokos emelkedés is súlyos katasztrófához vezethet, a 3-5 fokos emelkedés pedig beláthatatlan következményekkel járhat.”

A jelentés szerint az üvegházhatású gázok miatt a tengereket és óceánokat melegszenek. 2018-ban a tengerek felső 700, valamint felső 2000 méteres rétegének hőmérséklete rekordszintre emelkedett. Eközben a tengerszint is tovább emelkedett.
Szerző

35 év után megoldódott a partra vetődő Garfield-telefonok rejtélye

Publikálás dátuma
2019.03.29. 12:16

Fotó: FRED TANNEAU / AFP
Megfejtették, honnan sodródnak évtizedek óta időnként a franciaországi Bretagne egyik tengerpartjára a Garfield-telefonok.
Több mint harminc éve vetődnek időnként a Bretagne Iroise tengerparti részére a legendás képregényfiguráról mintázott készülékek. A nyolcvanas években nagy népszerűségnek örvendő telefonok ma már főleg a gyűjtők számára értékesek. Eddig nem tudták, honnan és miért sodródnak a partra a Garfield-telefonok, viszont most, a BBC beszámolója szerint, kiderült, a környezetvédők jól sejtették: egy elveszett konténerből „úsznak” ki. 
Az Ar Vilantsou nevű, helyi szemétszedő csoport tavaly kampányt indított a tengerpartot elöntő szemét ellen, amelynek jelképéül a Garfield-telefonokat választották. Ekkor jelentkezett egy helyi gazda, aki emlékezett, hogy a nyolcvanas évek végén egy nagy vihar után mosta partra a tenger az első telefont. A férfi azt is tudta, hogy az elveszett rakomány egy félreeső barlangnál lehet, amelyet azonban csak apály idején lehet megközelíteni. 
A környezetvédők a sziklákon lemászva rengeteg telefont találtak, a konténerhez azonban nem fértek hozzá, mert az évek alatt beágyazódott a hasadékba, így nem lehet tudni, hogy még hány narancssárga készülék lehet benne. Könnyen lehet, hogy ezeket a vízállás változásával partra sodorja majd a tenger.
Az Ar Viltansou aktivistái továbbra is vállalják, hogy összegyűjtik a csak nagyon hosszú idő alatt lebomló műanyagból készült Garfieldokat a tengerpartról. 
Szerző