Előfizetés

Ujhelyi vendégül látta a fideszes sajtót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.30. 14:45
Ujhelyi István
Fotó: Javier Bernal Revert / Európai Parlement
AZ MSZP EP-képviselője körbevezette szőregi házában és kertjében az újságírókat, hogy megmutassa, szerinte miben hazudott a kormányközeli média.
Az elmúlt években Botka László polgármesterrel és Szabó Sándor képviselővel egyre inkább úgy érezték, mintha a Fidesz-központ „lejáratásokban és egészen hihetetlen hazugságterjesztésben felelős emberei” Szegedre akarnának koncentrálni. Majd megérkezett Kubatov is a városba, egy budapesti és pécsi különítménnyel, azzal a szándékkal, hogy bármit előássanak, vagy csak hazugsággal lássák el a szegedi választókat – kezdte rendhagyó sajtótájékoztatóját Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője Szeged Szőreg városrészében, saját otthona kapuja előtt elmondott beszédében kiemelte: sokáig azt hallgatta, hogy 400 millió forintot „talicskázott ki” a Szeviépből, de amikor az elsőfokú bírósági döntés megszületett, kiderült, hogy a vádiratban vagy az ítéletben még csak említés szinten sem beszélnek szocialista politikusokról. Aztán találtak egy vádlottat, aki nem csak a Szeviép-perben, hanem egy másik büntetőügyben is érintett, és meg lehet győzni arról, hogy egy jó vádalkuval esetleg csökkenteni lehet az évek számát. Ő, majd több médium elkezdett olyanokat állítani, melyekből egy szó se igaz  – tette hozzá. Ujhelyi kiemelte: „engem támadhatnak, az én bábumat fölakaszthatják”. Ám az, hogy a gyermeke hálószobájának ablakánál filmezzenek, hogy a gyerekei otthona előtt kamerák álljanak, miközben ő köztudottan Strasbourgban van, túlmegy minden határon – hangsúlyozta.
„Nagyon szelíden mondom, üzenem a Fidesz-központnak: ezzel nem törnek meg, csak harciasabbá tesznek. Ezzel nem tántorítanak el a további politikai küzdelemtől, csak energiát adnak ahhoz, hogy már nem csak mint politikus, hanem mint családapa is küzdjek ellenük”

– mondta a képviselő.

Kitért arra is, hogy néhány napja drónt reptettek az udvara felé, a kiskorú gyermeke kint ült a kertben. A rendőrségen büntetőfeljelentést tett az ügyben, mivel ez a légtér megsértését jelenti, ehhez engedélyt kellett volna kérni. Ujhelyi az érintett állításokat közlő sajtótermékeket is beperelte.
Ujhelyi a sajtótájékoztatón felidézte: Baranyi Sándor azt állítja, hogy a szőregi házának felújítását 2008-ban a Szeviép finanszírozta, és részletesen is beszámolt arról, mit fizettek. Eszerint a hatalmas telken álló ingatlant kívül-belül teljesen felújították, a nyílászáróktól kezdve a fűtési rendszeren át az energetikai hálózatig mindent kicseréltek és újjá varázsoltak, mintegy 30-40 millió forint értékben.
„Ki kell ábrándítsam a családomat, mert az egész ház nem ér 30-40 milliót”

– reagált Ujhelyi.

Szavai szerint 2002-ben költöztek a házba, amit 2004-ben újítottak fel, ekkor volt nyílászáró csere és energetikai, fűtési rendszer csere. Így nehezen tud olyan kérésnek eleget tenni, hogy 2008-ból mutassa be a számlákat. A 2008-2009-2010-es évekből talált számlákból annyi derült ki, hogy – 324 ezer forint volt a melléképület festése és burkolása, – a melléképület elektromos hálózatához 411 ezer forintért nyúltak hozzá – és hőszigetelési munkálatok zajlottak 561 ezer forint értékben.
A sajtótájékoztatón elmondta: azért, hogy mindenki lássa, milyen nyitott az élete, bemennek a házba körbenézni, „öntsünk tiszta vizet a medencébe”. Ezt követően körbevezette az újságírókat a házában és a kertjében – egyebek mellett megmutatta jakuzziját, ami elmondása szerint csak 1 évig működött, és leselejtezve vásárolt futógépét. Hozzátette: az említett tó már 30-40 éve a telken van, nem 2008-ban épült, és most a kert öntözésére használják, a „wellnessrészleg hatalmas medencéjét” pedig sehol nem látni.
A sajtótájékoztatót és a házbejárást élőben közvetítette a Facebook-oldalán:
Kapcsolódó
Ujhelyi: kezdeményezzük egy európai, szociális ösztöndíj bevezetését!

Focimeccsel tiltakoznak a szabad oktatásért a Kossuth téren

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.30. 14:12

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
"Olyan országban akarunk élni, ahol törvény nem csak a focit védi!" - hirdetik közösségi oldalukon a szervezők.
Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet szervezett szimbolikus focimeccset a Kossuth térre azoknak a diákoknak, akik szerint a kormány aránytalanul sok pénzt költ a sportra, miközben a magyar tudományos életet és az oktatást tönkreteszi.
"A foci a mi szenvedélyünk is, nem csak a politikusoké! De ettől még kikérjük magunknak, hogy míg stadionok és sport centrumok gomba módjára szaporodnak, az oktatást és a tudományos kutatást csak megalázás éri!"

- írták.

A szervezők 4 fős csapatokat várnak. Olyanokat, akik egyetemeket, tanárokat, szakszervezeteket, szakkolikat, akár baráti társaságokat is képviselhetnek. Bárki regisztrálhatott, akinek fontos a szabad oktatás. A demonstráció délután fél 3-kor kezdődik, és 17 óráig tart. 
A BRFK megtiltotta volna a Szabad Egyetem Foci kupát, azonban a Fővárosi Törvényszék közbe lépett: megakadályozta, hogy a rendőrség ellehetetlenítse a szimbolikus demonstrációt - informált korábban a Társaság a Szabadságjogokért.
A rendőrség tudomásul vette ugyan a gyűlés megtartását, de csak azzal a feltétellel, hogy focimeccset nem rendeznek. A szervező a TASZ segítségével támadta meg a rendőrség korlátozó határozatát a Fővárosi Törvényszék előtt. A bíróság a szimbolikus mérkőzés megrendezésének teljes megtiltását nemcsak aránytalan, de szükségtelen alapjogi korlátozásként értékelte.

Czeglédy is indulhat az önkormányzati választásokon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.30. 13:00

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A politikus elmondta, hogy az összefogás híve, és kiemelte: továbbra is elkötelezetten a Fidesz ellen harcol.
Lakossági fórumot tartott Szombathelyen Czeglédy Csaba. A politikus először szerepelt nyilvánosan, mióta szabad, és a nyugat.hu tudósítása szerint rögtön leszögezte, hogy „mindenféle más híreszteléssel ellentétben az összefogás híve”. Bocsánat kért azoktól, akiknek akaratlanul is sok fájdalmat és nehézséget okozott, és közölte: azon lesz, hogy jóvá tegye ezeket a töréseket, meghurcolásokat. Azt mondta, hogy Magyarországon jelenleg féldiktatúra van, ő pedig nem egy büntetőeljárás miatt volt börtönben, hanem egyértelműen politikai okok miatt. Kitért arra is, hogy „nem meggyőzhetetlen”, de az a véleménye, hogy az LMP-vel és a Jobbikkal hiba az együttműködés. Mint mondta, továbbra is elkötelezetten a Fidesz ellen harcol. „Eddig sem voltam egy ijedős alak, de háromszor fogja ezt Lúdas Matyi visszaverni” – üzente, és utalt arra, hogy mindezt jogi keretek között tervezi. Czeglédy Csaba szerint a jelenlegi rendszer logikája alapján az önkormányzati választáson össze kell fogni, hogy ez pontosan hogyan lesz, azt még van idő átgondolni. Megerősítette, hogy áprilisban közvéleménykutatás lesz. Ha ebből az jön ki, hogy a személye árt a baloldali közösségnek, akkor elfogadja, és kettőt hátra lépve a háttérből segít. Ha viszont azt jön ki, hogy a szombathelyiek támogatják vagy éppen semlegesek a személyével kapcsolatban, akkor ragaszkodik ahhoz, hogy elinduljon a saját korábbi választókörzetében, ahol 1998 óta volt képviselő. Nem azért, mert önkormányzati fizetést szeretne, hanem mert az emberekért, a városért szeretne dolgozni. Az esetleges börtönbüntetésről azt mondta, hogyha lesz is ilyen, addig még 8-10 év, de bízik benne, hogy tisztességes eljárás lesz, ahol majd tisztázza magát. Szerinte a Fidesznek az első pofont az EP-választásokon kell megkapnia úgy, hogy ellenzéknek több mandátumot kell megszereznie, mint a kormánypártnak, Szombathelyen pedig több szavazatot kell kapnia az ellenzéki listáknak, mint a kormánypártinak. 
Czeglédy beszélt az őt ért vádakról is. A portál szerint kiemelte, hogy 2012 tavaszán megkeresték a kormánypárthoz köthető emberek, hogy adja el a Human Operator Zrt.-t, amire ők nemet mondtak. Ugyanez év nyarán elindult a cég ellen egy, Vida Ildikó által kezdeményezett NAV-vizsgálat, sőt egy feljelentés született, de aztán bűncselekmény hiánya miatt megszűnt a nyomozás. A másik nyomozás, ami a letartóztatásokhoz vezetett, 2015 júliusában kezdődött. Innentől kezdve fokozott ügyészi felügyelet alatt volt a cég, megfigyelték, lehallgatták őket. A vád szerint ez alatt is követtek el a költségvetései csalásokat. 2015-ben valóban született 7 elmarasztaló NAV-határozat és 800 milliós büntetés egy áfa-törvény módosítása miatt, de arról nemrég luxemburgi európai bíróságon kiderült, hogy ellentétes volt az EU-joggal, így nem a Human Operator, hanem a magyar állam járt el jogellenesen. „Nekem az lesz a dolgom, hogy bebizonyítsam, hogy a költségvetései csalás összege nem 6,3 milliárd, hanem nulla forint” – mondta Czeglédy, hozzátéve, hogy lelkiismerete tiszta, mert semmilyen adócsalást nem követett el, és nem is kért fel senki ilyesmire.