Ujhelyi vendégül látta a fideszes sajtót

Publikálás dátuma
2019.03.30 14:45
Ujhelyi István
Fotó: Európai Parlement/ Javier Bernal Revert
AZ MSZP EP-képviselője körbevezette szőregi házában és kertjében az újságírókat, hogy megmutassa, szerinte miben hazudott a kormányközeli média.
Az elmúlt években Botka László polgármesterrel és Szabó Sándor képviselővel egyre inkább úgy érezték, mintha a Fidesz-központ „lejáratásokban és egészen hihetetlen hazugságterjesztésben felelős emberei” Szegedre akarnának koncentrálni. Majd megérkezett Kubatov is a városba, egy budapesti és pécsi különítménnyel, azzal a szándékkal, hogy bármit előássanak, vagy csak hazugsággal lássák el a szegedi választókat – kezdte rendhagyó sajtótájékoztatóját Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője Szeged Szőreg városrészében, saját otthona kapuja előtt elmondott beszédében kiemelte: sokáig azt hallgatta, hogy 400 millió forintot „talicskázott ki” a Szeviépből, de amikor az elsőfokú bírósági döntés megszületett, kiderült, hogy a vádiratban vagy az ítéletben még csak említés szinten sem beszélnek szocialista politikusokról. Aztán találtak egy vádlottat, aki nem csak a Szeviép-perben, hanem egy másik büntetőügyben is érintett, és meg lehet győzni arról, hogy egy jó vádalkuval esetleg csökkenteni lehet az évek számát. Ő, majd több médium elkezdett olyanokat állítani, melyekből egy szó se igaz  – tette hozzá. Ujhelyi kiemelte: „engem támadhatnak, az én bábumat fölakaszthatják”. Ám az, hogy a gyermeke hálószobájának ablakánál filmezzenek, hogy a gyerekei otthona előtt kamerák álljanak, miközben ő köztudottan Strasbourgban van, túlmegy minden határon – hangsúlyozta.
„Nagyon szelíden mondom, üzenem a Fidesz-központnak: ezzel nem törnek meg, csak harciasabbá tesznek. Ezzel nem tántorítanak el a további politikai küzdelemtől, csak energiát adnak ahhoz, hogy már nem csak mint politikus, hanem mint családapa is küzdjek ellenük”
– mondta a képviselő.
Kitért arra is, hogy néhány napja drónt reptettek az udvara felé, a kiskorú gyermeke kint ült a kertben. A rendőrségen büntetőfeljelentést tett az ügyben, mivel ez a légtér megsértését jelenti, ehhez engedélyt kellett volna kérni. Ujhelyi az érintett állításokat közlő sajtótermékeket is beperelte.
Ujhelyi a sajtótájékoztatón felidézte: Baranyi Sándor azt állítja, hogy a szőregi házának felújítását 2008-ban a Szeviép finanszírozta, és részletesen is beszámolt arról, mit fizettek. Eszerint a hatalmas telken álló ingatlant kívül-belül teljesen felújították, a nyílászáróktól kezdve a fűtési rendszeren át az energetikai hálózatig mindent kicseréltek és újjá varázsoltak, mintegy 30-40 millió forint értékben.
„Ki kell ábrándítsam a családomat, mert az egész ház nem ér 30-40 milliót”
– reagált Ujhelyi.
Szavai szerint 2002-ben költöztek a házba, amit 2004-ben újítottak fel, ekkor volt nyílászáró csere és energetikai, fűtési rendszer csere. Így nehezen tud olyan kérésnek eleget tenni, hogy 2008-ból mutassa be a számlákat. A 2008-2009-2010-es évekből talált számlákból annyi derült ki, hogy – 324 ezer forint volt a melléképület festése és burkolása, – a melléképület elektromos hálózatához 411 ezer forintért nyúltak hozzá – és hőszigetelési munkálatok zajlottak 561 ezer forint értékben.
A sajtótájékoztatón elmondta: azért, hogy mindenki lássa, milyen nyitott az élete, bemennek a házba körbenézni, „öntsünk tiszta vizet a medencébe”. Ezt követően körbevezette az újságírókat a házában és a kertjében – egyebek mellett megmutatta jakuzziját, ami elmondása szerint csak 1 évig működött, és leselejtezve vásárolt futógépét. Hozzátette: az említett tó már 30-40 éve a telken van, nem 2008-ban épült, és most a kert öntözésére használják, a „wellnessrészleg hatalmas medencéjét” pedig sehol nem látni.
A sajtótájékoztatót és a házbejárást élőben közvetítette a Facebook-oldalán:
Frissítve: 2019.03.30 15:05

Beer Miklós a Notre Dame-ról: Jézus az élő templomot, az embert tartotta fontosnak

Publikálás dátuma
2019.04.20 14:30
Beer Miklós megyéspüspök
Fotó: Tóth Gergő
A váci megyéspüspököt arra is emlékeztette a katedrális leégése, hogy nem a Föld az örök lakóhelyünk.
Franciaország megtagadta saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét – mondta korábban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Notre Dame-ot elpusztító tűzzel kapcsolatban. A miniszterelnök-helyettes kijelentésével szembesítették Beer Miklós váci megyéspüspököt a az ATV Egyenes beszéd című műsorában, a beszélgetésről a csatorna honlapján is beszámoltak. Beer megdöbbentőnek, megrázónak és gondolatébresztőnek nevezte, hogy éppen Húsvét előtt ez történt a Notre Dame-mal, ugyanakkor nem érzi, hogy ebből apokaliptikus értelmet kellene leszűrni. 
A tűzvész utáni első gondolata az volt, hogy eszébe jutott az evangéliumi jelenet, amikor Jézus megsiratja a jeruzsálemi templom pusztulását, amely a negyven évvel később valóban bekövetkezett.A másik, ami felmerült benne, hogy a Húsvét a feltámadás ünnepe. A 850 éves kulturális örökség pusztulása arra a bibliai idézetre emlékeztette, hogy „nincs itt maradandó városunk”, nem ez a mi örök lakóhelyünk. A harmadik gondolata az volt:akármilyen csodálatos is egy kőtemplom mint művészeti örökség, nem szabad elfelejteni, hogy Jézus az élő templomot, az embert tartja a legnagyobb értéknek. 
Érdemes tehát arra gondolni, hogy mi az az életünkben, ami igazán fontos. A kőtemplomot tiszteljük művészeti értékéért, de az igazi érték az ember
- figyelmeztetett a megyéspüspök. Beer Fontos és nagy értéknek nevezte a kőből épített templomokat, de úgy látja: a kereszténység eredeti értelmében az emberi kapcsolatok, az erkölcsi értékek, a nevelés, a jövőről való gondolkodás fontosabb kell hogy legyen, mint a kőből épített templomok által képviselt kulturális értékek. Az idei húsvét legfontosabb üzenetének Beer püspök azt tartja, hogy felszabadult örömmel forduljanak az emberek egymáshoz. Ha hiszünk Isten gondoskodó szeretetében és az örök életben, akkor nincs mitől félnünk – jelentette ki. Fontosnak tartja, hogy minden csalódás után merjünk újra hinni és bízni egymásban – tette hozzá. A püspök fontosnak tartja a hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok segítését. Emlékeztetett rá, hogy a tanítással is foglalkozó szerzetesrendek által alapított iskolák célja eredetileg a szegény gyerekek segítése volt, ám az évszázadok alatt ezek az intézmények elitiskolákká váltak. 
a tanítással is foglalkozó szerzetesrendek által alapított iskolák célja eredetileg a szegény gyerekek segítése volt, ám az évszázadok alatt ezek az intézmények elitiskolákká váltak.
Föl kéne ébredni, vissza kell térni az egyházi iskolákban az eredeti szándékhoz – tette hozzá a megyéspüspök, aki szerint a hátrányos helyzetű gyerekekre kellene több figyelmet fordítaniuk és a szakmunkásképzésben kellene részt venniük az egyházi intézményeknek.  Szerinte a jelenlegi oktatási szemlélet elsődleges oka, hogy az egyház a hívei elvárásainak akar megfelelni az elitképzés felé történő elmozdulással. Ki kell lépnie az egyházak tagjainak a komfortzónájukból - mondta Beer, aki reméli, hogy egyre több „őrülten megszállott” pap lesz, aki „mer nyitni cigány testvéreink felé”.

Hárommillióért juthatnak a pártok a választók adataihoz

Publikálás dátuma
2019.04.20 14:27
Illusztráció
Fotó: Népszava
A név- és lakcímadatokat csak a választási kampány céljára használhatják fel.
A választási eljárásról szóló törvény szerint annak érdekében, hogy a pártok a kampányban közvetlenül is megszólíthassák őket, jogszerűen hozzájuthatnak a választópolgárok név- és címadataihoz. A listát állító pártok a Nemzeti Választási Irodától (NVI) a lista nyilvántartásba vételéről szóló döntés jogerőre emelkedése után megkaphatják a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét. Szombatig a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját vette jogerősen nyilvántartásba az NVB. Az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Demokratikus Koalíció listájának nyilvántartásba vételéről szóló határozatok hétfőn emelkedhetnek jogerőre. Az NVI csak akkor adja ki a választók adatait, ha a listát állító jelölőszervezet befizet 3,129 millió forintot, ami az egyhavi minimálbér (149 ezer forint) és a megválasztható képviselők számának (21) szorzata. A jogszabály a választópolgár információs önrendelkezési jogának érvényesülése érdekében lehetővé teszi, hogy megtiltsa a róla nyilvántartott adatok kiadását. Az adatok kiadását a névjegyzékkel kapcsolatos kérelemben kell bejelenteni. A pártok a választási irodától kapott név- és lakcímadatokat csak a választási kampány céljára használhatják fel, az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni. A megsemmisítésről szóló jegyzőkönyvet május 29-én 16 óráig kell eljuttatni az NVI-hez. Más állami vagy önkormányzati szerv személyes adatot nem szolgáltathat a pártoknak kampánycélra.
Szerző