Előfizetés

Akadozó járadékfizetés

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.04.02. 11:30
Kozák Danuta (balra) és Hosszú Katinka 35. életévük betöltése után kapják a havi járadékot
Fotó: Szalmás Péter
Ettől az évtől emelkedett a 35. életévüket betöltött olimpiai érmesek és edzőik havi életjáradéka. A több száz jogosult közül azonban eddig csak százan kapták meg az emelt összeget.
A régi szabályozás szerint egy olimpiai aranyért havonta bruttó 324 300 forint járt, a másodikért 20, a harmadikért 40 százalékkal emelték ezt az összeget. Ettől az évtől a két arany az alapösszeg dupláját, a három pedig a tripláját éri. Az ezüstért 194 600, a bronzért 129 730 forintot utalt az állam havonta, ezek az összegek is az érmek számával arányosan nőnek. Az olimpiai bajnokok havi összege minden évben a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított, előző esztendőre érvényes havi bruttó átlagkereset, az ezüst- és bronzérmesek juttatását ebből az összegből osztják vissza (60 százalék jár az ezüstérmeseknek, 40 a harmadik helyezetteknek). Ami nem változott: minden sportoló és edző a 35. életévének betöltése után jogosult erre az összegre és továbbra sem jár ez a támogatás az olimpiai érmes halála után az özvegynek vagy családtagoknak. 
A járadékok emelését minden érintett nagy örömmel fogadta, a kormány azzal indokolta a változtatást, hogy az ország gazdasági helyzete annyit javult, most már adott a lehetőség a sikeres sportolók megfelelő támogatására. (Ezt a jelentős javulást nem mindenki érzékeli, elég ránézni a kórházak állapotára...) Az összeget az Emberi Erőforrások Minisztériuma folyósítja, azonban az EMMI-ben egyelőre nem tudták megoldani, hogy minden jogosult megkapja a neki törvény szerint járó emelt juttatást. Lapunk úgy értesült, hogy egyelőre csak nagyon kevesen jutnak hozzá a törvény szerint nekik januártól járó magasabb összeghez. Az EMMI-hez minden jogosultnak kérelmet kell benyújtani, hogy megkapja az emelt juttatást. A mintegy 850 jogosult alig több mint tíz százaléka kapta meg eddig az emelt összegű járulékot, a többiek egyelőre továbbra is a korábbi juttatáshoz férnek hozzá. 
"A Sportért Felelős Államtitkársághoz beérkezett kérelmek feldolgozása, a kérelmek beérkezésének ütemében folyamatos, már március hónapban több mint 100 fő jogosult (olimpikon, paralimpikon sportolók, valamint edzők vegyesen) részére az új, emelt összeg került folyósításra, az átmeneti időszakra eső különbözettel együtt" - írta lapunk érdeklődésére a minisztérium. 
További zavart okoz - és erre az új rendelkezés sem nyújt megoldást - a szövetségi kapitányok és edzők elismerése közötti különbség. A kapitányok például kajak-kenuban vagy öttusában egy éremért kapnak járadékot, egy klubedző - aki a hierarchiában elvileg alacsonyabb szintre van sorolva - a többszöröséhez juthat hozzá, ha az adott csapatban több versenyzője szerepelt. Szintén nem rendezett a szakmai igazgatók elismerése visszavonulásuk után, akik egy-egy sportág több éves szakmai programját kidolgozzák, a végrehajtását ellenőrzik. Ezekre a kérdésekre az EMMI annyit válaszolt, hogy ettől az évtől kezdve a szövetségi kapitányok járadékának összegét a korábbi duplájára emelték.

Olimpiai és paralimpiai éremhalmozás

A magyar sportolók az olimpiákon eddig összesen 177 arany-, 151 ezüst- és 174 bronzérmet szereztek. A paralimpikonok - akik az olimpikonokéval megegyező összegű életjáradékot kapnak havonta - 32 arany-, 48 ezüst- és 65 bronzéremmel rendelkeznek. 

Bárkire veszélyt jelenthet Leclerc

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2019.04.02. 10:30

Fotó: KARIM SAHIB / AFP
Noha Charles Leclerc technikai hiba miatt elbukta a győzelmet a Forma–1-es Bahreini Nagydíjon, a lapunknak nyilatkozó szakértő, Wéber Gábor szerint akár már az idén bajnok lehet a Ferrarival.
„Drámai vég, kegyetlen eredmény” – írta hétfőn a spanyol Mundo Deportivo, utalva az idei F1-es vb második versenyére. A megállapítás cseppet sem túlzó. A Ferrari 21 éves monacói pilótája, az élről indulva harmadikként leintett Leclerc az 57 körös verseny 46. köréig magabiztosan vezetett, a hajrában azonban váratlanul – autójában a belső égésű motor nem működött megfelelően – lelassult, végül kizárólag a biztonsági autó pályára küldésének köszönhetően ért célba pályafutása során először dobogós helyen. A második F1-es szezonjában járó, az olasz istálló színeiben másodszor versenyző ifjonc teljesítménye az elmaradt siker ellenére is ígéretes.
„Engem nem lepett meg, benne volt ez a teljesítmény mindig – kezdte a Népszava kérdéseire válaszoló Wéber Gábor, aki amellett, hogy autóversenyzőként és egy korábbi F1-es szaklap főszerkesztőjeként is ismert, évek óta az M4 Sport szakkommentátora. – Nyilván azt mindig nehéz előre felmérni, hogy ki mennyire tudja hozni a maximumát egy élcsapatba kerülve vagy mennyire érez rá az autóra, ám nagyon úgy tűnik, hogy a Ferrari olyan típusú autót épített erre az évre, amely vezethetőség szempontjából fekszik Leclercnek. Ez nagyon sokat számít.”
Leclerc azzal, hogy a vasárnapi versenyt az élről kezdhette, a sportág történetének második legfiatalabb rajtelsője lett, további adalék, hogy a Ferrari színeiben ilyen fiatalon előtte senkinek sem sikerült időmérőt nyernie. Persze, a kiugró teljesítmény vagy a ferraris szerződés nem a véletlen műve. A 2018-as F1-es debütálás előtt az alacsonyabb kategóriákban sikert sikerre halmozó, 2016-ban a GP3-as, 2017-ben pedig a Forma–2-es bajnokságot újoncként megnyerő monacói három éve lett a Ferrari pilótanevelő akadémiájának tagja. A Scuderia a néhai Ricardo Rodriguez, azaz 1961 óta nem alkalmazott olyan ifjú autóversenyzőt, mint a Kimi Raikkönen helyére tavaly szerződtetett Leclerc, már csak ezért is jogosan merülhet fel a kérdés: mit tud Charles Leclerc, akit máris a jövő bajnokának neveznek?
„Erre a kérdésre nagyon egyszerű a válasz: gyors. Alapvetően ennyi kell a Forma–1-ben vagy az autósportban ahhoz, hogy valaki a legjobbakkal versenyezhessen, ez Leclerc esetében is predesztináció arra, hogy futamgyőzelmekért, világbajnoki címért versenyezhessen – folytatta a lapunknak nyilatkozó Wéber Gábor. – Leclerc ráadásul az a típusú fiatal, aki nagyon higgadtan, nyugodtan kezeli a szituációkat, ez vasárnap is érződött a futam közben: bármennyire is rosszul élte meg azt, hogy az autó meghibásodása miatt elveszíti a győzelmet, a hiba közben sem hallatszott pánik, elkeseredettség a hangján. Ha visszagondolunk arra, hogy Lewis Hamilton öt vb-címmel a háta mögött egy hasonló hiba esetén miként kommunikál a csapattal, akkor Leclerc ezt a szituációt higgadtabban kezelte, mint a legtöbben a mezőnyben. A tempója mellett jó alap, hogy nem veszíti el a fejét.”
Noha a 21 futamból álló 2019-es bajnokság még csak a második hétvégéjén van túl, az eddigiek alapján sokan már most a vb-címre esélyesnek közé sorolják a monacóit, akivel kapcsolatban ne feledjük: csapattársa az a négyszeres világelső Sebastian Vettel, aki az utóbbi években egyértelműen a Ferrari vezérpilótája volt.
„A bahreini futam képéből kiindulva Leclerc nem csak Vettelre, bárkire veszélyt jelenthet. Ha a Ferrari megoldja a megbízhatósági problémáit, ezzel a teljesítménnyel Leclerc esélyes lehet a világbajnoki címre is – állapította meg Wéber Gábor. – Az lesz majd érdekes, hogy miként reagál arra, amikor esetleg egy-két győzelemmel a háta mögött tudatosul benne, hogy esélye lehet a bajnoki címre. Ez befolyásolhatja a teljesítményét, Vettellel vagy Hamiltonnal szemben ugyanis még nincs ilyen tapasztalata. Ezzel együtt sincs kétségem: már ebben az évben lesz néhány győzelme és több olyan futam is, amikor egyedülállót alkot majd a pályán.”

Tragédiák a sikerek árnyékában

Leclerc útját nem csupán győzelmek kísérték az autóversenyzés királykategóriájáig: 2015-ben keresztapját és barátját, az előző évi F1-es Japán Nagydíjon halálos kimenetelű balesetet szenvedő Jules Bianchit, majd két éve, már Forma–2-es pilótaként édesapját veszítette el. Első hazai F1-es nagydíján, tavaly Monte-Carlóban kettejükre emlékezve különleges sisakfestéssel állt rajthoz. „Ha egy napon lehetőségem lesz arra, hogy a Ferrari versenyzője legyek, mindent megteszek majd azért, hogy megnyerjem azokat a világbajnoki címeket, amiket Jules megérdemelt volna” – mondta még tavaly nyáron Leclerc.

Babos vezetett, mégis kikapott Monterreyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.02. 08:39

Fotó: VOLKAN FURUNCU / AFP
Babos Tímea jó kezdés után három játszmában kikapott és kiesett a 250 ezer dollár (71,5 millió forint) összdíjazású monterreyi keménypályás női tenisztorna első fordulójában.
A világranglistán 106. magyar játékost a hétfői játéknapon a szerb Ivana Jorovic (100.) győzte le közel kétórás küzdelem végén - írta az MTI. 
Babos Tímea honlapjának beszámolója szerint a 25 éves magyar játékos jól kezdett, a második és a harmadik játszmában is vezetett brékelőnnyel. A 28 perces első szettben a nyitó gémben 30-ra, majd 3:1 után 40-re nyerte el ellenfele adogatását. A folytatásban is magabiztosan szervált, a nyolcadik játékot 15-re hozta. A 45 perces második játszmában 1:1, majd 2:2 után is brékelőnybe került, de Jorović mindkétszer azonnal visszajött a meccsbe. A játszma utolsó gémjében is 30-15-ről veszítette el a szerváját a magyar játékos. A döntő játszma nyitányaként Jorović bréklabdáról mentette meg adogatását, majd 1:1 után Babos fogadóként csak két labdamenetet veszített. Ekkor sem tudta megtartani az előnyt, ellenfele újra 30-15-ről brékelt. Ezt követően a magyar teniszező még feljött 3:5-re, majd meccslabdát hárítva bréklabdához is jutott, de visszatérni nem tudott.
A soproni teniszező tavaly a mexikói versenyen a döntőben kapott ki  a spanyol Garbine Muguruzától, így várhatóan jelentősen visszaesik a hétfői világranglistán.
Korábban Arn Gréta a selejtező harmadik fordulójában kikapott, de szerencsés vesztesként mégis feljutott a főtáblára, és első ellenfele magyar idő szerint 19.30 óra körül a spanyol Lara Arruabarrena lesz.

Eredmény, 1. forduló:

Jorovic (szerb)-Babos 2:6, 6:4, 6:3