Juncker: Az idegengyűlölet jobban zavar, mint Orbán kampánya

Publikálás dátuma
2019.04.01. 13:50

Fotó: JOHN THYS / AFP
Az Európai Bizottság elnöke szerint a magyar miniszterelnök a túlzott nacionalizmus lejtőjén halad.
Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét nem érdekli, ha Orbán Viktor kormányfő kampányt folytat ellene, sokkal jobban zavarja az „idegengyűlölet” – erről vasárnap este, az olasz köztelevízióban beszélt a politikus. Juncker az európai parlamenti választásra vonatkozó kérdésre úgy fogalmazott: nem érdekli az ellene folytatott kampány, sokkal jobban aggasztja, hogy a magyar miniszterelnök
„a túlzott nacionalizmus lejtőjén halad, másokkal szemben politizál, elutasít másokat, nem enged be szerencsétleneket, mivel a menekültek mindenekelőtt szerencsétlenek, (...) és én az idegengyűlölet minden formáját ellenzem”.

Juncker szerint ez a fajta nacionalizmus és mások elutasítása háborúhoz vezet. Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy nem a nemzeti szuverenitást kritizálja.
„Szeretem a nemzeteket, történelmet, tájakat, kultúrát, a diverzitást, (...) de a nemzeti identitáson túl figyelembe kell venni az európai identitást is”

– jelentette ki.

Juncker a RAI1 olasz köztelevízió vasárnap esti népszerű Che Tempo che Fa című politikai-közéleti műsorának adott interjút. Aggodalmát fejezte ki Olaszország gazdasági helyzete miatt, viszont példaértékűnek nevezte azt, amit az ország tett a migráció ügyében. Az EU legalább egymilliárd euróval segítette Olaszországot. Talán az európai szolidaritás elégtelen volt, de minden lehetségest megtettünk – mondta a politikus. A mandátuma végéhez közeledő Európai Bizottság elnökét hétfőn Rómában Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, kedden pedig Sergio Mattarella olasz államfő fogadja. Találkozik Giorgio Napolitano volt olasz elnökkel, de nem szerepel programjában találkozó a két olasz kormánypárt vezetőjével, se Luigi Di Maióval, az Öt Csillag Mozgalom, se Matteo Salvinivel, a Liga vezetőjével.
Szerző

Hatalmas vadászterületet igényelt a Semjént kitüntető Safari Club elnöke

Publikálás dátuma
2019.04.01. 13:05

Fotó: Shutterstock
Az egyesület vezetőségi tagjai lemondásra és kilépésre szólították fel Halmágyi-Takács Istvánt.
Tagtársai szerint a Safari Club Egyesület nevében, de annak felhatalmazása nélkül igényelt vadászterületet az állami Gemenc Zrt.-től az egyesület elnöke, Halmágyi-Takács István – írja az Átlátszó. A portállal az egyik olvasója közölte, hogy tudomása szerint kisebb botrányt okozott a Safari Club International Közép-Magyarországi Egyesületben, amikor tavaly év végén kiderült, hogy elnökük, Halmágyi-Takács István az állami Gemenci Erdő- és Vadgazdaság (Gemenc) Zrt.-hez vadászterület iránti igényt jelentett be az egyesület nevében. Az olvasó szerint az elnök a zrt. 12 ezer hektáron gazdálkodó Hajósi Erdészet területét kérte volna, amelyen található egy értékes vadászház is. Hozzátette: ez a Gemenc Zrt.-nél kiverte a biztosítékot, de az Agrárminisztériumban sem talált támogatásra, még ha Halmágyi-Takács lépése mögött egy befolyásos embert, az ország fővadászaként is emlegetett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest sejtették is. Ezt követően állítólag Halmágyi-Takács István egy újonnan alapított vadásztársaság, A Fenntartható Vadászatért Vadásztársaság Egyesület nevében adott be újabb igénylést vadászterületre a Gemenc Zrt.-hez, de akkor már „csak” mintegy 4 ezer hektárra. A történetet a Safari Club szervezési alelnöke, Lakatos Pál is megerősítette az Átlátszónak. Közölte, hogy Halmágyi-Takács István tavaly novemberi akciójáról nem tudtak. Megjegyezte, azért sem értette a Safari Club nevében vadászterület igénylésére beadott kérelmet, mert az egyesület nem akart vadászterületet szerezni. Felháborítónak tartotta azt is, hogy az egyesület elnöke a közgyűlés felhatalmazása nélkül lépett. Hogy Halmágyi-Takács Istvánnak ebben volt-e máshonnan hátszele, az alelnök nem tudta megmondani, de úgy vélte, hogy biztos kell egy magas beosztású patrónus – államtitkár vagy miniszter – ahhoz, hogy egy állami cég vadászterületéből 3 800 hektárt kijelöljenek egy csapatnak.   
„Az elnök először tagadta, hogy megigényelte a területet, de aztán elismerte. Most egyébként elválnak az útjaink, mert április 6-án új elnököt és elnökséget választunk, és Halmágyi-Takács István nem indul az elnöki posztért”

– tette hozzá.

Boldizsár Balázs, az egyesület külkapcsolatokért felelős alelnöke a portállal azt is közölte, hogy „az egyesület elnökségének ülésén (erre és a médiában megjelent lakásügyre hivatkozással) felhívták Halmágyi-Takácsot az elnöki tisztségről történő azonnali lemondásra és az egyesületből történő kilépésre, de az elnök elutasította azt.” Arra hivatkozott, hogyha megtenné, azzal elismerné a felelősségét.
Halmágyi-Takács az Átlátszó megkeresésére tagadta, hogy a Safari Club Egyesület nevében vadászterület-igénylést nyújtott be, azt pedig, hogy A Fenntartható Vadászatért Vadásztársaságnak igényelt-e egy mintegy 4 ezer hektáros területet, nem árulta el. Több kérdésre szóban nem volt hajlandó válaszolni. Azt azonban megígérte, hogy megnézi az írásos megkeresést, és eldönti, hogy reagál-e rá. Eddig ezt a portál szerint nem tette meg.
Szerző
Frissítve: 2019.04.01. 13:39

"A magyarországi helyzet kiábrándító"

Publikálás dátuma
2019.04.01. 13:00
FOTÓ: Molnár Ádám
Kovács Zoltán szélsőséges vélemény képviselőjeként szerepelt a svéd köztévé műsorában.
Az Európába irányuló migráció miatt sorsdöntő lesz az unió és a kontinens életében a májusi európai parlamenti választás - jelentette ki a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vasárnap este a svéd közszolgálati tévé Napirend című műsorában. Kovács Zoltán egy olyan interjúban beszélt, amelyben őt és Stanislas Guerinit, a Köztársaság lendületben nevű francia kormánypárt párttitkárát kérdezte a műsorvezető, az ő válaszaikat állították egymással szembe. Ezt megelőzően a műsorban levetítettek egy interjút Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével, az európai szocialisták EP-választási csúcsjelöltjével. Kovács Zoltán kijelentette, hogy az európai civilizáció alapja a kereszténység, ha nem is vallásilag, de kulturálisan, és "ha ezt valaki meg akarja változtatni, akkor Európa valami mássá alakul, mint ami az elmúlt néhány évtizedben volt". Megjegyezte: a jelenlegi migrációs nyomás Európán a következő évtizedekben várhatóan fennmarad. Azokkal a vádakkal kapcsolatban, hogy Magyarország megsérti az Európai Unió alapvető értékeit, az államtitkár kijelentette: "nincs lelkiismeret-furdalásunk ezekkel kapcsolatban, különösen nem kellett hogy legyen az utóbbi három évben, a migrációs válság kitörése óta, mert e vádak - még az Európai Parlament és az Európai Bizottság Magyarországgal szembeni eljárásai is - csupán politikai vélemények voltak, politikai boszorkányüldözés folyt, folyik Magyarország ellen." Kovács Zoltán elmondta, hogy Magyarország nem ért egyet Emmanuel Macron francia elnök erősebb Európáról szóló elképzeléseivel. Budapest szerint csak azokon a területeken kell erősíteni az integrációt, ahol erre van lehetőség, például prioritásnak kell lennie az európai határok megvédésének és az európai védelmi erők létrehozásának. Stanislav Guerini szerint a mostani EP-választás
"a végét jelentheti Európának, mert egyes erők Európán belül ezt akarják".

 Viszont "ha tovább akarjuk építeni Európát, akkor újra kell alapítanunk, és ezt tartalmazza Emmanuel Macron javaslata is: Európának újjá kell születnie" - jelentette ki. A legfontosabb tét a választáson szerinte a klímaváltozás. "Ezt mondják a gyerekeink. Ez az egyetlen prioritás, amelyben minden erőnket egyesítenünk kell" - szögezte le. A tömeges migrációval pedig csak "következetes európai módszerrel tudunk megbirkózni" - mondta. Ő is fontosnak nevezte az európai közös védelem megteremtését, de emellett a befektetést is a fejlett technológiákba. Frans Timmermans kijelentette, hogy a mostani EP-választás a legfontosabb lesz az 1979-es első közvetlen voksolás óta: "küzdelem Európa lelkéért". Szerinte az a kérdés, hogy olyan Európa felé tartunk-e, amelyben félünk a tőlünk különbözőktől, és úgy gondoljuk, hogy falak vagy kerítések mögött biztonságban vagyunk. Olyan Európa felé, amelyben lakói ellenségeket teremtenek a saját társadalmukban vagy a határ túloldalán - tette hozzá. "Szerintem ez csak további konfrontációhoz és a fenntartható társadalom megteremtése lehetőségeinek elvesztéséhez vezet. Az ezeket képviselő reakciós erők ellen progresszív ötletekkel kell fellépnünk. Európa a kisebbségek kontinense, ha a biztonságunkat mások kizárásával akarjuk megteremteni, akkor elvesztjük a szabadságunkat, az alapvető európai értékeket" - jelentette ki. A Magyarországgal szembeni kritikákkal kapcsolatban Timmermans kijelentette:
"a magyarországi helyzet elszomorító".

Orbán Viktor miniszterelnök az utóbbi tíz évben nagyon sikeres volt az emberek félelmeinek kihasználásában. Orbán azt mondja, hogy a keresztény értékekért küzd, de közben hagyja, hogy a magyar hatóságok felügyelete alatt lévő menedékkérők éhezzenek. "Az európai keresztényeknek fel kellene háborodniuk amiatt, hogy valaki ily módon manipulálja az ideológiájukat" - szögezte le.
Szerző
Frissítve: 2019.04.01. 13:02