Bayer Zsolt;önkormányzati lakás;I. kerület;

2019-04-02 07:40:50

Fillérekért lakik Orbán Viktor mellett a Várban Bayer Zsolt

A publicista költségelvű lakbért fizet, havonta 31 737 forintot. A felújított Karmelita kolostortól pár száz méterre fekvő Úri utcába költözött be.

Noha korábban is az I. kerület lakója volt, nemrég egy másik önkormányzati lakást szerzett a budai Várnegyed szívében Bayer Zsolt kormánypárti publicista –tudta meg a 24.hu. A portál szerint Bayer Orbán miniszterelnök új rezidenciájától, a felújított Karmelita kolostortól pár száz méterre fekvő Úri utcába költözött be, és fölöttébb jutányos bérleti díjat fizet. A közhiteles cégadatbázis szerint február 20. óta ez az új lakcíme.

A cikk szerint a Budavári Önkormányzattól kikért adatok alapján az újságíró tavaly szeptemberben lakáscserével jutott hozzá a 49 négyzetméteres ingatlanhoz. A lakásért költségelvű lakbért fizet, havonta 31 737 forintot. Ez a lakbér meglehetősen alacsony: az egyik legnagyobb ingatlanportál hirdetési között több kiadó Úri utcai lakás is található, a hasonló méretű ingatlanokért pedig piaci alapon ennek a tízszeresét is elkérhetik. Egy majdnem ugyanekkora – 46 négyzetméteres – másfél szobás lakást 280 ezer forintos bérleti díjért kínálnak kiadásra, de egy valamivel nagyobb, 56 négyzetméteres kétszobás kiadó lakásért 475 ezer forintos bérleti havi díjat kérnek.

Mint írják, a Bayer Zsolt által fizetett összegnél még az önkormányzat által megszabott piaci árak is jóval magasabbak. A Budavári Önkormányzat nemrég pályázati felhívást tett közzé, amelyben kilenc vári lakás bérleti jogát hirdette meg. Köztük van egy 45 négyzetméteres egyszobás lakás is, épp a publicista szomszédságában. Ennek a lakásnak az induló bérleti díját 83 ezer forintban határozta meg az önkormányzat.

Lakáscsere esetén egyébként az I. kerület lakásrendelete alapján valóban úgynevezett költségelvű lakbért fizet az új bérlő, ám a fideszes többségű önkormányzat egy új szerződéskötés esetén bármikor felülbírálhatná a bérleti díjat, és a lakásrendelet módosításával emelhetne azon, hogy a kerületet ne érje vagyonvesztés – teszi hozzá a portál.

A 24.hu Bayer Zsoltot is megkereste a lakásszerzésének körülményeivel kapcsolatban, aki közölte, hogy ugyan az égvilágon semmi közük nincs hozzá, de válaszol. Azt írta a portálnak, hogy 1) mint mindenki más, aki örökölhető bérleti jogot szerez a Várban, ő is csere útján jutott hozzá az önkormányzati lakáshoz, aminek a bérleti jogát egy erre specializált ingatlanközvetítőn keresztül szerezte meg, 2) az önkormányzati lakásért egy budai agglomerációban lévő, hetven négyzetméter alapterületű kertes házat adott, 3) számlákkal igazolható módon tízmillió forintot költött a lakás felújítására, ahogy írta, „ezzel szintúgy az önkormányzat vagyonát gyarapítottam, mint bárki más, aki így tesz, bár a felújítás nyilván a mi kényelmünket szolgálta, 4) és az általa fizetett bérleti díj ugyanannyi, mint az előző lakóé volt, és mint mindenki másé a házban. „Szokjanak le végre arról, hogy mindenkit baszogatnak, aki merészel a Várban lakást szerezni magának ilyen módon” – jelentette ki. Hozzátette:

Ezen kívül az Indexen megjelent, Lakás a Várban: Nem mind nyomott ár, ami annak látszik című cikket ajánlotta figyelmükbe azzal, hogy erről van szó.

Bár a szóban forgó lakás bérleti jogát csak néhány hónapja szerezte Bayer Zsolt, korábban is felmerült, hogy a publicista önkormányzati lakáshoz jutott az I. kerületben. 2017-ben lapunk nem kapott választ erre vonatkozó kérdésére az önkormányzatnál, és amikor Bayer tudomást szerzett az érdeklődésről, megfenyegette lapunk újságíróját. Akkor azt írta: „1998-ban cseréltem el a tulajdonomban lévő öröklakást egy budavári önkormányzati lakásra, ahová annak rendje és módja szerint be is költöztünk. Mivel sajnos 2000-ben elváltunk, a lakásból elköltöztem, volt feleségem, továbbá két fiam azóta is -tehát 1998 óta- abban a lakásban él. Volt feleségem ismét férjhez ment, így új férje, valamint közös gyermekük szintén a lakásban él. Bérleti díjat pontosan annyit fizettünk, mint bárki más a házban, vagyis az önkormányzat rendeletének megfelelő összeget, semmi okom feltételezni, hogy ez elköltözésem után megváltozott volna. Sőt, tudom, hogy nem változott meg.