Verhofstadt: Most jön a britek utolsó esélye, utána szembe kell nézni a káosszal

Publikálás dátuma
2019.04.02. 11:08

Fotó: NIKLAS HALLEN / AFP
Michel Barnier eközben közölte, hogy egyre valószínűbb a megállapodás nélküli kiválás.
Csaknem elkerülhetetlenné vált a „kemény Brexit”, vagyis Nagy-Britannia rendezetlen kiválása az Európai Unióból – írta Guy Verhofstadt a Twitter-oldalán. Az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője, aki egyúttal a brit kiválás koordinálásáért felel az EP-ben ezzel arra reagált, hogy – mint mi is megírtuk – a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét tartalmazó megállapodás egyetlen alternatívája sem kapott többséget a londoni alsóház hétfő éjszakai szavazásán. Verhofstadt úgy fogalmazott: 
„Szerdán az Egyesült Királyságnak van egy utolsó esélye, hogy megtörje a patthelyzetet, vagy szembe kell néznie a káosszal”.

Később Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója is közölte: egyre valószínűbbé vált az elmúlt napokban, hogy megállapodás nélkül szűnik meg a brit európai uniós tagság. Ugyanakkor az MTI összefoglalója szerint azt is mondta, hogy még mindig van remény ennek elkerülésére. Barnier szerint nem valószínű, hogy a következő napokban vagy a jövő héten Londonban elfogadják a rendezett kiválást biztosító egyezményt.
„Londonnak ki kell jelölnie a követni kívánt utat vagy be kell mutatnia egy tervet a jövőre nézve”

– emelte ki.

Szerző

Nitritettel mérgezte meg a gyerekeket egy kínai óvónő

Publikálás dátuma
2019.04.02. 09:20
Tízórai egy hubei óvodában
Fotó: Yang tao / AFP/Imaginechina
Huszonhárom óvodás került kórházba hányásos és ájulásos tünetekkel.
A rendőrség őrizetbe vett egy óvónőt a Kína középső részén fekvő Honan tartomány Csiaoco városában hétfőn, miután a felügyelete alatt álló 23 óvodás mérgezéses tünetekkel került kórházba – olvasható a Global Times kínai pártlap cikkében. Az óvodába járó gyerekek szülei közül többen arról számoltak be, hogy a gyerekeik hányásos és ájulásos tünetek miatt kerültek kórházba. Egy szülő elmondta: az óvoda egyik dolgozója értesítette telefonon, hogy a gyermeke hányt, majd eszméletét vesztette, miután múlt szerda reggel az óvodában reggelizett. Hozzátette: amikor a kórházba ért, gyermeke még mindig nem volt eszméleténél, míg több, vele együtt kórházba szállított gyerek folyamatosan hányt, és mindannyian nagyon sápadtak voltak. Egy másik szülő arról számolt be, hogy a gyermekét nitritmérgezéssel diagnosztizálták, és gyomormosásnak vetették alá. A mérgezéses tünetekkel kezelt gyerekek mind egy csoportba jártak. Elmondásuk szerint aznap reggelire kását kaptak, aminek édesnek kellett volna lennie, de ehelyett sós ízű volt. Az előzetes rendőrségi vizsgálat megállapította: a csoportra vigyázó óvónő nitritet tett a gyerekek ételébe, de tettének okai egyelőre nem ismertek. Az óvodások hétfőig mind elhagyhatták a kórházat. Az eset azért is keltett nagyobb visszhangot, mert a közelmúltban sokat vitatott témává vált Kínában a gyerekek közétkeztetése. Márciusban egy, a délnyugati Szecsuán tartomány székhelyén, Csengtuban működő általános iskola konyháján talált penészes ételek váltottak ki általános közfelháborodást. Országszerte sok szülő tett közzé képeket ezek után az interneten arról, hogy milyen rossz minőségű ételeket kapnak a gyerekeik az iskolai menzán, majd online petíciókon keresztül követelték az iskolai közétkeztetés színvonalának javítását. A botrányt követően a kínai oktatási minisztérium, a piacszabályozásért felelős kormányzati szerv és a nemzeti egészségügyi bizottság közös szabályozást adott ki, amely előírja, hogy az iskolák és óvodák vezetőinek együtt kell étkezniük a diákokkal annak érdekében, hogy garantálni tudják az ételek biztonságát. A szabályozás április 4-étől lép érvénybe.
Szerző

Brexit: megint leszavazták az alternatív javaslatokat a londoni alsóházban

Publikálás dátuma
2019.04.02. 07:11

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Egyik indítvány sem kapott többséget a hétfő éjjeli voksoláson. Már a szavazássorozat előtt feszültség alakult ki a kormányon belül.
A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodás egyetlen alternatívája sem kapott többséget a londoni alsóház hétfő éjszakai szavazásán – írja az MTI. A ház egy hete hagyta jóvá azt a képviselői indítványt, amelynek alapján a törvényhozók saját kezdeményezésükre szavazhatnak a Brexit feltételrendszerét rögzítő – eddig háromszor elutasított – hivatalos egyezmény különböző alternatíváiról. Ez a brit alkotmányosság újkori történetében gyakorlatilag példátlan kísérlet arra, hogy a parlament kivegye a kormány kezéből a holtpontra jutott Brexit-folyamat további irányítását, annak ellenére is, hogy úgynevezett indikatív – vagyis véleménynyilvánítási célú, jogilag nem kötelező – szavazásokról volt szó. Az alternatív javaslatokról tartott szavazások múlt szerdai első fordulóján nyolc ilyen indítvány került a ház elé, de akkor sem kapott többséget egyik sem, bár az egyik, amely átfogó és állandó jellegű vámunió fenntartását célozza az EU-val a Brexit után is, közel járt a többség eléréséhez: a ház ezt az indítványt a múlt héten 264:272 arányban vetette el. A szűkített, négy javaslatot tartalmazó listáról tartott hétfő éjjeli szavazáson ugyanezt a javaslatot még szorosabb, 273:276 arányban utasította el a ház. Egy másik indítvány szerint az Egyesült Királyság a kilépés után is az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) és az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagja maradna. A harmadik szerint bármilyen típusú Brexit-megállapodás parlamenti elfogadása esetén a kormánynak népszavazást kell kiírnia az adott egyezményről, mielőtt a megállapodás életbe léphetne, a negyedik pedig megtiltaná a megállapodás nélküli kilépést, akár a Brexit-folyamat elindításáról hozott döntés visszavonása árán is. A hétfő éjjeli szavazáson azonban ezek egyike sem kapott többséget.
Az EU-val novemberben elért 585 oldalas hivatalos Brexit-megállapodást és a hozzá kapcsolódó – a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszert egyelőre vázlatosan körvonalazó – politikai nyilatkozatot a londoni alsóház először január 15-én, a brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel, a március 12-i második szavazáson 149 fős többséggel utasította el. A konzervatív párti brit kormány múlt pénteken harmadszor is a ház elé terjesztette a Brexit-megállapodást – leválasztva róla a politikai nyilatkozatot –, ám a képviselők ezúttal 58 fős többséggel ismét elutasították az egyezményt. A kormányon belül már a hétfői szavazássorozat előtt feszültség alakult ki. Az egyik tábor - benne Penny Mordaunt nemzetközi fejlesztési, illetve Chris Grayling közlekedési miniszter – lemond abban az esetben, ha Theresa May belemegy a vámuniót fenntartó megoldásba, miután ez útját állná a kilépéspártiak számára oly vonzó későbbi független kereskedelmi egyezményeknek. Hasonlóan lemondással fenyeget Greg Clark, az üzleti életért, Amber Rudd, a munka- és nyugdíjügyekért, illetve David Gauke, az igazságügyért felelős miniszter, amennyiben a kormányfő engedne a megállapodás nélküli kilépés gondolatának, vagy más keményvonalas Brexit-módozatnak. A Ház korábban kizárta a rendezés nélküli kilépést, igaz, a kormányfő egyik kedvenc jelmondata hosszú ideig az volt: „inkább ne legyen alku, mint hogy rossz alku legyen”. Erről itt írtunk bővebben.

Londonnak április 12-éig jeleznie kell terveit

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján pénteken, a harmadik szavazás napján közép-európai idő szerint éjfélkor megszűnt volna, de Theresa May miniszterelnök már a Brexit-megállapodás második alsóházi elutasítása után kezdeményezte az EU-nál a kilépés elhalasztását június 30-ig. A március végi EU-csúcson született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis péntek éjjelig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek. Miután azonban ez nem történt meg, érvényét vesztette a rendezett brit kilépésre megállapított május 22-i határidő, és életbe lépett egy új: Londonnak immár április 12-éig, vagyis jövő péntekig jeleznie kell a Brexit-folyamat további menetével kapcsolatos terveit, és azt, hogy ha e határidő meghosszabbítását kéri, akkor hajlandó-e részt venni a május végén esedékes európai parlamenti választásokon. Az április 12-i határidő meghosszabbításához is szükséges az EU-ban maradó 27 tagország egyhangú jóváhagyása. Az elmúlt napok alsóházi szavazásai nyomán a Brexit-folyamatban teljes patthelyzet állt be: jelenleg nincs elfogadott megállapodás a kilépés feltételeiről, a ház kétszer elvetette az összes beterjesztett alternatív megoldást is, és az utóbbi hetekben több szavazáson nagy többséggel a megállapodás nélküli kilépést is elutasította. A megállapodás nélküli Brexit kockázata azonban nem szűnt meg. Ha ugyanis a jövő pénteki határidőig nincs előrelépés a további Brexit-menetrend ügyében, és ha az EU a Brexit-határidő újabb halasztása fejében ragaszkodik a brit részvételhez az EP-választásokon, ám ezt a brit kormány elutasítja, akkor jövő pénteken a brit EU-tagság elvileg megállapodás nélkül megszűnhet.
Szerző
Frissítve: 2019.04.02. 07:17