Öngyilkos lett a csengeri örökösnő fia

Publikálás dátuma
2019.04.02. 11:59

Fotó: police.hu
A halálesetet közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják, idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel.
Felakasztotta magát hétfőn a 2018-as országgyűlési választási kampányban csengeri örökösnőként ismertté vált asszony fia – értesült több forrásból a 24.hu. Az öngyilkosságot az előzetes letartóztatásban lévő Sz. Gáborné korábbi ügyvédje is megerősítette a portálnak. A 24.hu a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot is megkereste, ahol közölték, hogy a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrőrse a haláleset körülményeit közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja. Mint írták, idegenkezűségre utaló körülmény nem merült fel. A csengeri asszony férje éppen egy évvel ezelőtt lett öngyilkos. A portál felidézi: a csengeri asszony évek óta azt állította magáról, hogy 1300 milliárd forintnyi vagyont örökölt, amit többek közt Kósa Lajos is elhitt. Az asszony befektetési tanácsokat a Fidesz politikusától, akivel többször is találkozott, és egy megállapodást is aláírtak közjegyző előtt. Kósa később elismerte a dokumentum valódiságát, de csalónak nevezte Sz.-nét, aki tavaly április elején elhagyta az országot, még az előtt, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda beidézte volna kihallgatásra. A nőt nemzetközi elfogatóparancs alapján Svájcban fogták el. Miután megtörtént a kiadatása, hazahozták, őrizetbe vették és letartóztatták. Az asszony vallomásában azt állította, hogy nem csapott be senkit, és létezik az általa emlegetett 1300 milliárdos hagyaték. Ettől függetlenül 368 millió forintnyi csalással gyanúsították meg.   Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot! 
Szerző

Fejlesztendő exportterületnek nyilvánították a divatot

Publikálás dátuma
2019.04.02. 11:17

Fotó: Népszava
A hazai vállalkozások külpiaci sikeressége érdekében szükséges intézkedésekről hoztak határozatot.
A kormány határozatot hozott a hazai vállalkozások külpiaci sikeressége érdekében szükséges exportfejlesztési intézkedésekről – vette észre a napi.hu. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint „szükséges a nagy növekedési potenciállal rendelkező szakágazatok és termékkörök exportjának kiemelt támogatása”. A kormány különösen ilyen területnek tartja:
  • az egészséggazdaság tekintetében az orvosi diagnosztikai eszközök és berendezések, a traumatológiai implantátumok, a traumatológiai és radiológiai termékek, a biotechnológia, valamint a gyógyszergyártás,
  • az élelmiszergazdaság tekintetében a hús- és baromfi termékek, valamint a zöldség-gyümölcs tartósítóipari termékek,
  • az építésgazdaság tekintetében a mérnöki szolgáltatások és innovatív építőpari megoldások,
  • a mezőgazdaság tekintetében a mezőgazdasági szaporítóanyag, a mezőgépgyártás és az agrárinformatika,
  • a kreatívipar tekintetében pedig a divat- és designtevékenység.
A külgazdasági és külügyminiszter feladatul kapta, hogy – az innovációért és technológiáért felelős miniszter, valamint a pénzügyminiszter bevonásával – dolgozza ki a hazai vállalkozások külföldi beruházásainak támogatásával kapcsolatos kormányzati támogatási eszközrendszer részleteit, és mérje fel annak forrásigényét. Emellett az innovációs miniszterrel együttműködve meg kell vizsgálnia a hazai startup vállalkozások külpiaci bevezetését támogató inkubációs program lehetséges helyszíneit, és felmérni annak költségigényét, valamint bevezethetőségének ütemezését. Tavaly elsőként a hvg.hu számolt be arról, hogy a kormányfő lánya, Orbán Ráhel megkerülhetetlen lett a magyar divat- és design területén.
Szerző

Félmilliárd forintból terveztet utakat Debrecen a BMW-gyárnak

Publikálás dátuma
2019.04.02. 11:06

Fotó: Shutterstock
Hogy tarthatóak legyenek a BMW kedvéért vállalt határidők, a közbeszerzést gyorsított eljárásban kellett lefolytatni.
Egy gyorsított közbeszerzés eredményeként félmilliárd forint közpénzbe kerül a debreceni BMW gyár megközelítésének a tervezése, írja a napi.hu. Az Uvaterv Út-, Vasúttervező Zrt. egészen pontosan nettó 470 millió forint tervezheti az utakat, a becsült ellenérték nettó 522 millió forint volt. Az eredményt az ajánlatkérő debreceni önkormányzat tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben. A város így indokolta a gyorsított eljárás szükségességét:
"a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket. A befektetővel megkötött szerződésben vállalt határidők tarthatósága érdekében gyorsított eljárás lefolytatása szükséges".

Ennek keretében meg kell tervezni egy új autópálya csomópontot, egy másikat át kell tervezni, továbbá egy meglévő főút nyomvonalának 4,2 kilométer hosszban 2x2 sávossá történő bővítésének tervezése, 4 csomópont kialakításával és egy vasút külön szintű keresztezésével.
A kormány eddig összesen 135 milliárd forint közpénzzel támogatta meg az üzem környezetének infrastrukturális fejlesztését - ebből egy 22 milliárdos megbízás az Orbán Viktor miniszterelnököt szívességből reptető Garancsi István cégének, a Market Zrt.-nek is jutott. A BMW-gyárhoz szükséges 400 hektár kiváló minőségű termőföldet pedig a cég számára kormánygaranciával megerősített hitelből Debrecen vásárolja meg, 44 milliárd forint közpénzért. Nemrég az is kiderült: a beruházás kedvéért - melynek maga Palkovics László lett a kormánybiztosa - több mint nyolc hónapra lezárja a MÁV a Debrecen és Balmazújváros közötti vasútvonalat.
Szerző