Előfizetés

A TASZ vizsgálata szerint sem volt tiszta a Fidesz tavalyi győzelme

Népszava-összeállítás
Publikálás dátuma
2019.04.02. 16:39
Az új, a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése után hozott szabályok garantálják: nem sok népszavazási urnát láthatunk a jövőben FOT
Az EBESZ úgy látja, a választásokat az állam és a kormánypárt véleményének jelentős átfedése jellemezte.
Nem voltak adottak a szabad és tisztességes választás feltételei Magyarországon 2018 áprilisában – legalábbis erre jutott a tavalyi parlamenti voksolás elemzése után a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A civilszervezet szerint pedig pártállásától, politikai nézeteitől függetlenül egyetlen olyan országgyűlés, kormány sem mondhatja magáénak megalapozott kételyek nélkül a választópolgárok többségének támogatását, amelyik nem szabad és tisztességes választások út­ján nyerte el megbízását. Éppen ezért a TASZ meggyőződése, hogy minden politikai szereplő alap­vető érdeke a szabad és tisztességes választások feltételeinek helyreállítása. A civilszervezet segítséget is nyújt: a jelentésükben a mindenkori jogalkotónak ajánlásokat fogalmaztak meg, összesen tízet. Ezekben többek között a TASZ azt írta, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szakmai működése akadályozta a "választási eljárás nyilvánosságát és a jogorvoslathoz való jogát." Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sincs kibékülve a tavalyi választással. Alexander Shlyk a szervezet tisztségviselője a Népszavának azt mondta: az ő jelentésük általános következtetése, hogy „a választásokat az állam és a kormánypárt véleményének jelentős átfedése jellemezte.”

Nézze meg, hogy fut Pócs János az ellenzéki képviselőnők elől (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.02. 16:13
Pócs János
Fotó: Kovács Attila / MTI
A kazános botrányvideóval hírhedtté vált fideszes politikus turbó fokozatba kapcsolt a dühös nők láttán.
Kazánba zárt roma ismerősével szemben bátrabbnak tűnt Pócs János, mint most, amikor ellenzéki képviselőnők haragjával kellett szembenéznie a Parlament folyosóján: a  Nők a Parlamentben csoport hét tagja, köztük Bősz Anett (Magyar Liberális Párt) Kunhalmi Ágnes (MSZP) vagy Szél Bernadett villámgyorsan körülvették és kórusban kérték számon Pócsot, aki sovány malac vágtában próbált szabadulni kritikusaitól – végül sikerült is leráznia őket.
Az ügy azonban ennyivel nem ér véget: a roma férfi meggyújtásával viccelődő politikust többen azonnali lemondásra szólították fel, Setét Jenő, az Ide Tartozunk Egyesület elnöke pedig Orbán Viktort kérte, hogy járjon közben Pócs távozásáért. A politikusról a napokban kiszivárgó videó országos felháborodást váltott ki, és nem ez volt az első kínos esete: Pócs Jánosról korábban egy olyan felvétel is nyilvánosságra került, amelyen feles-pohárral és csatos üveggel a kezében többek közt azt mondja a kamerát tartó személynek: "ilyen mellbőséggel kételkedek benne, hogy valaki kiskorú". Szintén a fideszes honatya volt, aki közösségi oldalára kirakott egy képet, melyen többedmagával áll egy leölt disznó mögött, melyen az "Ő VOLT A SOROS" felirat olvasható.

11 milliós bírságot kapott a DK a szervereit ért hacker-támadás miatt

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.02. 15:42

Fotó: Népszava
A párt szerint az adatvédelmi hatóság el akarja lehetetleníteni EP-kampányukat, bíróságon támadják meg a bírságról szóló döntést.
A Demokratikus Koalíció (DK) azzal vádolja a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH), hogy a pártra frissen kiszabott pénzbüntetéssel beavatkozik az európai parlamenti választási kampányba, és megpróbálja lenullázni a DK esélyeit. Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy
a napokban a hatóság 11 millió forintos pénzbüntetéssel sújtotta a DK-t azért, mert hackerek korábban feltörték a párt internetes oldalát.

A politikus szerint nem véletlen, hogy a hatóságnak két hónappal az európai parlamenti választás előtt jutott eszébe a büntetés kiszabása. Arra is gondosan ügyeltek, hogy a pénzt a kampány után ne lehessen befizetni, mivel 30 napos fizetési határidőt adtak a DK-nak - ismertette. Kijelentette: felháborítónak tartják, hogy az adatvédelmi hatóság ily módon avatkozik bele a kampányba, és így próbálja elvenni DK választási esélyeit.
A DK bíróságon támadja meg a határozatot.

Molnár Csaba úgy véli: Polt Péter legfőbb ügyész és Domokos László számvevőszéki elnök után most egy újabb állami intézmény vezetője, Péterfalvi Attila mutatta meg, hogy nem a magyar embereket, hanem Orbán Viktort és illiberális rendszerét szolgálja.
Tavaly nyáron törték fel a DK régi, már nem használt oldalát - fejtette ki Molnár Csaba. Mint mondta, az azon lévő információk már nem voltak "relevánsak", ezért is érthetetlen a súlyos pénzbüntetés. Az adatvédelmi hatóság azzal érvel, hogy a DK-nak jobban kellett volna vigyáznia az adatokra. Arra a kérdésre, hogy a DK tett-e feljelentést az esetet követően, Molnár Csaba azt mondta: a DK-nak nem dolga elvégezni az adatvédelmi hatóság feladatát, de ha még egyszer ilyen történne, akkor nem várnának a NAIH-ra. Abban bíztunk, hogy a jogállam maradékai még működnek; naiv bizakodás volt - fogalmazott.