Előfizetés

Kutyapárt: Ne jöjjenek kitalált szellemek!

Markotay Csaba
Publikálás dátuma
2019.04.05. 07:30

Fotó: Draskovics Ádám
Polgármester-jelölje sehol nem lesz ősszel a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak, amelyet Kovács Gergely társelnök egyszerre tart vicc-, protest- és elitellenes pártnak.
A párt EP-programjában szerepel, hogy elérhetővé teszik a XXII. századot és a hetedik dimenziót. Miért épp ezeket?
Ezt a részét én sem értem a programunknak. De jól hangzik.

Végleg lekerült a napirendről az örök élet és az ingyen sör? Ezzel sokáig kampányolt a kutyapárt.
Ebben most nagy vita van, mert nem tudjuk, hogy Európában is bevezessük-e az ingyen sört. Erre létrehoztunk egy bizottságot és 7 ezer szakértő bevonásával fogjuk vizsgálni, hogy a magyaroknak ez mennyire érdeke. Az örök életet már teszteltük és egy 3 órás időtartamban kipróbáltuk. Bevált. Ha hosszabb távon is működik, akkor meg lehet nyitni a társadalom számára. Valójában mi a politikai célja a kutyapártnak? Lesz valaha is komolyan vehető program, vagy maradnak a vicc és a parodizálás szintjén?
Szeretnénk az emberek gondolkodásmódjára hatni, az aktív állampolgár szemléletet terjeszteni. Ha az emberek jobban magukénak érzik a környezetüket vagy bármi mást az országban, annak lesz hatása.

Viccpárt, protestpárt, vagy elitellenes párt inkább az MKKP?
Igazából mindegyik. Amikor növényeket ültetünk vagy kifestünk egy padot, akkor olyanok vagyunk mint egy civil szervezet. Amikor szervezünk egy békemenetet vagy reagálunk valamelyik kormánykampányra, akkor meg olyanok, mint egy protestpárt. Ha meg épp túl jó fejek vagyunk, akkor viccpártnak tűnünk. Nehezen tudom definiálni magunkat.

A pártok általában olyan üzeneteket is megfogalmaztak, amelyek nem csak egy szűk réteget érnek el. A kutyapárt miért nem beszél mondjuk a nyugdíjrendszerről, a korrupcióról vagy a kórházi adósságról?
A nyugdíjasok nekünk is fontosak, ezért vezetnénk be a 8. havi nyugdíjat. Mindemellett próbáljuk a helyünkön kezelni magunkat, és olyan dolgokkal foglalkozni, amelyekben el is tudunk érni eredményeket. Ez gyakran egy padfestés, egy bokor elültetése vagy egy buszmegálló felépítése. Vannak olyan nagy strukturális problémák, mint az egészségügy, az oktatás, de ezekkel egy ellenzéki párt érdemben nem tud mit kezdeni. Annyit tudunk tenni, hogy elindítottuk a Kétfarkú Népfősulit, ahol van egy csomó érdekes, ingyenes tanfolyam.

Az ellenzéknek nem az a dolga, hogy a strukturális problémákról is elmondja a véleményét és alternatívát kínáljon?
Ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak ugyan az ellenzéki pártok, csak épp garantált, hogy semmit nem fognak tudni elérni, csak egy kicsit még rosszabb lesz a hangulat.

Azért foglalkoznak vele, mert az embereket a padfestés hiánya esetleg kevésbé aggasztja, mint mondjuk a várólisták hossza. El lehet mondani, hogy a várólisták milyen hosszúak, de ha a kormány nem akarja, nem történik semmi. Nem szeretném az életemet azzal tölteni, hogy dolgokat szidok. Ezt megteszik helyettünk mások. Ugyanígy nem szeretem a személyeskedést, amikor valaki mond egy mondatot és ezen pörög az ország fél évig. Ettől semmi nem lesz jobb. Vannak olyan dolgok, amiket ellenzéki pártként valóban el lehet érni, mondjuk, hogy egy önkormányzat megcsináljon valamit, például összeszedje a szemetet. Korábban Zuglóban meghirdettük, hogy felújítunk egy szemétkupacot. Az akció kezdete előtt eltűnt a szemét. Onnan 50 méterre találtunk egy másik szemétdombot, felújítottuk, kifestettük a léceket, kapott új huzatot a kanapé. Másnapra azt is elvitték. Ezek valódi eredmények. Nekem az végtelenül unalmas, hogy naponta elmondjuk, hogy itt kevés az orvos, ott meg nincs elég ágy. Akkor inkább becsempészünk szappant a kórházba. A várólistákra az a megoldásunk, hogy egy csomó passzivistánk bejelentkezett műtétekre, úgyhogy aki fél év múlva szeretne operációt, annak át tudjuk adni a helyünket, hogy ne kelljen annyit várnia.

A 2016-os népszavazás előtt volt „nemigen” kampány, és arról is beszéltek, hogy milyen hazug a bevándorlási referendum. Azt viccnek szánták?
Aki a plakátjainkat megnézte, láthatta, hogy próbáltuk ezt befogadható, szórakoztató módon tálalni. Bőven van utálat, düh és harag az országban. Ha egy plakáton idős bácsik szerepelnek, akik állítólag valamire készülnek, az nagyon rossz hangulatú, semmi értelme, és nagyon mondanivalója sincs. Ha erre ráragasztasz egy Orbán-fejet, és odaírod, hogy nincsenek kórházi ágyak, ettől sem lesz jobb. Az azért meglepő, hogy működik ez a fajta, pozitív tartalom nélküli kormányzati kommunikáció, ez a semmi, hogy küzdünk kitalált szellemek és idős bácsik ellen.

A kutyapártot 1 és 3 százalék között mérik a közvéleménykutatók. Mivel tudnának kitörni?
Könnyebb úgy politizálni, ha hergelik az embereket vagy elmondják, hogy mi miért rossz. De mi akkor sem ezt az utat járjuk. Az a fontos, hogy tudjunk hatni az emberekre azzal, amit csinálunk.

Az önkormányzati választásra mi a terv?
El fogunk indulni néhány városban, például Pécsen, Szombathelyen, Hódmezővásárhelyen, Kiskunfélegyházán, Csepelen, Ajkán. A bonyolultabb utat választjuk.

Mi lenne az egyszerűbb?
Az, ha összefognánk az ellenzékkel és meg lehetne dumálni, hogy egy-két helyen bejussanak embereink a képviselő-testületekbe. Voltak is ilyen megkeresések. De mi egyedül szeretnénk elindulni. Csak képviselő-testületi helyekért állunk rajthoz, polgármester-jelöltünk sehol nem lesz. Azt oldja meg az ellenzék, hogy ebből a távolmaradásból mit tud kihozni. Nem szeretném a választás után négy évig azt hallgatni, hogy miattunk nyert Budapesten Tarlós István, mert elvittünk 4 százalékot.

Attól nem tart, hogy ugyanígy mutogatás lesz, ha az EP-választáson a kutyapárti egy-két százalék miatt lesz esetleg még több fideszes képviselő?
Egy demokrácia azt jelenti, hogy vannak pártok, elindulnak a választáson, az emberek meg válasszanak. A pártnak az a lényege, hogy rajthoz áll a választáson.

Egyedül vagy közösen...
Nemrég láttam egy felmérést, ahol azt kérdezték, kire szavaznának át a híveink, ha mi nem indulnánk. Ebből az derült ki, hogy harmada az ellenzékre, harmada a kormánypártra, harmada pedig a Szíriuszi Sörpártra. Óriási tévedés azt hinni, hogy a kutyapárt szavazói valamennyien elmennének a Jobbikra vagy a Gyurcsány Ferencre ikszelni. A mi egy-két százalékunkat nem lehet hozzáadni semmilyen ellenzéki összefogáshoz. Akik ránk szavaznak, más pártra szerintem nem nagyon akarnak voksolni.

Mi lesz a kampányukkal, ha az ellenzéknek nem lesz plakáthelye, nem lehet falragaszokat kitenni vagy járdát festeni?
Szerintem a plakátjainkra ráírjuk majd, hogy KDNP, őket úgysem büntetik meg. Azért jó lenne, ha bejutnánk az Európai Parlamentbe. Olcsó a menza, és végre megalakíthatnánk az Európai Komoly Pártok frakcióját.

Névjegy

Kovács Gergely, grafikus, weboldal készítő, amatőr hegyihorgász, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt alapítója, társelnöke. Pártja, az MKKP 2014 óta bejegyzett párt, előtte egyesületként működött. Kovács Gergely két éve az Echo Tv műsorában elismerte, hogy ő Soros György és Simicska Lajos közös, eltitkolt gyermekének a szóvivője és a pártot háttérhatalmak irányítják.

Bayer Zsolt apró pilisszentkereszti faházért cserélte a várbeli lakást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.05. 07:29

Fotó: Népszava
A faház két hónap után már vissza is került a fideszes publicista családjához. Bayer szerint nem játszották ki a lakáscsere szabályait, és erről még közleményt is kiadott.
Ismét Bayer Zsolt családjának tulajdonában van az az ingatlan, amit a fideszes publicista tavaly szeptemberben cserélt el egy 49 négyzetméteres önkormányzati lakásra a budai Várban – írja a 24.hu.
Kedden derült ki, hogy a Fidesz ötösszámú párttagkönyvének lovagkereszttel kitüntetett tulajdonosa Orbán Viktor miniszterelnök új rezidenciájától, a felújított karmelita kolostortól pár száz méterre fekvő Úri utcába költözött, egy önkormányzati bérlakásba, amit a piaci ár töredékéért, 32 ezer forintért bérel az I. kerületi önkormányzattól.
A publicista lakáscserével jutott az önkormányzati bérleményhez, de nem árulta el, hogy hol van a ház, amit cserébe adott. A 24.hu így is megtalálta azt:
Bayerék egy pilisszentkereszti faházat adtak a vári ingatlanért cserébe, ami két hónappal az üzlet nyélbeütése után ismét a fideszes publicista családja – egész pontosan egyik fia – tulajdonába került

A csereügyletre azért volt szükség, mert a lakástörvény szerint az önkormányzati lakások bérleti joga kizárólag másik lakás bérleti vagy tulajdonjogára cserélhető, magyarán pénzért nem megvásárolható.
Az agglomerációban található csereingatlan mindössze két hónapig nem volt a Bayer-család birtokában. Bayer erről azt mondta, visszavásárolták az ingatlant, és ezzel nincs is semmi probléma, hiszen az új tulajdonos annak adja el, akinek akarja. Szerinte nem játszották ki a lakáscsere szabályait sem.

Közleményt adott ki Bayer a "tényekről"

"Az önkormányzati lakásért ugyanazt a bérleti díjat fizetem, mint bárki más, politikai hovatartozásától függetlenül" - jelentette ki a 31 737 forintos lakbérre utalva a Fidesz alapításában is résztvevő kormánypárti publicista saját blogján. Azt is írja, az egész ügylet során az ingatlanközvetítő és az ügyvédek útmutatásai alapján, a NER 9. évében hatályos jogszabályokat betartva járt el. Állítja továbbá, a lakásbérlésétől - hála a felújításoknak - még 10 millió forinttal nőtt is az önkormányzati ingatlan ára.
Bayer Zsolt szerint "ezek a tények", minden más rágalom és hazugság, és akinek ezzel valami baja van, az forduljon a bírósághoz.

Kapcsolódó
Fillérekért lakik Orbán Viktor szomszédságában a Várban Bayer Zsolt

EU-ellenes marad a Fidesz kampánya - lejárt a taktikus puhulás ideje

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.04.05. 07:00

Fotó: Molnar Adam
Vége a kegyelmi állapotnak, mivel a kormánypárt úgy számol: az EP-választás nyertese mindenképp az Európai Néppárt lesz
"Olyan lesz a kampányunk, mint minden más Fidesz-kampány." Így válaszolt egy befolyásos kormánypárti politikus kérdésünkre, hogy visszafogják-e magukat az EP-választások kampányában, aminek hivatalosan ma jelentik be a kezdetét a budapesti rendezvényközpontban, a Bálnában. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) vezetője korábban három pontos ultimátumot intézett Orbánhoz és egyebek mellett az EU-ellenes kampány leállítását kérte, ennek hatására pedig gyorsan el is tűntek a közterületekről a Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt gyalázó plakátok, és az előzetes fideszes ígéretekkel ellentétben nem kerültek a helyükre az EB alelnökét, Frans Timmermanst támadó újabb darabok. A Népszava információi szerint azonban vége a kegyelmi állapotnak, az EP-kampányban ismét az EU lesz a Fidesz célpontja.
Bár egy fideszes forrásunk úgy fogalmazott, hogy „kemény, de igaz állításokat fogalmaznak majd meg az Európai Unió működésével kapcsolatban” a kampány részeként, ezt a kijelentést érdemes távolságtartással kezelni. Mert a kormányzati kommunikáció már most is számos csúsztatással fűszerezett állítást fogalmazott meg, például az „EU migránskártya programjáról”, vagy arról, hogy „az EU el akarja venni a magyar gazdáknak járó pénzt, hogy a migráció támogatására fordítsa”. A kampány része lesz nyilvánvalóan az az „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai szinten történő kommunikációs kampány” is, amire éppen a napokban különített el tíz milliárd forintot a kormány.
Az esetleges néppárti reakciókról a Fideszben most többen is azt állították: ha a Juncker-plakátok miatt nem robban ki az EPP-ben egy belső vita arról, milyen értékeket kellene követniük, akkor Orbán a választások után kiprovokált volna egy ilyet. - Szükség van-volt egy tisztázó vitára, hogy világosan kiderüljön, mely tagpártok miként állnak a bevándorlás kérdéséhez, a konzervatív értékekhez, kik a jobboldaliak és kik azok, akik már inkább a liberálisokhoz állnak közelebb – mondta egy forrásunk. A képviselő hozzátette: „Nem kell komolyan venni, amikor Manfred Weber arról beszél: ha a Fidesz-képviselők támogatásán múlna, hogy az Európai Bizottság elnökévé választják, nem fogadná azt el.” Egyrészt azért nem, mert "kampány van, mindenki kampányol, Weber is", másrészt pedig a Fideszben úgy kalkulálnak: mindenképp a Néppárt lesz a választások nyertese, mégpedig úgy, hogy a frakció tagjainak létszáma legalább harminccal meghaladja majd a második legnagyobb képviselőcsoportét, így nem a 12-14 Fidesz-képviselő támogatásán múlik majd a szavazás eredménye.

„Nem elég a szavazófülkében győzni”

Ellenőrizni kell a Fidesz választási rendszerét – ezzel az indokkal jelentette be csütörtökön az összes ellenzéki párt, hogy közösen delegálnak szavazatszámlálókat az EP-választásra. Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte: a mostani együttműködésben is teljes erőbedobással részt vesznek, a közösségi oldalakon már kampányolnak és telefonos mozgósítással is keresnek delegáltakat. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezető-helyettese azt mondta: – Nem elég a szavazófülkében győzni, az ellenzéknek szüksége van arra is, hogy nekünk legyen a legtöbb voksolásszámlálónk. Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője azt hangsúlyozta: fontos a szavazóköri delegáltak koordinációja, hiszen ezzel a módszerrel sikerült visszavennie a török ellenzéknek Erdogantól Isztambult és Ankarát is. Harangozó Tamás közölte: nagyjából tizennégyezer szavazókör van az országban. Tavaly áprilisban a szocialisták – Harangozó közlése szerint – 5500, a Jobbik 5400, míg a DK több mint 3000 delegáltat mozgósított. Jakab Péter pontosította Harangozót, szerinte ugyanis a Jobbik nagyjából 8300 számlálót tudott felmutatni. Abban mindenesetre egyetértettek, hogy ha tavaly sikerült volna koordinálniuk, akkor kevesebb visszaélés történik. Azt tervezik egyébként, hogy utaztatják a jelentkezőket olyan helyszínekre is, ahol kevesebb az önkéntes számláló.