Távozik a TV2-médiacsoporttól Dirk Gerkens

Publikálás dátuma
2019.04.03. 17:57

Fotó: RTL Sajtóklub
Három év után közös megegyezéssel távozik a TV2-csoporttól Dirk Gerkens, a csatorna vezérigazgatója és igazgatósági tagja.
A médiacsoport közleménye szerint a társaság operatív vezetését Vaszily Miklós, az igazgatóság elnöke veszi át, aki a csoport stratégiai irányítása mellett ideiglenesen a vezérigazgatói feladatkört is ellátja. A TV2 menedzsmentje a csoport piaci pozíciójának és piacvezető szerepének megerősítésén, illetve a fenntartható növekedés háttérfeltételeinek megteremtésén dolgozik a következő hónapokban - tudatták. Dirk Gerkens három évet töltött a TV2-nél. 
Szerző
Témák
Dirk Gerkens TV2

Összefog az IT-szakma, hogy "kikapcsolt képernyővel is lehessen netezni"

Publikálás dátuma
2019.04.03. 17:30
Illusztráció
Fotó: AMELIE-BENOIST / AFP
Közös cselekvésre: szoftverek, honlapok akadálymentesítésére biztatja a cégeket az IT Összefogás mozgalom.
Magyarországon ma minden tizedik ember akadályba ütközik egy weboldal használata közben. Sokaknak okoz nehézséget az elektronikus bankolás, az online vásárlás vagy éppen egy videós tartalom megismerése. Ennek megváltoztatására közös cselekvésre szólítja fel az IT szakmát az IThon.info: május 6-ig várják a cégek jelentkezését, hogy minél több weboldalt és szoftvert akadálymentesítsenek. 
Az IT Összefogás keretében idén elsősorban a látássérült embereket érintő megoldásokat keresik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon 285 millió látásában korlátozott ember él, itthon 80 ezer embert érint a probléma, azaz olyan, mintha a Szegeden élők fele látássérült lenne.

"Üres, üres, üres"

„Ha egy oldal tele van fotókkal vagy a szöveg különböző buborékokban jelenik meg, az számunkra teljesen használhatatlan. Előfordulhat, hogy a beszélő program nem érzékeli a képeket, és annyit mond: üres, üres, üres, így például lehetetlen a webshopos vásárlás” – mondta Agárdi Szilvia énekesnő, az Informatika a Látássérültekért Alapítvány önkéntes munkatársa. 
„Mivel nekünk nehezebb elmenni egy hivatalba ügyet intézni, nagy könnyebbség lenne, ha a web akadálymentes lenne, de az online ügyintézéskor sokszor ütközöm falakba. Gyakori, hogy bár a program mindent felolvas, végighaladok a folyamaton, kitöltöm, amit kell, ám az utolsó lépésnél megakadok, mert megjelenik egy eltorzított számokat és betűket tartalmazó kép, amit az azonosításhoz be kellene másolni, de mivel az egy kép, a szoftver nem tudja beolvasni. Így egyetlen lépés akadályoz meg abban, hogy az ügyet lezárjam” – mondta Ócsvári Áron szabadúszó webfejlesztő. 
Pál Zsolt (Pille) programozó, informatika tanár szerint a dizájn már fontosabb lett a tartalomnál, ami megnehezítheti az információhoz való hozzáférést. Sokszor a már létező és egyszerűen alkalmazható megoldásokra sem figyelnek a fejlesztők, ami az akadálymentes használat alapja lenne. Az, hogy logikus legyen a menü elrendezése, billentyűzettel is irányítható legyen a honlap, vagy feliratozzák a képeket, videókat, csak odafigyelés kérdése. 
“Lehet, hogy nem mindenki gondol bele, de mi kikapcsolt képernyővel használjuk a netet”

– tette hozzá.

„Az IT Összefogás során amellett, hogy meglévő problémákat oldanak meg a csapatok, az is cél, hogy ez a téma nagyobb figyelmet kapjon. Sok szereplőt érint, közös gondolkozásra és érzékenyítésre, valamint minden üzleti szereplő felelősségvállalására van szükség, aminek első lépése akár az is lehetne, hogy a cégek a saját oldalukat akadálymentessé teszik. Az egyik legfontosabb feladat mégis az, hogy az oktatásba is beépüljön ez a szemlélet” - mondta Pulay Gellért, a szervező cég alapítója.
A versenyen a csapatok egyrészt olyan problémákat oldanak meg, amelyek a látássérült embereket segítő eszközökben (assistive technológiák) jelennek meg, másrészt a weboldalaknál akadálymentesítéskor megjelenő hibákat javítják ki. A programot az Informatika a Látássérültekért Alapítvány támogatja, amely amellett, hogy a hibákat összegyűjtötte, tudását és szakmai kapacitását is felajánlotta a sikeres munkához.
„Ha ez a mozgalom az IT szakma szereplőit is cselekvésre ösztönzi, az nagyon nagy lépés és valódi fejlődést hozhat a területen, amire óriási szükségünk lenne”

– mondta Szuhaj Mihály, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az IT Összefogáshoz 2019. május 6-a éjfélig lehet csatlakozni. A cégeknek a feladatok megoldásán kívül azt is vállalniuk kell, hogy a jövőben kollégáik, fejlesztőik körében is megkezdik az esélyegyenlőség megteremtésének népszerűsítését és az érzékenyítést. Azok a vállalatok, amelyek komolyan elkötelezik magukat a mozgalom mellett, egy évre megkapják a #akadalymentesITs címet.
Szerző
Frissítve: 2019.04.03. 17:56

Marad a napsütéses, meleg idő, de lassan megérkezik az eső

Publikálás dátuma
2019.04.03. 16:10

Fotó: Shutterstock
Csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között várható. Többfelé erős szél lehet.
A következő napokban enyhe és nedvesebb levegő érkezik. Pénteken mérséklődhet az aszály, de az esőfelhőkkel még nem jár együtt lehűlés – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Csütörtökön erősen és gyengébben felhős időszakok váltják egymást, de összességében mindenhol kisüt több órára a nap. Helyenként alakulhat ki zápor, legnagyobb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon és az Alföldön. A délkeleti, déli szelet napközben többfelé erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 8 fok között alakul, de északkeleten a szélvédett, kevésbé felhős tájakon ennél pár fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között valószínű. 
Pénteken délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre nagyobb területen várható eső, zápor, néhol zivatar, de keletre csak késő délután, este érkezik meg a csapadék. A délkeleti szél többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 16 és 22 fok között várható, de a tartósabban csapadékos nyugati tájakon csak 12 és 15 fok között lehet. 
Szombat éjszaka a Dunántúlon, napközben keleten is felszakadozik a zárt felhőzet, majd gomolyfelhő-képződés mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Keleten a déli órákig több helyen várható eső, zápor, majd ott is már csak helyenként valószínű záporeső. A délies szél kezdetben néhol még erős lesz, majd mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 19 fok között alakul.
Vasárnap többnyire erősen vagy közepesen felhős időre számíthatunk, elszórtan várható zápor, nagyobb eséllyel délnyugaton. A keleti, északkeleti szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 21 fok között várható. 
Szerző