Kiska megígérte Bugárnak, hogy megvétózza a himnusztörvényt

Publikálás dátuma
2019.04.04. 16:42

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
A törvényhozás a következő ülésének az elején tárgyal majd újra a jogszabályról.
Bugár Béla, a Híd elnöke megállapodott Andrej Kiska köztársasági elnökkel, hogy az államfő megvétózza azt a törvénymódosítást, amely betiltja a magyar himnusz éneklését és amelyet a Híd is megszavazott – írja az ujszo.com. A portál szerint a köztársasági elnök a himnuszéneklést betiltó passzust fogja kifogásolni. A törvényhozás a következő ülésének az elején tárgyal majd újra a jogszabályról. Debnár Klára, a Híd szóvivője elmondta: a párt parlamenti frakciójának vezetője, Bastrnák Tibor arról egyeztetett az SNS-szel, hogy a kérdéses törvényt szeretnék újratárgyalni és módosítani. Erről megállapodás is született.
„Az SNS azt mondta, hogy hajlandó a módosításra”

– jelentette ki.

Az MTI összefoglalója szerint az MKP vezetői pozsonyi sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) petíciót indít, és vétót kérve Andrej Kiska szlovák államfőhöz fordul a jogszabály megváltoztatása miatt.
A pozsonyi törvényhozás március 27-én fogadta el az állami jelképekre vonatkozó törvény egy olyan módosítását, amely nyilvános rendezvényeken arra az esetre korlátozza a külföldi országok himnuszának eléneklését, amikor a helyszínen jelen van az érintett országnak hivatalos küldöttsége. A módosítás tartalma komoly közfelháborodást váltott ki a felvidéki magyarság körében. A tervek szerint május 15.-én hatályba lépő módosítás helyi megfigyelők szerint leginkább a sportrendezvényeken történő himnuszéneklés tiltását célozhatta. A jogszabályban az előírások megsértése esetén 7 ezer euróig terjedő bírság lehetőségével is számolnak. A módosítást 108-an támogatták, és a Bugár Béla vezette Most-Híd vegyes párt képviselőinek többsége is mellette voksolt. Ezzel kapcsolatban a Híd a Paraméterrel közölte:
„Természetesen nem engedjük meg, hogy ez az értelmetlen korlátozás hatályba lépjen. A sajnálatos félreértést a lehető legrövidebb időn belül orvosoljuk.”

A DAC tulajdonosa szerint a magyar himnusz éneklését nem lehet meggátolni

Később a Dunaszerdahelyi AC (DAC) tulajdonosa a portálnak azt mondta: a magyar himnusz éneklését nem lehet meggátolni. Világi Oszkár kiemelte, hogy ez hibás döntés, amely „ódivatú gondolkodás” eredménye. A nemzeti öntudatot – folytatta – nem mások rovására kell építeni, mert az nem hatékony út, ha másokat próbálnak korlátozni. A szlovákiai stadionokat járva azt tapasztalja, hogy a szlovák himnuszt nem éneklik, és szerinte a szlovák parlament képviselőinek erről kellene elgondolkodniuk. Világi Oszkár kiemelte, hogy a himnuszéneklés kifejezi hovatartozásukat és senki ellen nem irányul. Úgy fogalmazott: ha nem változik a törvény, akkor készek megfizetni a büntetést, vagy kitalálnak valamit, amivel korlátozni lehet a végrehajtását.
„Van néhány ötletem, de erről még korai lenne beszélni”

–jegyezte meg.

Szerző

Pedofíliáért jogerősen elítélt egy püspököt a vatikáni bíróság

Publikálás dátuma
2019.04.04. 16:13

Fotó: JOHN JOSEPH BAUTISTA / UMATUNA SI YU'O
Guam püspöke a hatodik parancsolat ellen vétett, mégpedig kiskorúakkal szemben.
Megfosztották hivatalától és eltávolították székhelyéről Anthony Sablan Apuront, a csendes-óceáni Guam szigetének püspökét, akit a Vatikáni Bíróság fellebbviteli testülete is bűnösnek talált kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések miatt - jelentette be a Vatikán csütörtökön. A Vatikán honlapján most közölt, de még februárban született bírósági ítélet szerint a püspököt megfosztották hivatalától, és örökre megtiltották neki, hogy akár ideiglenesen is a sziget fővárosa, Hagatna érsekségének területén tartózkodjon. Hasonlóképpen örökre tilos számára a püspöki hivatali felségjelek használata. Az ítélet szövege szerint a püspök a hatodik parancsolat (Ne paráználkodj!)n ellen vétett, mégpedig kiskorúakkal szemben. A Vatikáni Bíróság ezzel lezártnak tekinti az ügyet, az ítélet nem fellebbezhető meg. A földrajzilag Óceániához, területileg az Egyesült Államokhoz tartozó, többségében katolikus Guam szigeten született Anthony Sablan Apuron 1983-ban Hagatna segédpüspöke, majd püspöke, 1986-tól érseke volt. 2016-ban magától felfüggesztette érseki szolgálatát, miután több, már felnőtt férfi azzal vádolta meg, hogy gyerekkorukban szexuálisan és másképpen is visszaélt velük. A vatikáni Hittani Kongregáció két ügyben indított vizsgálatot: a Vatikáni Bíróság 2018-ban első fokon elítélte Anthony Sablan Apuront, aki fellebbezett. A mostani ítélet a korábbi bírósági döntést erősítette meg. Az ítélet megfosztotta a püspököt egyházi tisztségének jelvényeitől (például nem használhatja a püspöki gyűrűt és süveget), de a kánonjog értelmében püspök maradt - magyarázta Alessandro Gisotti ideiglenes vatikáni szóvivő. A Vatican Insider hírportál "szokatlannak" nevezte, hogy a Vatikáni Bíróság jogerős ítélete ellenére Anthony Sablan Apuron pap maradhatott, nem taszították ki az egyházból. 
A 73 éves Anthony Sablan Apuron továbbra is ártatlannak vallja magát, nyilatkozata szerint "támadások" áldozata lett. A sziget egyházmegyéjében mintegy 180 kártérítési kérelmet nyújtottak be helyi papoktól, évtizedekkel ezelőtt elkövetett visszaélésekért. Az anyagi követelések miatt Guam egyháza tavaly csődöt jelentett. Ezzel egy időben a Vatikán csütörtökön bejelentette, hogy Ferenc pápa a 71 éves Wilton Gregoryt, az egyesült államokbeli Atlanta eddigi érsekét nevezte ki Washington egyházmegye élére. Az afroamerikai Wilton Gregory az amerikai főváros korábbi érseke, Donald Wuerl helyét veszi át. Donald Wuerl októberben nyújtotta be lemondását a pápának, aki elfogadta. Donald Wuerl tavaly augusztusban került támadások kereszttüzébe, amikor az amerikai vádesküdtszék úgy ítélte meg, hogy közreműködött pedofil papok ügyeinek eltussolásában Pittsburghben, ahol 1988 és 2006 között ő volt a püspök. A jelentés szerint az évtizedek alatt körülbelül 300 pap csaknem ezer embert, többségében fiatalkorút molesztált.
Szerző

Vízummentességet ad a briteknek az EU, ha ezt ők is viszonozzák

Publikálás dátuma
2019.04.04. 15:21

Fotó: Nicolas Economou / AFP
A jogszabálytervezetet az Európai Unió Tanácsának még hivatalosan is el kell fogadnia.
Az Európai Parlament csütörtökön támogatta azt a törvénytervezetet, amely szerint az Egyesült Királyság állampolgárai a Brexit után 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak az Európai Unióban, ha országuk is ugyanilyen vízummentességet ad az uniós polgároknak. Az MTI összefoglalója szerint az EP kétnapos brüsszeli plenáris ülésén 502 szavazattal 81 ellenében elfogadott állásfoglalás értelmében a jogszabály akkor lép hatályba, amikor az Egyesült Királyság kilép az unióból. A brit állampolgároknak nem lesz kötelező vízumot kérniük, ha egy adott 180 napos időszak alatt legfeljebb 90 napig akarnak az Európai Unióban tartózkodni. Uniós tartózkodásuk célja üzleti, turisztikai vagy rokonlátogatási lehet. A korábbi feltételek nem vonatkoznak a munkavállalás céljából kezdett utazásra. Állásfoglalásukban az EP-képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy az EU egyoldalúan, de a viszonosság alapján nyújtja a vízummentességet az Egyesült Királyság állampolgárai számára. Az Egyesült Királyság kormánya korábban jelezte, hogy nem szándékozik vízumot kérni azoktól az uniós polgároktól, akik rövid távú tartózkodásra utaznak a szigetországba. Abban az esetben azonban, ha az Egyesült Királyság a jövőben mégis vízumkötelezettséget vezetne be legalább egy tagállam állampolgáraival szemben, szintén a kölcsönösségi mechanizmust kell alkalmazni, és a három uniós intézmény, valamint a tagállamok kötelezettséget vállalnak arra, hogy haladéktalanul lépéseket tesznek a mechanizmus alkalmazására. Az Egyesült Királyság egyike lesz annak a hatvannál is több, unión kívüli országnak, amelynek állampolgárai vízummentességet élveznek az unióban. A vízummentesség minden EU-tagállamban érvényes lesz – Írország kivételével, amely saját vízumpolitikával rendelkezik –, valamint a schengeni térség társult országai, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc esetében. Írország és az Egyesült Királyság között kétoldalú megállapodás van érvényben, amely biztosítja a vízummentes utazást a két ország között. Az EP plenáris ülésének jóváhagyását követően a jogszabálytervezetet az Európai Unió Tanácsának hivatalosan is el kell fogadnia. A jogszabályt az EU hivatalos lapjában április 12-ig kell közzétenni egy esetleges megállapodás nélküli Brexitre való felkészülés érdekében.
Szerdán az Európai Bizottság arra hívta fel a figyelmet, hogy azonnal újraindul a vámellenőrzés az Egyesült Királyságból érkező áruk esetében, amelyek után áfát is kell majd fizetni, amennyiben a szigetország rendezetlen módon távozik az Európai Unióból. Pierre Moscovici uniós gazdasági biztos közlése szerint az EU vámkódexe vonatkozna minden olyan termékre, amely az Egyesült Királyságból érkezik. Hozzátette, hogy kemény Brexit esetén új vámellenőrzéseket kellene bevezetni. „Ez nem jelenti azt, hogy módszeresen minden egyes teherautót átvizsgálnánk. Kockázatelemzési alapon végeznénk ellenőrzéseket” – jelentette ki. 
Szerző
Frissítve: 2019.04.04. 21:48