Kémjáték: blöff lehetett a beépített ember - az ügyészség nyilvánosságra hozott egy titkosszolgálati játszmát, vagy mit

Publikálás dátuma
2019.04.04. 20:17

Fotó: Szalmás Péter
Szilvásy György szerint számára kezdettől világos volt, hogy a vádhatóság ebben az ügyben is politikai szereplőként szolgált.
Külföldi titkosszolgálat próbálta megvezetni a magyar szolgálatokat azzal, hogy elhíresztelte, 2010 előtt egy magas rangú, magyar titkosszolgálati vezetőt beszerveztek az oroszok – állították lapunk szakmai forrásai. Szerintük a külföldi titkosszolgálati játszma célja ismeretlen maradt, azt azonban a magyar szolgálatok egyértelműen tisztázták, hogy dezinformációról volt szó. Forrásaink azt követően beszéltek erről, hogy a Legfőbb Ügyészség szerdán közzétette a nyolc éve kirobbant, tavaly lezárult kémügy kivonatát, s ebben szerepelt az az információ is, amely szerint az orosz titkosszolgálat még 2010 előtt beszervezett egy magas beosztású nemzetbiztonsági területen tevékenykedő személyt. Szilvásy György, a kémügyben perbe fogott és felmentett volt titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter szerint manipulatív kivonatot készített ügyészség a kémügyről. Szerinte az ügyészség azt a látszatot kelti, mintha végig kémkedéssel vádolták volna őt továbbá a perbe fogott Galambos Lajost és Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatali (NBH) egykori főigazgatóit. Szilvásy állítása szerint az ügyészség már korán, a 2015-ös elsőfokú ítélet után ejtette vele szemben a kémvádat, később már „csak” feljelentés elmulasztásával vádolta őt és Laborc Sándort. Ezután a bíróság sorra megállapította, hogy a megvádolt titkosszolgálati vezetők nem követtek el semmilyen bűncselekményt. Szilvásy György szerint számára kezdettől világos volt, hogy a vádhatóság ebben az ügyben is politikai ügyészségként szolgált. „Azóta, hogy első fokon elveszítették a pert, lebegtették, valamilyen módon nyilvánosságra hozzák a per anyagát. Már akkor várható volt, a saját szája íze szerint szemezget majd abból az ügyészség ” – fogalmazott a volt miniszter. Mint ismeretes az ügyben a vád arra próbált építeni, hogy Galambos Lajos egy poligráfos vizsgálatot rendelt el az NBH vezetők körében. Úgy hírlik, a cél az lehetett, hogy rájöjjenek, miért szivárognak ki információk a testülettől. A vizsgálatot orosz szakemberek végezték. Ugyanakkor a bíróság ítélete is megállapította, hogy a vizsgálatot az NBH végig felügyelte, így nem szivárgott ki érzékeny információ a testülettől. Miután Galambos Lajost leváltották az NBH éléről, a poligráfos ügyet a Szilvásy György irányítása alatt tevékenykedő megbízott főigazgató, Laborc Sándor vezetésével indult belső vizsgálat tárta fel. Galambos Lajost ugyan eltávolították a testülettől, mert súlyos szakmai hibákat vétett, ám a Kaposvári Törvényszék, a Fővárosi Ítélőtábla és a Kúria felmentő ítéletében is megállapította: bűncselekmény gyanúja nem merült fel. „A szakmai tévedést tehát nem az NBH és az irányító miniszter követte el a feljelentés mellőzésével, hanem a bűncselekmény hiányában büntetőeljárást indító ügyészi szervezet” – fogalmazott Szilvásy György ügyvédjének a közleménye.
Témák
kémügy
Frissítve: 2019.04.04. 20:18

Kásler-csomag, szuperkórház, Matolcsy ötletei - egy teljes napon át tárgyal a kormány az egészségügyről

Publikálás dátuma
2019.04.04. 20:12

Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda
A Dél-Budai Centrum kórház megvalósítására létrehozott gazdasági társaság mellett egy újabbat is alakítanak az összes egyéb fővárosi intézmény korszerűsítési munkálatainak kivitelezésére.
 Egész napos, tematikus ülést tart a kormány április 17-én az egészségügyről – tudta meg a Népszava. A cél az, hogy szülessen döntés az ágazat aktuális kérdéseiben, így például az Egészséges Budapest Program (EBP) finanszírozásához szükséges összegről, a Semmelweis Egyetem fejlesztési tervéhez szükséges forrásokról. Úgy tudjuk: ezen az értekezleten születhet döntés arról, hogy a Dél-Budai Centrum kórház megvalósítására létrehozott gazdasági társaság mellett egy újabbat is alakítanak az összes egyéb fővárosi intézmény korszerűsítési munkálatainak kivitelezésére. Az ülésen tárgyalnak Kásler Miklós szakminiszter népegészségügyi csomagjának sorsáról, valamint a Versenyképességi Tanács által koordinált reform programok, az MNB és a Pénzügyminisztérium egészségügyet érintő javaslatairól.
Szerző
Frissítve: 2019.04.04. 20:16

Nemzetközi jogvédő szervezetek sürgetik a magyar jogállamiság vizsgálatát

Publikálás dátuma
2019.04.04. 19:43

Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament
Nyílt levelet írtak, helyi és nemzetközi szakértőket is bevonnának a folyamatba.
Öt nemzetközi civil jogvédő szervezet nyílt levelet írt az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának, hogy tartsanak hivatalos meghallgatásokat a magyarországi jogállamisággal kapcsolatban – vette észre a hvg.hu. A Nemzetközi Emberi Jogi Szövetség (FIDH), az Amnesty International, a Human Rights Watch, a Riporterek Határok Nélkül és a Nyílt Társadalom Alapítvány európai politikai intézete szerint aggodalomra ad okot, hogy bár már ötödszörre lesz téma az uniós miniszterek között Sargentini-jelentés, az abban leírt konkrét problémákkal eddig nem foglalkoztak. A jogvédő szervezetek szerint a parttalan viták helyett hivatalos meghallgatásokat kell tartani a témában a magyar hatóságok részvételével, és nem szabad hagyni, hogy elhúzódjon az eljárás. A folyamatba helyi és nemzetközi szakértőket is bevonnának. A civil szervezetek szerint ezt a munkát az Európai Unió soros elnökségét betöltő Romániának kellene felügyelnie, és ajánlásokat is kellene tennie a magyar kormány számára.
Szerző