Felfüggesztett börtönre ítélték az általános iskolásokat zaklató tanárt

Publikálás dátuma
2019.04.05. 10:49
Illusztráció
Fotó: AFP/ BARBARA GINDL / APA-PictureDesk / APA
A 48 éves férfi több kiskamasz diáklánynak is szexuális tartalmú üzenetet küldött, aztán letagadta az egészet.
Jogerősen elítélték azt a fővárosi tanárt, aki egy XVI. kerületi általános iskola alkalmazottjaként élt vissza helyzetével, és zaklatott felsős diáklányokat. A vádlott a vádirat szerint 2016-ban és 2017-ben két kiskorú lányt is célba vett: egyiküknek rendszeresen küldött netes oldalakon szexuális tartalmú, felhívást is tartalmazó üzeneteket, míg a másik sértettet egy napig bombázta hasonló levelekkel. „A vádlott a magatartásával a kiskorú sértettekben érzelmi zavarodottságot, bizalomvesztést idézett elő” - véli a vádhatóság.
A visszaélésekre gyorsan fény derült, az iskolaigazgató pedig figyelmeztette a tanárt, hogy feljelentést tett a levelek miatt. A vádlott ugyanakkor tagadta, hogy bármit is tett volna, szerinte valaki – egy ismeretlen tettes – feltörte profilját, és ő zaklatta a lányokat. Állítása miatt két nyomozás is indult: a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség két rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette, a Budapesti Nyomozó Ügyészség pedig büntetőeljárás alapjául szolgáló hatóság félrevezetésének vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, amely az ügyeket egyesítette.
A férfi végül megtört az eljárás folyamán, és beismerő vallomást tett, lemondva a további tárgyaláshoz való jogról. Nyilatkozatát új büntetőeljárás törvénynek köszönhetően azonnal befogadta a bíróság, és ítéletet is hirdetett: a vádlott két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönt kapott, ügyészi fellebbezésre pedig öt évre eltiltották a tanári foglalkozás gyakorlásától is.
Szerző

11 millió forintnyi porcelán hazalopásáért emeltek vádat a Zsolnay-gyár cégvezetője ellen

Publikálás dátuma
2019.04.05. 10:17

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Apránként vitte el a termékeket az ügyészség szerint, amihez a vád szerint még iratokat is hamisított.
Az ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat egy porcelántermékeket gyártó cég vezetője ellen, olvasható közleményükben. Az MTI szerint
a Zsolnay Pocelánmanufaktúra Zrt. cégvezetőjéről van szó.

Azt írják, a vádlott 2014 óta látta el a cégvezetői tisztséget. Pozíciójából adódóan a gyár területén ellenőrzés nélküli be- és kilépési lehetősége volt, valamint a raktárak és kapuk kulcsaival is rendelkezett. Ezt kihasználva,
cégvezetői kötelezettségeit megszegve 2016-ig összesen több mint 11 millió forint értékű porcelán terméket tulajdonított el.

Ezek egy részét a gyár különböző pontjain önkényesen vette magához, majd onnan ellenőrizetlen módon kijuttatta. Ezeket a nyomozó hatóság a vádlott lakóhelyén lefoglalta. A többi áruhoz úgy jutott hozzá, hogy valótlan tartalmú selejtezési jegyzőkönyveket írt alá, majd a rajtuk szereplő termékeket egy olyan raktárba vitette, amihez kulcsa volt, onnan pedig gépkocsiba pakolva az üzem területéről kivitte.
Ezek mellett a vádlott egy budapesti épület tetőrekonstrukciójával kapcsolatban
a cégtől rendelt mázas tetőcserepek illetve kerámiatermékek minőségét tanúsító teljesítmény nyilatkozatot valótlan tartalommal adta ki.

A vádlottal szemben a Szekszárdi Járási Ügyészség halmazati büntetésül börtön fokozatú szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását, mellékbüntetésül a közügyek gyakorlásától való eltiltást, továbbá a gazdálkodó szervezetek vezetésére kiterjedően a foglalkozástól határozott időre történő eltiltást és vagyonelkobzást indítványozott a járásbíróságnál.

Közpénzből fedezett fideszes kudarc a Zsolnay megszerzésére

Nemzetközi visszhangot kiváltó botrány robbant ki 2016 nyarán: egy kivitelező cég – a WHB, mely tulajdonosa jó kapcsolatban van a Fidesszel – féláron megvásárolta a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. 416 milliós lejárt hitelét az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól, majd követelte az adósság törlesztését.Közben a pécsi önkormányzat létrehozta a Ledina Kerámia Kft.-t, s oda a 145 embert foglalkoztató Zsolnaytól átcsábítottak 118 alkalmazottat, így az üzem átmenetileg leállt. Ráadásnak a porcelángyárnál – bűncselekmény gyanújával – adóvizsgálat is indult.
A Fidesz gazdasági machinációiban jártas pécsiek a kiszivárgott információk alapján azt feltételezték: egy, a kormánypárthoz kötődő gazdasági érdekkör akarta megszerezni az üzemet, mivel a gyár a következő tíz-tizenöt esztendőben akár milliárdos megrendelésekre számíthat évente a Zsolnay-kerámiával borított műemléképületek – unió által finanszírozott – felújításakor.
Végül mégis talpra állt a Zsolnay: annak többségi tulajdonosa kifizette a zrt.-t felszámolással fenyegető tartozást, az adóhatóság által elindított vizsgálat pedig nem hozott eredményt.
A Ledina ellen eközben már végelszámolás folyik. A cég dolgozóinak gondját fokozza, hogy a Kúria márciusi ítélete kimondta: azonnali kilépésük a Zsolnaytól jogtalan volt, ezért 150-250 ezer forintos kártérítést kell fizessenek. Amikor a dolgozók elhagyták a Zsolnayt, felmondásukat a városháza által megbízott jogászok szervezték meg.

Szerző
Témák
porcelán Zsolnay
Frissítve: 2019.04.05. 10:40

Már leégett száz hektár nádas Fonyódnál, és a tűzoltók még mindig küzdenek a lángokkal

Publikálás dátuma
2019.04.05. 08:06

Fotó: Varga György / MTI
Még csak "nagyjából" sikerült körülhatárolni a tüzet. Lakóházak nincsenek veszélyben.
Már mintegy 100 hektárnyi nád égett le Fonyódon. A tüzet péntek reggelre nagyjából körülhatárolták - közölte a katasztrófavédelem.
A tűz még csütörtökön keletkezett a berekben, a Turul utca és az M7-es autópálya közötti szakaszon. A tűzoltók a terület kilencven százalékát körülhatárolták. A keleti oldalon eloltották a lángokat, a déli és a nyugati irányban pedig vizesárok határolja a területet - írták.
Mihályka Szabina, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője péntek hajnalban azt mondta, a lángok lakóházakat nem veszélyeztetnek. Az oltásban siófoki, keszthelyi, marcali, és kaposvári hivatásos, buzsáki önkéntes, valamint balatonboglári önkormányzati tűzoltók vesznek részt.