Brüsszel;uniós források;

2019-04-06 06:30:00

Csattanós választ ad az EP Orbánnak: csak a jogállamot sértő kormányt büntetnék, a népet nem

A végső kedveszményezett akkor is hozzájuthatna az uniós támogatáshoz, ha országának kormánya nem.

Az Európai Parlament elfogadta álláspontját arról a jogszabályról, amely 2020 után lehetővé tenné, hogy a jogállamot sértő kormányoktól megvonják az EU-s pénzalapok egy részét.

Az EP azonban nem büntetné a végső kedvezményezetteket, akik akkor is hozzájuthatnának a támogatásokhoz, ha azok már nem elérhetőek a szankcionált tagállam számára.

Petri Sarvamaa finn EP-képviselő, a határozat néppárti kidolgozója a Népszavának adott interjújában elismerte: nem lesz könnyű az érintett kormány megkerülésével, közvetlenül Brüsszelből eljuttatni a forrásokat a kijelölt felhasználókhoz. Különösen, ha a kedvezményezett a kormánygépezet része. A pénzt kezelő Európai Bizottságnak minden ilyen esetben nagyon óvatosan és körültekintően kell majd eljárnia.

A parlament után még a tagállamoknak is el kell fogadniuk a rendeletet, hogy hatályba lépjen. Petri Sarvamaa optimista, szerinte az év második felében a kormányközi EU Tanácsban többségben lesznek a jogszabály támogatói, akikhez Németország és Franciaország mellett, Spanyolországot, a Benelux és a skandináv országokat is odasorolja.

Az EP-képviselőtől megkérdeztük, elégedett-e azzal, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztették az Európai Néppártban (EPP). Petri Sarvamaa pártja a magyarok kizárásának egyik kezdeményezője volt. – Ha a Fideszt csak így lehet kizárni a néppártból, akkor elégedettek vagyunk a döntéssel. A politikai gyűlésen elfogadott határozat alapján a magyar párt többé nem tartozhat közénk, hacsak nem hajt végre nagyon komoly, például jogszabályi változtatásokat is. Már nem elég csak beszélni. A választások után megnézzük hol tartunk. A felfüggesztési döntés alapján a Fidesznek egyetlen tisztségviselője sem lesz az újjáalakuló néppárti frakcióban. Ez világos változás a mostani helyzethez képest. Ha keresztény fogalmat akarnék használni, azt mondanám: ez lesz a második eljövetel.