Előfizetés

Csattanós választ ad az EP Orbánnak: csak a jogállamot sértő kormányt büntetnék, a népet nem

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.04.06. 06:30
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A végső kedveszményezett akkor is hozzájuthatna az uniós támogatáshoz, ha országának kormánya nem.
Az Európai Parlament elfogadta álláspontját arról a jogszabályról, amely 2020 után lehetővé tenné, hogy a jogállamot sértő kormányoktól megvonják az EU-s pénzalapok egy részét. Az EP azonban nem büntetné a végső kedvezményezetteket, akik akkor is hozzájuthatnának a támogatásokhoz, ha azok már nem elérhetőek a szankcionált tagállam számára. Petri Sarvamaa finn EP-képviselő, a határozat néppárti kidolgozója a Népszavának adott interjújában elismerte: nem lesz könnyű az érintett kormány megkerülésével, közvetlenül Brüsszelből eljuttatni a forrásokat a kijelölt felhasználókhoz. Különösen, ha a kedvezményezett a kormánygépezet része. A pénzt kezelő Európai Bizottságnak minden ilyen esetben nagyon óvatosan és körültekintően kell majd eljárnia. A parlament után még a tagállamoknak is el kell fogadniuk a rendeletet, hogy hatályba lépjen. Petri Sarvamaa optimista, szerinte az év második felében a kormányközi EU Tanácsban többségben lesznek a jogszabály támogatói, akikhez Németország és Franciaország mellett, Spanyolországot, a Benelux és a skandináv országokat is odasorolja. Az EP-képviselőtől megkérdeztük, elégedett-e azzal, hogy a Fidesz tagságát felfüggesztették az Európai Néppártban (EPP). Petri Sarvamaa pártja a magyarok kizárásának egyik kezdeményezője volt. – Ha a Fideszt csak így lehet kizárni a néppártból, akkor elégedettek vagyunk a döntéssel. A politikai gyűlésen elfogadott határozat alapján a magyar párt többé nem tartozhat közénk, hacsak nem hajt végre nagyon komoly, például jogszabályi változtatásokat is. Már nem elég csak beszélni. A választások után megnézzük hol tartunk. A felfüggesztési döntés alapján a Fidesznek egyetlen tisztségviselője sem lesz az újjáalakuló néppárti frakcióban. Ez világos változás a mostani helyzethez képest. Ha keresztény fogalmat akarnék használni, azt mondanám: ez lesz a második eljövetel.

Uniós támogatást hozna a tárgyalás

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke Brüsszelben arról tájékoztatta a héten az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociális kérdésekkel foglalkozó biztosát: a munkavállalói szervezetek kérése ellenére sem tárgyal az Orbán-kormány az érdekegyeztetés szabályos működtetéséről, a nők és férfiak közötti bérkülönbségek alakulásáról, a sztrájktörvényről, a munkaügyi ellenőrzések leépítésének következményeiről. Marianne Thyssen is megerősítette: a Bizottság – látva egyes tagállamokban a szociális párbeszéddel, a demokratikus jogok érvényesülésével kapcsolatos gondokat – azt kezdeményezi, hogy a következő hét éves pénzügyi időszakban a demokratikus alapelvek, értékek megvalósulásához kössék a közösségi támogatásokat. - G. E.

Orbán hét pontja, meg a brüsszeli bajor

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.04.06. 06:00

Fotó: KŐHALMI PÉTER / AFP
Menekültellenes akciótervet hirdetett Orbán Viktor kormányfő, aki tervezetten, precízen adagolta Brüsszel felé a harciasságot.
Ellentmondásosan ítélték meg a lapunknak nyilatkozó politikai elemzők Orbán Viktor péntek délutáni, a Fidesz kampánynyitó rendezvényén elmondott beszédét: volt, aki szerint a kormányfő csak most merte felmondani azt a szöveget, amelyet hívei március 15-én vártak tőle. Más épp ellenkezőleg arra utalt, hogy látszólagos volt a Brüsszel elleni harci hév, hiszen jobbára a már ismert paneleket ismételte el. Ami biztos: ahogy azt lapunk korábban előrejelezte, visszafogott semmiképpen sem volt Orbán.
Az Európai Néppártról (EPP), amelyben nemrégiben függesztették fel a Fidesz tagságát, csak annyit mondott: „A mi jövőnkről mi döntünk, és nem az Európai Néppárt”. – A választás után majd meglátjuk, hogy merre fordul az Európai Néppárt. Most úgy tűnik, balra, liberális irányba, a bevándorlás felé fordul, ha így történik, nem fogjuk követni - mondta a kormányfő. Jean-Claude Juncker bizottsági elnököt „tőröl metszett Európai szocialistának” nevezte, akinek döntő felelőssége van a Brexitben, a keleti tagállamok hátrányos megkülönböztetésében. Ez annak tükrében érdekes, hogy Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője épp szerda este nyilatkozta lapunknak, hogy következménye lesz annak, ha Orbán nem hagy fel a Juncker-ellenes kampánnyal. Később aztán Weber is megkapta a magáét Orbántól:
– Ma a politikai realitás a nemzetállamokon alapuló Európa, de ezt Manfred Weber sem érti, ezért sérteget minket – mondta, aztán „brüsszeli bajornak” nevezte őt, és úgy folytatta: – Egy müncheni bajor biztosan nem tenne ilyet.
- A magyarok akarják az Európai Uniót, de elegük van abból, ahogy Brüsszelben mennek a dolgok és változást akarnak – fogalmazott. Az európai emberek nem akarnak bevándorlást, egy bizonyos Timmermans pedig igen, majd „igazi tőről metszett marxista szövegnek” minősítette a Bizottság alelnökének egyik nyilatkozatát, miszerint a XXI. században a társadalmak egyre színesebbek lesznek és ezt a kelet-európai tagállamoknak is el kellene fogadniuk. – Érhető, hogy Juncker és Timmermans urak sülve-főve egyben vannak, csak azt nem értem, hogy bútorozhat össze egy ilyen emberrel Manfred Weber – mondta.
Orbán úgy látja, Európa, ha akarná, meg tudná állítani a migrációt, de az Unió vezetése erre kísérletet sem tett, sőt, aki ezt megpróbálja, azt kiátkozzák, mint például őt vagy Matteo Salvini olasz belügyminisztert, aki a szélsőséges Liga elnöke. Orbán szerint Brüsszel most fel akarja számolni a nemzetállamokat, ehhez pedig szüksége van a bevándorlásra, az a célja, hogy a keresztény populáció csökkenjen, a muszlimok száma pedig nőjön.

Hét pontos migránsprogram

  • 1. A migráció kezelését el kell venni a brüsszeli bürokratáktól, és vissza kell adni a nemzeti kormányoknak.
  • 2. Egyetlen ország se legyen kötelezhető migránsok befogadására akarata ellenére
  • 3. Senkit ne engedjenek be Európába érvényes igazolvány, dokumentumok nélkül.
  • 4. Szüntessék meg a migránskártyákat és a migránsvízumot
  • 5. Brüsszel ne adjon több pénzt Soros György bevándorlást segítő szervezeteinek, ehelyett térítse meg a határvédelem költségeit.
  • 6. Európában senkit ne érhessen hátrányos megkülönböztetés azért, mert kereszténynek vallja magát.
  • 7. A bevándorlást ellenző vezetők álljanak az EU-s intézmények élén.

Harciasnak látszó beszéd

Orbán Viktor azt a beszédet mondta el most, mint amit március 15-én vártunk tőle, de akkor a jelek szerint nem merte. Akkor még csodálkozhattunk is, hogy milyen visszafogott volt, mennyi mindent nem említett meg az EU kritikáját illetően, amit korábban gyakran emlegetett – mondta Virág Andrea a Republikon Intézet elemzője. Mint fogalmazott, „sok újat most sem mondott el a Fidesz elnöke, jórészt azt hallottuk tőle, amit a Fidesztől az elmúlt években már megszokhattunk, a buborékban ülő brüsszeli elitről és a többi retorikai elemet”. - Hogy a Fidesz mégis mire készül a közeljövőben, arra világosan utalhatott a Jean-Claude Juncker és Manfred Weber elleni személyes támadás. Orbán Viktor is tisztában van vele, hogy ennek a beszédnek az üzenete eljut az Európai Néppárt vezetőihez – mondta. - Orbán Viktor feltette a régi lemezt, amit már lassan öt éve hallhatunk tőle, nem csoda, hogy egy kicsit recsegett – fogalmazott a Publicus Intézet vezetője, Pulai András. Az elemző szerint a Fidesz EU-kritikájában semmi új nem volt, az egyetlen figyelemreméltó elem a Néppárt és a Fidesz viszonyának kibeszélése volt. - Szerintem, ellentétben azzal, amit Gulyás Gergely mondott, Orbán Viktor beszédéből most az látszik, a Fidesz elnöke úgy véli, igenis nekik van nagyobb szükségük a Néppártra és nem fordítva. Juncker és Weber személyes támadásáról Pulai András úgy vélekedett, ezekben sem volt új, nem valószínű, hogy bárkit is meglepetésként érne. - A hét pont egyetlen dologról szólt: a bevándorlásról. Így a beszéd lényegében semmi újat nem hozott. Nem csak ebben, a többi elemében sem. Látszik, hogy a Fidesz fő témája a migráció kérdése lesz majd a kampányban, nem a családvédelmi intézkedések például – mondta Böcskei Balázs. Az IDEA Intézet vezetője szerint a beszéd „inkább volt bevándorlásellenes, mint EU-ellenes”, ebben sem hozott sok újat.

"Együgyű kormányfő"

- Jön a diktátor! - ezt a feliratot festették MSZP-sek a miniszterelnök beszéde előtti éjszaka a Fidesz kampánynyitó rendezvényének otthont adó fővárosi rendezvényközpont, a Bálna elé. A gondos kezek azonban pénteken lemosták az útról az üzenetet. Tegnap Ujhelyi István Orbán Viktor programbemutatójának helyszínére utalva megjegyezte, a bálna egy egy gerinces állat, ehhez képest azért állnak a róla elnevezett épületnél, hogy a gerinctelen Orbán Viktorról beszéljenek, aki liberálisból az európai konzervatívok oszlopos tagja lett. – Magyarországnak együgyű kormányfője van – írta a közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke szerint ugyanis Orbán Viktor a világ és Európa gondjaiból csak a menekültek jelentette kihívást látja. Aki csak ezt látja, az elárulja hazáját – vélekedett.  Z.Á.  

Szombattól több ezer fideszes aktivista gyűjt aláírásokat Orbán akciótervéért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.05. 19:29

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az ország összes választókerületében mozgósítják az aktivistákat.
Országos aláírásgyűjtő akciót indít szombattól a Fidesz, amelyben arra kérik a magyar embereket, hogy aláírásukkal támogassák Orbán Viktor miniszterelnök pénteken bejelentett hétpontos akciótervét a bevándorlás megállítására. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója pénteken az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az ország összes választókerületében egyszerre indul meg az akció, több ezer aktivistájuk települ ki az utcára és kezdi meg az aláírások gyűjtését. A beszámolóból nem derült ki, pontosan miért van szükség az akciótervet támogató aláírásokra. Orbán Viktor pénteken beszélt a Fidesz EP-választási programjáról. A magyar kormányfő a vártnál is keményebb, unió-ellenesebb beszédet mondott, többször személyesen Manfred Weber frakcióvezetőt is támadta. Erről itt írtunk bővebben.