MSZP;Tóth Bertalan;szociális Európa;

Az MSZP 10+1 pontja a szociális, biztonságos Európáért

Ezeket a célokat a nemzetállamok nem tudják elérni, ezért van szükség minél több Európa-párti képviselőre a következő EP-ben.

10+1 pontos programot hirdetett az MSZP az EP-választásra, a  "Haza. Szeretet. Európa." mellett ezek megvalósításáért fognak küzdeni, a cél elérése érdekében igyekeznek minél több támogatót szerezni - mondta el Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Szociális Demokráciáért Intézet Munkaidő és munkakörülmények Magyarországon című konferenciájának bevezetőjeként.  

 - Valósuljon meg a szociális Európa programja, ami az embert állítja a középpontba és biztonságot, széleskörű jogokat garantál minden európai polgárnak.

- Vezessük be az európai minimális bért, számoljuk fel a bérszakadékot és törekedjünk arra, hogy ugyanazért a munkáért minden európai országban ugyanazt a bért kapják a dolgozók.

- Vezessük be az európai minimális nyugdíjat, ami kiszámítható jövőt és méltányos megélhetést biztosít a tisztességgel ledolgozott évtizedek után.

- Dolgozzuk ki és érvényesítsük az Európai Munka Törvénykönyvét, amely egységesen véd minden dolgozót a kizsákmányolással és az az igazságtalansággal szemben.

- Garantáljuk a munkások gazdasági és szociális érdekeinek biztosításához az őket megillető sztrájkjogot, erősítsük meg a szakszervezetek érdekérvényesítő képességét.

- Magyarország haladéktalanul csatlakozzon az Európai Munkaügyi Ügynökséghez, amely képes a munkavállalók mobilitására vonatkozó uniós szabályokat minden tagállamban méltányosan, egyszerűen és maradéktalanul érvényre juttatni.

- Hozzunk létre egy olyan uniós szintű munkanélküli biztosítási alapot, amely nagy gazdasági visszaesések esetén kisegíthetik a tagországok, így Magyarország hasonló alapjait.

- Valósítsuk meg a nemek közti valós egyenlőséget, szüntessük meg a férfiak és nők fizetése és nyugdíja közötti szakadékot.

- Készüljön egy olyan európai ifjúsági akcióterv, amely a meglévő uniós programokkal összhangban gyermekkortól egészen a munkaerőpiacra való kilépésig kíséri a fiatalokat.

- Legyen átlátható és egységes bérrendszer a közigazgatásban, valósuljon meg a folyamatos munkahelyi átképzés és oktatás fenntartható rendszere

- Legyen valódi társadalmi párbeszéd a munkavállalókkal a dolgozók és munkások életét, munkakörülményeit befolyásoló változásokról ne lehesen javaslataik és érdekeik valós érvényesítése nélkül dönteni. 

Tóth Bertalan kiemelte: azért fontos, hogy minél több Európa-párti képviselő legyen a következő EP-ben, mert ezeket a célokat a nemzetállamok nem tudják elérni, csak egy mélyen integrálódó európai közösség. Márpedig mi ebben vagyunk érdekeltek, mert különutas megoldáso nem léteznek.

Természetesen képviselni kell a magyarok, Magyarország érdekeit, de a tárgyalóasztalnál, a partnerekkel együttműködésben. Ezért fogunk küzdeni - tette hozzá.