A kereskedelmi adók közül csak az RTL vállalta, hogy politikai reklámokat ad a kampányban

Publikálás dátuma
2019.04.06. 16:54

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A kereskedelmi médiumoknak nem kötelező, a közmédiának igen.
Csak egy kereskedelmi médiaszolgáltató jelentkezett a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), hogy a szombaton indult választási kampányban politikai reklámot kíván közzétenni - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI érdeklődésére szombaton. A törvény szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltatók nem kötelesek politikai reklámot sugározni a kampányban, de vállalhatják azt. Ha így tesznek, szombat 16 óráig volt kellett jelezniük az NVB-nek. Határidőig mindössze egy kereskedelmi médiaszolgáltató jelentkezett be: a Magyar RTL Televízió Zrt., amely 150 percben jelölte meg a közzététel összes időtartamát. A választási eljárásról szóló törvény szerint az EP-választás kampányában a nem közszolgálati médiaszolgáltató egyenlő feltételek mellett teheti közzé a listát állító jelölőszervezetek politikai reklámjait, közös lista esetén a jelölőszervezetek együttesen jogosultak a politikai reklám megrendelésére. A politikai reklámhoz véleményt, értékelő magyarázatot fűzni tilos. A politikai reklám közzétételéért a médiaszolgáltató ellenszolgáltatást nem kérhet, és nem fogadhat el.  Az EP-választás kampányában politikai reklámot nem csak a kereskedelmi csatornán láthatnak majd a választópolgárok. A törvény ugyanis előírja, hogy a közszolgálati médiaszolgáltatónak is közzé kell tennie a listát állító pártok politikai reklámjait. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. - a Duna Televízió és a Petőfi Rádió - naponta három alkalommal, a 6-8, 12-14 és 18-20 óra közötti idősávokban, megszakítás nélkül köteles biztosítani a politikai reklámok közzétételét. A politikai reklámokat összesen 300 percben teszi közzé a Duna Médiaszolgáltató, ezt az időtartamot egyenlő arányban kell felosztani a listát állító pártok között. 
Szerző
Frissítve: 2019.04.06. 18:50

„Mitől féljek? Nincs félnivalóm” - nem ijedős az ellenzék újpesti polgármester-jelöltje

Publikálás dátuma
2019.04.06. 16:22

Fotó: Momentum
Hiába hiányzik az ellenzéki közös, budapesti indulásból az LMP és a Jobbik, Újpesten ez a két párt is beállt a Momentum jelöltje mögé. Déri Tibor lapunknak leszögezte, hogy támogatja a családi okok miatt lemondott előző polgármester-jelölt, Szalma Botond is.
Nem fél? Mitől féljek? Nincs félnivalóm. Újpest akkor mégsem olyan veszélyes terep? Az ön „elődje” családjának biztonsága miatt lépett vissza a polgármester-jelöltségtől. Újpesten mind a hat ellenzéki párt közös jelöltje vagyok. Az, hogy „felül” miről döntöttek egy dolog, de a IV. kerületben továbbvisszük a korábban megbeszélteket. Hat párttal a hátam mögött semmilyen félnivalóm nincs a Fidesztől. Szalma Botondot is mindenki támogatta, mégis visszalépett. Szalma Botond családi okok miatt döntött így. Egerben született, most a főváros egyik kerületében polgármester-jelölt. Évek óta Újpesten élek. A Debreceni Egyetemen végeztem, ezután kerültem fel a fővárosba. Hat és fél éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen. De hogy lett jelölt? Nem titok: én kezdeményeztem a párbeszédet a kerületben valamennyi ellenzéki párt között. Kiábrándult Fidesz-szavazó vagyok, csalódtam a rendszerben. Pedig sajnos 2010-ben, sőt 2014-ben is hozzásegítettem őket a hatalomhoz. Szalma Botond azt mondta, hogy beáll egy olyan új jelölt mögé, aki képes megszólítani a kiábrándult fideszes szavazókat is. Ön lenne az? Beszéltem vele és igen, támogat. Mivel én is kiábrándult kormánypárti vagyok, képes vagyok megszólítani őket, ezen fogok dolgozni.  
Szerző
Frissítve: 2019.04.06. 16:27

Az MSZP 10+1 pontja a szociális, biztonságos Európáért

Publikálás dátuma
2019.04.06. 14:36

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ezeket a célokat a nemzetállamok nem tudják elérni, ezért van szükség minél több Európa-párti képviselőre a következő EP-ben.
10+1 pontos programot hirdetett az MSZP az EP-választásra, a  "Haza. Szeretet. Európa." mellett ezek megvalósításáért fognak küzdeni, a cél elérése érdekében igyekeznek minél több támogatót szerezni - mondta el Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Szociális Demokráciáért Intézet Munkaidő és munkakörülmények Magyarországon című konferenciájának bevezetőjeként.    - Valósuljon meg a szociális Európa programja, ami az embert állítja a középpontba és biztonságot, széleskörű jogokat garantál minden európai polgárnak. - Vezessük be az európai minimális bért, számoljuk fel a bérszakadékot és törekedjünk arra, hogy ugyanazért a munkáért minden európai országban ugyanazt a bért kapják a dolgozók. - Vezessük be az európai minimális nyugdíjat, ami kiszámítható jövőt és méltányos megélhetést biztosít a tisztességgel ledolgozott évtizedek után. - Dolgozzuk ki és érvényesítsük az Európai Munka Törvénykönyvét, amely egységesen véd minden dolgozót a kizsákmányolással és az az igazságtalansággal szemben. - Garantáljuk a munkások gazdasági és szociális érdekeinek biztosításához az őket megillető sztrájkjogot, erősítsük meg a szakszervezetek érdekérvényesítő képességét. - Magyarország haladéktalanul csatlakozzon az Európai Munkaügyi Ügynökséghez, amely képes a munkavállalók mobilitására vonatkozó uniós szabályokat minden tagállamban méltányosan, egyszerűen és maradéktalanul érvényre juttatni. - Hozzunk létre egy olyan uniós szintű munkanélküli biztosítási alapot, amely nagy gazdasági visszaesések esetén kisegíthetik a tagországok, így Magyarország hasonló alapjait. - Valósítsuk meg a nemek közti valós egyenlőséget, szüntessük meg a férfiak és nők fizetése és nyugdíja közötti szakadékot. - Készüljön egy olyan európai ifjúsági akcióterv, amely a meglévő uniós programokkal összhangban gyermekkortól egészen a munkaerőpiacra való kilépésig kíséri a fiatalokat. - Legyen átlátható és egységes bérrendszer a közigazgatásban, valósuljon meg a folyamatos munkahelyi átképzés és oktatás fenntartható rendszere - Legyen valódi társadalmi párbeszéd a munkavállalókkal a dolgozók és munkások életét, munkakörülményeit befolyásoló változásokról ne lehesen javaslataik és érdekeik valós érvényesítése nélkül dönteni.  Tóth Bertalan kiemelte: azért fontos, hogy minél több Európa-párti képviselő legyen a következő EP-ben, mert ezeket a célokat a nemzetállamok nem tudják elérni, csak egy mélyen integrálódó európai közösség. Márpedig mi ebben vagyunk érdekeltek, mert különutas megoldáso nem léteznek. Természetesen képviselni kell a magyarok, Magyarország érdekeit, de a tárgyalóasztalnál, a partnerekkel együttműködésben. Ezért fogunk küzdeni - tette hozzá.
Szerző