Előfizetés

Fucsovics az MTK-ban folytatja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.08. 15:51

Fotó: Szalmas Peter / Népszava
Az ATP-világranglista 37. helyen álló játékos hétfőn írta alá a szerződést a klubbal.
A legfrissebb egyéni férfi világranglistán 37. Fucsovics Márton hétfőtől az MTK Budapest teniszezője – jelentette be a játékos és Deutsch Tamás a Budai Teniszcentrumban tartott sajtótájékoztatón. A klubelnök hangsúlyozta, mindent megtesznek azért, hogy Fucsovics elérje a céljait, azaz bekerüljön a legjobb tíz játékos közé, illetve az évek során megnyerjen egy Grand Slam-tornát. „Idén már játszottam egy szoros meccset Novak Djokoviccsal és Roger Federerrel. Remélem, ebben az évben végre el tudok kapni egy top 10-es játékost. Szeretnék ATP-tornát nyerni, év végén pedig fixen a legjobb ötven között maradni. Tavaly az Australian Openen eljutottam a negyedik fordulóig, nagyon jó lenne, ha idén ez valamelyik Grand Slam tornán még összejönne” - nyilatkozta lapunk kérdésere Fucsovics, hogy az év hátralévő részében mivel lenne elégedett. A játékost szerettük volna a Magyar Tenisz Szövetséggel hónapok óta húzódó vitájáról és az emiatt lemondott Davis Kupa-szereplésről is kérdezni, ám a sajtótájékoztató elején megkérték a sajtó munkatársait, hogy a teniszezőt ezekben a témakörökben ne kérdezzék.  Fucsovics az elkövetkezendő hetekben Monte-Carlóban, Barcelonában, Madridban és Rómában fog játszani még a párizsi Roland Garrost megelőzően, illetve visszamegy Genfbe, ahol megpróbálja megvédeni a címét. A 27 éves nyíregyházi játékos egyébiránt az elmúlt hónapokban már az MTK-hoz tartozó Budai Teniszcentrumban végezte magyarországi felkészülését, így a klubváltással nem kell új környezethez hozzászoknia. Új egyesületében ellenben számos ismerős arccal készülhet majd együtt, ugyanis Piros Zsombor, Nagy Péter és Szintai Dávid mellett többek közt Babos Tímea, Jani Réka és Gálfi Dalma is a kék-fehérek kötelékébe tartozik. 

Megtörtént a bejelentés: megvette a Honvédet a határkerítésen gazdagodó fideszes vállalkozó

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.04.08. 11:31
George F. Hemingway már nem tulajdonos
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A 14-szeres magyar bajnok és hétszeres kupagyőztes kispesti klub Bozó Zoltán érdekeltségébe került.
George F. Hemingway tulajdonos eladta a Budapest Honvéd labdarúgócsapatát a Metalcom csoporthoz tartozó Reditus Equity Zrt.-nek. Az új tulajdonos és a futballklub hétfő reggeli közleménye szerint a befektetőcég a Honvéd Futball Club Kft. 100 százalékos üzletrészét vásárolta meg a Quinex America LLC-től, a The Hemingway Group leányvállalatától. A vételárat a felek nem hozták nyilvánosságra. Hemingway korábban a magyar sajtóban többször úgy nyilatkozott, hogy tízmillió euróért hajlandó lenne megválni a klubtól.
Az adás-vétel tényéről már szombaton is szálltak fel hírek, akkor a közmédia írta meg, hogy a metALCOM cégcsoporthoz tartozó vevő már alá is írta a szerződést. A metALCOM Zrt tulajdonosa fideszes politikus, a szentesi Bozó Zoltán, aki 2014-ben a kormánypárt szentesi polgármesterjelöltje volt. Bozó cége üzemelteti a déli határon épített kerítést, amiért öt év alatt 6,5 milliárd forintot kap. A riasztórendszerrel felszerelt okoskerítést amúgy nagyrészt ők is építették 18 milliárdért.
A 14-szeres magyar bajnok és hétszeres kupagyőztes kispesti klub 2006 nyarán került George F. Hemingway tulajdonába. A magyar származású amerikai üzletember regnálása alatt két Magyar Kupát (2007, 2009) és egy bajnokságot (2017) nyert a csapat.
"Egyértelmű célunk, hogy a Magyar Futball Akadémia korszerűen felszerelt utánpótlásközpontjában még több fiatal magyar játékos tehetsége bontakozhasson ki, akik később a felnőtt csapatba felkerülve, nemzetközi szintű játékosokká váljanak. Ez a Honvéd és ez a magyar labdarúgás érdeke egyaránt" - hangsúlyozta Bozó Zoltán és Mendelényi Dániel, a metALCOM Zrt. meghatározó tulajdonosai.
A tájékoztatás kitér rá, hogy az új tulajdonos a játékoskeret és a szakmai feltételek további erősítése mellett a stabilitást is kiemelten fontosnak tartja. "Kevesen tudják, hogy a Honvéd az elmúlt évek kiemelkedő teljesítményét úgy érte el, hogy közben nyereségesen gazdálkodott. A szakmai sikerek fenntartása mellett ugyanolyan fontosnak tartjuk a klub anyagi stabilitásának megőrzését, piaci bevételeinek erősítését, hiszen hosszú távon csak így maradhat versenyben a bajnoki címért és az európai kupaszereplésért" - mondta Makra Zsolt, a Metalcom csoporthoz tartozó vevő, a Reditus Equity Zrt. vezérigazgatója.

Mennyből a pokolba - Húsz év után nincs magyar női teniszező a top 140-ben

Korom Milán
Publikálás dátuma
2019.04.08. 10:30

Fotó: PETER PARKS / AFP
Babos Tímea sorra veszíti el mérkőzéseit, így több mint 20 év után hétfőtől nincs magyar női teniszező a világranglista első 140 helyezettje között.
„A legjobb húsz közé jutás a fő cél, mindent ennek rendelünk alá” – nyilatkozta Babos Tímea még tavaly novemberben a Népszavának azt követően, hogy másodszor is világbajnok lett női párosban.
A 25 éves soproni teniszező akkor 61. volt az egyéni világranglistán, az idei 11 meccséből viszont csupán hármat tudott megnyerni, így hétfőtől nem lesz ott legjobb 140 között. Múlt héten Monterreyben az első fordulóban búcsúzott a szerb Ivana Jorovic ellen, s mivel tavaly csak a döntőben maradt alul a mexikói tornán – a kétszeres Grand Slam-bajnok Garbine Muguruzával szemben – így jelentős pontmennyiséget veszített.
Babos hullámvölgybe került, ráadásul jelenleg edző nélkül készül, hiszen március elején szakított trénerével, Nick Horvattal, akivel alig néhány hónapot dolgozott együtt. Azóta Amerikában tartózkodik vele édesapja, Csaba, aki három hétig segít neki. Hosszútávon külföldi edzővel szeretne együtt dolgozni, ám nem kapkodja el a választást. Babos hétfőtől Bogotában versenyez, ahol az első körben a 3. helyen kiemelt Tatjana Maria (59. a világranglistán) lesz az ellenfele.
Stollár Fanny (126.) számára sem alakult jól az elmúlt hét, hétfőn Charlestonban búcsúzott a nyitókörben a spanyol Sara Sorribes Tormo (78.) jóvoltából. A 20 éves magyar teniszező a tavalyi nyolcaddöntős pontjait nem tudta megvédeni az Egyesült Államokban, így ő is 140-en kívülre került.
Legutóbb 1998. szeptember 27-én fordult elő, hogy nem szerepelt magyar a top 140-ben. Akkor Kuti Kis Rita ugrott előre a 146. helyről, és októberben már a top 130-ban jegyezték őt. Azóta folyamatosan ott voltak a magyarok a legjobbak között, a rekordot pedig Szávay Ágnes tartja, aki 2008. április 14-én a 13. helyen állt. Az abszolút magyar csúcstartó Temesvári Andrea, aki 1984. január 23-án a hetedik helyet foglalta el.
Némi öröm az ürömben, hogy Bondár Anna egy hete bejutott a legjobb kétszáz közé, míg a 39 éves Arn Gréta Monterreyben az első körben legyőzte a 102. spanyol Lara Arruabarrenát, később Babos páros partnerétől a francia Kristina Mladenovictól kapott ki.

Békét kötnének

A hazai teniszélet legfőbb érdeke, hogy végre béke legyen a tenisztársadalomban, a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) pedig mindent megtesz ennek érdekében – reagált szombaton a szervezet egy pénteken napvilágra került petícióra. „Mi, volt éljátékosok és tagszervezetek szeretnénk kérni, hogy ne a tenisztársadalom megosztásán, vélt vagy valós sérelmek által vezérelt vádaskodó megnyilvánulásokkal dolgozzon bárki is. Az MTSZ-t ért és elmúlt hónapokban egyre személyeskedőbb hangvételű támadások megítélésünk szerint csak azt érték el, hogy azt a nagyszerű fejlődési pályát, amelyet a hazai tenisz leírt, megtörjék és apránként elkezdjék lerombolni. Legyen elég a széthúzásból, mert ez a sportágunkhoz méltatlan, és együtt dolgozzunk tovább a megkezdett és felfelé menő úton” - hangsúlyozzák az aláírók, köztük olyan korábbi kiválóságok, mint Mandula Petra, Gubacsi Zsófia, Csurgó Virág, Gáspár Petra, Kisgyörgy Gergely és Köves Gábor. „Mi is aláírjuk a közzétett nyílt levelet, hiszen maradéktalanul egyetértünk a fő üzenetével, miszerint békére van szükség a hazai teniszben. Mi pedig arra kérjük a békére felhívó nyílt levél aláíróit, hogy csatlakozzanak ahhoz az aláírásgyűjtésünkhöz, amit a Tiszta Tenisz nevében kezdtünk el a transzparencia jegyében. Béke ugyanis csak átlátható működéssel érhető el, abban pedig még sok tennivalója lenne a jelenlegi vezetésnek” - olvasható a Kapros Anikó, Marosi Katalin, Szávay Ágnes, Temesvári Andrea, Babos Csaba, Markovits László, Nagy Viktor és Sávolt Attila által közzé tett állásfoglalásban. Az MTSZ hétvégi válasz közleményében arra bátorítja tagszervezeteit, hogy menjenek el személyesen az április 16-ai közgyűlésre, és ott tegyék fel kérdéseiket.