megszállási emlékmű;

Uniós zászlóval borították be a megszállási emlékművet

Öt évvel ezelőtt kezdték építeni az emlékművet, azóta folyamatos a tiltakozás a történelemhamisítás jelképének tekintett sasos-arkangyalos emlékmű ellen

Más népek feldolgozták a múltat, meg tudták tisztítani magukat – hangsúlyozta Mécs Imre volt országgyűlési képviselő, 56-os halálraítélt a TÉR-KÖZ Társaság rendezvényén, a Szabadság téren.

Öt évvel ezelőtt, április 8-án, rögtön az újabb fideszes parlamenti kétharmadot hozó 2014-es választás után kezdték el építeni az úgynevezett német megszállási emlékművet. Orbán Viktor miniszterelnök előzőleg azt ígérte, hogy egyeztetni fog a vitás emlékezetpolitikai kérdésekről – így a Szabadság téri emlékműről is –, szavát azonban nem tartotta be.

Korábban is voltak tüntetések, de öt év óta folyamatosak a tiltakozások a történelemhamisítás jelképének tekintett sasos-arkangyalos emlékmű ellen. A kompozíció szimbólumrendszere szerint ugyanis a vészkorszakért csak a náci Németországot terheli felelősség, a magyar államot nem.

A szobrot jókora késéssel, az éj leple alatt állították fel, a hivatalos avatóünnepség elmaradt. Az Eleven Emlékmű kezdeményezésére a helyszínen az emlékezés köveiből és személyes tárgyakból új kegyeleti hely született. A szoborépítés elleni „aktív ellenállást” – többek között Mécs Imre közreműködésével – a Tiszta emlékezettel a szabadságért, demokráciáért nevű csoport szervezte. A tüntetők később két másik csoportot alakítottak: a Szabadságszínpadot és a TÉR-KÖZ Társaságot.

A demonstrálók által gyakran „izének” nevezett szobornál hétfő délután Groó Rudolf, az egyik civil aktivista kijelentette, hogy az emlékmű kegyeletet sért, hazugság az egész: akár holokauszttagadásnak is beillik, nem áll messze tőle. Remélte, eljön majd az a boldogabb idő, amikor arról fognak vitatkozni, hogy mi legyen a szobor sorsa.

Az ötéves évfordulón a Szabadságszínpad is rendezvényt tartott a téren. A csoport ellenzéki politikusokat hívott: többek között a szocialista Kunhalmi Ágnes, a momentumos Cseh Katalin és a párbeszédes Tordai Bence vett részt az eseményen. A megszállási emlékművet az aktivisták hatalmas uniós zászlóval borították be.