Törökország;Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.;Adnan Polat;

2019-04-09 18:50:55

A kormány Adnan Polatban látja a jövőt

Megérkezett a KKM válasza arra kérdésre, miért csak az Orbán Viktor barátjaként elhíresült török üzletember külföldi kereskedőházát tartja fenn a kabinet.

Az ALX Magyar-Török Kereskedelmi Központ Kft.-vel megkötött szerződés megfelel a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) koncepciójának, ami a legnagyobb növekedéssel kecsegtető térségekben helyi partnerirodák működtetését célozza – válaszolta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a jobbikos Bencsik János kérdésére, miszerint miért csak az Orbán Viktor barátjaként elhíresült török üzletember külföldi kereskedőházát tartja fenn a kormány.

Az államtitkár nem cáfolta az ellenzéki honatya által idézett 444.hu-értesülést sem, miszerint ma a HEPA egyedül Adnan Polat érdekeltségével áll szerződésben, ami szerint az ALX havi 70 millióért üzemelteti a török kereskedőházakat. Mint ismert, Adnan Polatot gyakran látják tárgyalni az általa barátjának nevezett (üzleti ügyekkel amúgy önbevallása szerint sose foglalkozó) Orbán Viktorral, kettejük családja is szoros kapcsolatokat ápol, így a török vállalkozó számos közös üzletet jegyez a kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal is.

2019-től a HEPA - a nemzetközi gazdasági folyamatokat figyelembe véve - erőforrásait a külgazdasági szempontból legnagyobb növekedési lehetőségeket ígérő területekre összpontosítja – közli (magyar szavak helyett következetesen latinul) Magyar Levente. Eme helyszíneken partnerirodák segítik a magyar vállalkozásokat a helyi piaci igények felmérésében és üzleti lehetőségek feltérképezésében. Ilyen az ALX is, ami Törökországon kívül Görögországban és Cipruson is segíti a hazai cégeket. A magyar-török kereskedelmi forgalom 2018-ban meghaladta a 3 milliárd dollárt – érvel az államtitkár.

Tavaly azzal a magyarázattal szüntette meg az Orbán-kabinet a korábbi kereskedőház-rendszert működtető Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt.-t, mert úgymond csak a költségeket viselte, miközben a haszon a magyar vállalkozásoknál csapódott le. Az MNKH-t kínos helyzetbe sodorta, hogy még a Quaestor csődje előtt kimentette a brókercégnél forgatott pénzeit, illetve a kormányfő feleségének rokonaival kapcsolatban álló cégek jelentős tartozást halmoztak fel az állami társasággal szemben. Az új tervek jegyében a MNKH helyébe a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter irányította HEPA lépett - emlékeztet a jobbikos képviselő.