Bernard-Henri Lévy: Orbán illiberalizmusa őszinte

Publikálás dátuma
2019.04.09. 17:43

Fotó: Lakos Gábor
A magyar miniszterelnök meg akarja ölni a benne lakó liberálist – mondta Budapesten Bernard-Henri Lévy francia filozófus, miután találkozott Orbán Viktorral. Lévy most újságíróknak osztotta meg tapasztalatait.
- Európa labilis, de reményteljes helyzetben van – mondta bevezetőjében Konrád György. Az író és a filozófus 35 éve ismerik egymást, most Konrád segített Lévynek bemutatótermet szerezni az Európa jövőjéről szóló monodrámájához, amit állami színházak nem mertek bemutatni a filozófus szerint. - Ez talán a legszebb kontinens a világon, itt van a legtöbb olyan mű, amit a szépség reményével alkottak meg – mondta Konrád György és át is adta a szót. Lévy – akit három testőr kísért a terembe - nem sokat teketóriázott, mint mondta, a xenofóbia, a populizmus, a nacionalizmus az új pestis Európában és ennek sajnos Budapest az egyik központja, miközben itt vannak a humanizmus legjobb harcosai, az európai gondolat legjelesebb képviselői, például Iványi Gábor, akit „valódi szentnek” nevezett. A másik végletbe azokat az embereket sorolta, akik az európai gondolat megtagadására, akik Erasmus, Goethe vagy Dante, vagy Konrád György megtagadására csábítanak – elsőként is maga Orbán Viktor az illiberális Európáról szóló nézeteivel. - Ezek az emberek már egy egész európai hálózatot alkotnak Lengyelországtól Olaszországon át Franciaországig - fogalmazott. Nemrég ezeket az Indexnek is elmondta egy interjúban, ezek után Orbán levelet írt neki, amiben azt írta, nem tudna jobban egyet nem érteni azokkal, amiket mondott, de mégis szeretné ezeket megvitatni vele. Lévy a beszélgetésük előtt többekkel találkozni akart, azokkal, akiket Orbán démonizál, így civilekkel, ellenzékiekkel, akik elmondták neki, milyen aggodalmaik vannak, milyen témákat szeretnének, ha felhozna Orbánnak. Magáról a beszélgetésről annyit mondott, két és fél órát diskuráltak, inkább Orbán beszélt, mint Lévy, de a filozófus szerint a miniszterelnök valóban kíváncsi volt a gondolataira. - Végül nem sikerült meggyőznünk egymást semmiben, mégsem gondolom, hogy süketek párbeszéde zajlott közöttünk - fogalmazott. Utólag úgy látja, néhány gondolata kényelmetlenül érinthette Orbánt. Előzetesen egyébként szinte semmit nem tudott a magyar miniszterelnökről, mivel 1989-ben találkoztak először és utoljára, amikor Francois Mitterand elnök küldöttjeként járt a kelet-európai országokban. 
Orbánról most azt mondta, legalább annyira elkötelezett jelenleg az orosz titkosszolgálatok behozatalára Magyarországra, mint harminc évvel ezelőtt elkötelezettje volt a KGB kisöprésének, aggódik, hogy egyre szorosabb a kapcsolat Magyarország és Oroszország között. Mint Lévy fogalmazott, Orbán úgy érvelt emellett, hogy Magyarország kicsi és sérülékeny ország, közel Oroszországhoz, ezért kellenek a jó kapcsolatok, de ezt nem tudja elfogadni, hiszen ezek az okok éppen, hogy azt támasztják alá. Erős Európai Unió, erős nyugati világ álljon szemben Oroszországgal. Ez olyan pont volt, ahol egyáltalán nem találkozott egymással az érvrendszerük. Mint fogalmazott, francia zsidóként pontosan tudja, milyen egy veszélyeztetett kisebbség tagjának lenni, éppen ezért van szükség például egy erős Franciaországra – mondta. Ezért nem érti, miért van szükség az antiszemita Soros-, és Juncker-ellenes kampányra. - Orbán lábon lövi magát, ha az orosz érdekeknek megfelelően gyengíti Európát – fogalmazott. Lehet utálni Junckert, de akkor sem lehet az EU-t gyengíteni – tette hozzá. A Népszava kérdésére, miszerint mit gondol arról, hogy Orbán Viktor rendre kettős mércével vádolja az őt kritizálókat, mondván, Németország, Olaszország, Ausztria vagy akár Franciaország is rendszeresen és a magyarnál sokkal nagyobb volumenben üzletel Oroszországgal, Lévy azt mondta, ez tény, nem is ért feltétlenül egyet a gyakorlattal, de ennek ellenére ezek az országok soha nem kritizálták nyíltan a Moszkva elleni szankciókat és nem akadályozzák Ukrajna nyugati integrációját, mint azt Orbán Viktor teszi. - Ráadásul az előző francia elnök, Nicolas Sarkozy leállított egy több száz millió eurós hadihajó-eladást, miután Putyin elfoglalta a Krímet – mondta a filozófus.
Orbánnak szerinte valamilyen személyes vonzódása is lehet Putyinhoz, Erdoganhoz és a többiekhez, valóban hisz benne, hogy a demokrácia nem egyenlő a liberalizmussal és az emberi jogokkal. Ez nem csak kampányfogás, nem csak politikai eszköz, valóban erősen hisz az illiberális demokráciában. Hisz benne, hogy a demokrácia korlátozható a választás jogára, más értéket nem kell követnie. - Valóban populista lett, valóban tőről metszett illiberális lett egy fiatal, militáns liberálisból. Ez a fiatal ember halott. Vannak olyan emberek, akik el akarják pusztítani magukban a fiatalkorú énjüket, Orbán pont ilyen - mondta. Az is kiderült, a két és fél óra alatt semmiben nem értettek egyet Orbánnal, még abban sem, hogy a radikális iszlám ellen mit kéne tenniük. Mert Lévy szerint ez ellen úgy lehet küzdeni, hogy segítséget nyújtunk a haladó iszlám törekvéseknek, Orbán nem ezt gondolja. Lévy szerint pont úgy kell a progresszív iszlám mozgalmaknak, aktivistáknak segíteni, mint a kommunizmus alatt segítettek az ellenzéki csoportoknak, az akkori disszidenseknek. - Őszintén szólva nem tudom, mennyire segített a látogatásom a magyar civileknek vagy az ellenzéknek, csak remélem, hogy aggodalmaikat, félelmeiket közvetíteni tudtam Orbán Viktornak - fogalmazott. De mit mondta, tudja, hogy egy privilégium volt Orbánnal találkoznia, ezt a lehetőséget minden újságírónak meg kélne adnia a miniszterelnöknek.
Frissítve: 2019.04.09. 20:17

Fideszes galambok és héják az Alkotmány utca körül

Publikálás dátuma
2019.04.09. 17:31

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A Fővárosi Törvényszék elutasította a Politikatörténeti Intézet perújrafelvételi kérelmét. De még nem dőlt el semmi.
Bármennyire is szövevényes az ügy, az alapképlet világos: az állam azt szeretné elérni, hogy a baloldali szellemiségű intézmény mindenfajta kompenzáció nélkül távozzon az évtizedek óta általa használt, több milliárdos értéket képviselő Alkotmány utcai ingatlanból. Míg a Politikatörténeti Intézet (PTI) csak megfelelő ellentételezés, „jogai és érdekei” tiszteletben tartása esetén hajlandó kiköltözni. A régóta húzódó eljárásában a bíróságok rendre a PTI javára ítéltek – egészen tavaly novemberig. Ekkor, ahogyan arról beszámoltunk, a Kúria felemás döntést hozott. Kimondta, hogy az intézet használati jogát törölni kell az ingatlan-nyilvántartásból, ugyanakkor megállapította, hogy a PTI jogszerűen használja az épületet. A Fővárosi Törvényszék kedden azt a perújrafelvételi kérelmet tárgyalta, amit a PTI nyújtott be a Kúria ítéletével szembeni jogorvoslat érdekében. Varga István, az államot képviselő ügyvéd azzal érvelt, hogy az intézet valójában a Kúria döntésének felülvizsgálatát szeretne elérni, amire a hivatkozott indokok alapján nincs lehetőség. A bíró neki adott igazat, és a perújrafelvételt – mint „érdemi tárgyalásra alkalmatlan” kérelmet – elutasította. Várható volt – nyilatkozta lapunknak Varga István, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az ingatlan kiürítéséről majd egy másik eljárásban születik döntés. Földes György, a PTI ügyvezető igazgatója is egyetértett azzal, hogy ez utóbbi lesz az igazán fontos. Az intézetnek jók az esélyei, hiszen a Kúria is elismerte, hogy a PTI jogszerűen használja az épületet. Kérdésünkre, hogy folytak-e már tárgyalások az állam és az intézet között az esetleges ellentételezésről, Földes György elmondta: a közelmúltban voltak időszakok, amikor úgy érezték, hogy a kormánypárton belül a „galambok” kerekednek felül, akik készek tárgyalni a méltányos feltételekről. Ebből azonban semmi nem lett. Úgy látszik – tette hozzá az ügyvezető igazgató –, pillanatnyilag a fideszes „héják” az erősebbek, számukra az a cél, hogy egyetlen fillér nélkül utcára tegyék az intézet. Földes György ígérte, hogy a kormánypártnak nem lesz egyszerű dolga, a PTI az összes jogorvoslati lehetőséget igénybe foga venni.
Szerző
Témák
PTI
Frissítve: 2019.04.09. 18:42

Fáklyával ügyetlenkedett Juncker, az Origo lealkoholistázta

Publikálás dátuma
2019.04.09. 16:22

Fotó: YASUYOSHI CHIBA / AFP
Épp csak elindult a Habony-féle londoni hírügynökség, hazai rokona, az Origo máris átvette tőlük a nap kiemeltnek érzett hírét.
Majdnem felgyújtotta a ruandai népirtás 25. évfordulójára emlékező delegációt az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker - írja a V4NA nemzetközi hírügynökségre hivatkozva az Origo.  
A hírportál részegesnek nevezi fáklyával ügyetlenül forduló Junckert, és arról értekezik, hogy Brüsszelben közismert az EB-elnök alkoholizmusa, ezt azonban hivatalosan az isiászával próbálják leplezni. (A fáklyás jelenetet a DailyNation videójában nézhetik meg.) 
Egy ilyen megállapítás általában személyiségi jogi pert von maga után, pláne hogy a portál semmilyen bizonyítékkal nem támasztja alá a szerinte közismert tényt – de számíthatnak rá, hogy Juncker nem foglalkozik a rágalmakkal; ha pedig mégis, hát legfeljebb veszítenek egy sajtópert és pár százezer forintot, ahogy annyi más esetben is történt.
Az nem egyértelmű, hogy a V4NA eredeti cikkében szerepelt-e a részeges, vagy alkoholista jelző, a londoni székhelyű, Habony Árpádhoz is köthető hírügynökség cikkei ugyanis csak előfizetéssel érhetőek el. Korábban lapunk is megírta, hogy viszonylag csendben indult útnak a magyar kormányt dicsérő ügynökség, melynek tulajdonosai között Habony mellett megtalálható még az Origo kiadója, és a londoni magyar nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Kristóf is.
Szerző