Brexit – Október 31-ig kap halasztást az Egyesült Királyság

Publikálás dátuma
2019.04.11. 07:25

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Donald Tusk arra kérte a briteket, hogy ne vesztegessék el ezt az időt, Theresa May pedig közölte: Nagy-Britanniának amilyen gyorsan csak lehet, el kell hagynia az EU-t.
Rugalmas, azonban legfeljebb október 31-ig tartó halasztásról született megállapodás az európai uniós vezetők szerdán kezdődött brüsszeli csúcstalálkozóján az Egyesült Királyság kilépési dátumának ügyében. Az MTI összefoglalója szerint az éjszakába nyúló brüsszeli találkozón elfogadott egyezségnek része, hogy júniusban áttekintik a folyamat állását, de ezt kifejezetten nem úgy kell érteni, hogy akkor esetleg módosíthatnak a határidőn. Amennyiben időközben mindkét fél ratifikálja a kiválás feltételeit rögzítő, de a londoni törvényhozás által többször is elutasított szerződést, akkor a következő hónap első napján automatikusan megszűnik a brit tagság. Ha a szigetország május 22-ig nem hagyja jóvá a megállapodást, és még tagja az EU-nak, részt kell vennie az európai parlamenti választásokon. Amennyiben ezt nem teszi meg, június 1-jén kiesik az Európai Unióból. A zárónyilatkozatban kitértek arra: London vállalta, hogy a halasztás ideje alatt konstruktívan, felelősségteljesen fog eljárni a jóhiszemű együttműködés jegyében, tartózkodik minden olyan intézkedéstől, amely akadályozhatja az EU céljainak elérését, különösen a döntéshozatali eljárásokban. Emellett ismét leszögezték, hogy nem tárgyalható újra a kiválási szerződés, valamint hogy „minden egyoldalú vállalásnak, nyilatkozatnak vagy egyébnek összhangban kell lennie ezen dokumentum szövegével és szellemével”. Aláhúzták végül, hogy ezen időszakban az Egyesült Királyság teljes jogú tag marad, ennek minden kötelezettségével.
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az ülést lezáró sajtótájékoztatón arra kérte a briteket, hogy ne vesztegessék el ezt az időt.
„Az elkövetkező hat hónapban az ügy teljes egészében a szigetország kezében van. Ratifikálhatják a kiválási egyezményt, ebben az esetben véget ér a hosszabbítás. Újragondolhatják a Brexit-stratégiát. Még a kilépési szándékot is visszavonhatják”

– jelentette ki.

Mint közölte, a kiterjesztés rugalmas, de kicsit rövidebb annál, mint amire számított, viszont az idő így is elég lehet a legjobb megoldás megtalálására. Újságírói kérdésre válaszolva nem tudta kizárni azt a forgatókönyvet, hogy az október 31-éig tartó halasztást megelőző EU-csúcson megegyezés születhet a határidő további kitolásáról.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elégedettségét fejezte ki az eredménnyel kapcsolatban, és hangsúlyozta: meg vannak róla győződve, hogy London be fogja tartani a jóhiszemű együttműködésre vonatkozó vállalásokat, de rámutatott, hogy a legtöbb kérdésben ráadásul minősített többségi szavazással születnek a döntések. Egyesek szerint a szigetország időnként nehéz partner lehet, döntéseket blokkolhat, de ebben nincsen semmi új – jegyezte meg tréfásan. Mint mondta, valószínűleg az Egyesült Királyság is részt fog venni az EP-választáson, ami ugyan kicsit furcsa, de tiszteletben kell tartani a közösségi jogot. Azon véleményének is hangot adott, hogy sikerül tető alá hozni a megállapodásos Brexitet, noha – mint kiemelte – azt preferálta volna, ha csak megállapodás lesz, Brexit nélkül.
Theresa May a rendkívüli EU-csúcs utáni sajtótájékoztatóján arról beszélt: Nagy-Britanniának megállapodásra kell jutnia a kiválási megállapodás elfogadásáról, és amilyen gyorsan csak lehet, el kell hagynia az Európai Uniót. A brit kormányfő közölte, hogy az Európai Unió helyt adott az Egyesült Királyság kulcsfontosságú kérésének, és biztosította a Brexit korábbi határidejének kitolását.
„A kiterjesztés lehetővé teszi számunkra, hogy végigmenjünk a kijelölt folyamaton”

– fogalmazott.

Mint mondta, mindent megtesz annak érdekében, hogy a szigetország rendezett formában hagyhassa el az uniót akár már május 22-én, annak ellenére, hogy az uniós tagországok vezetői hat hónapos kiterjesztést biztosítanak erre. Ha ezt sikerülne elérni, nem kellene megtartani a májusban esedékes európai parlamenti választásokat – tette hozzá.
Theresa May brit kormányfő
Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP
Mint közölte, sok embernek számára csalódást okoz, hogy Nagy-Britannia az uniós kilépés határidejének meghosszabbítását kérte, a szerződések szerint az Egyesült Királyságnak már el kellett volna hagynia az EU-t.
„Őszintén sajnálom, hogy nem tudtam meggyőzni a parlamentet, hogy hagyja jóvá a kiválási megállapodást, amely lehetővé tehette volna az Egyesült Királyság számára, hogy zökkenőmentesen és rendezett módon, időben hagyja el az uniót”

–jelentette ki.

May aláhúzta: a menetrend egyértelmű, lépéseket kell tenni a megállapodásra vonatkozó konszenzus elérésére. Nehéz hetek következnek, túl kell jutni a holtponton a brit parlamentben. Hozzátette: kötelessége, hogy találjon megoldást a britek döntésére a népszavazáson, semmi sem sürgetőbb vagy fontosabb.
Angela Merkel német kancellár eközben hangsúlyozta: az Európai Unió elhárította a brit európai uniós tagság rendezetlen, megállapodás nélküli megszűnése jelentette veszélyeket. Szerinte a sok akadály ellenére az európaiak bebizonyították, hogy még ilyen nehéz helyzetben is egységesek tudnak maradni. A brit miniszterelnök megígérte, a májusban esedékes európai parlamenti választásokat követően is konstruktívan vesz részt az unió Brexit-ügyi munkájában. A vita tétje egy olyan megoldás megtalálása volt, amely lehetővé teszi, hogy a brit parlament beleegyezését adja az uniós tagság megszűnésének feltételrendszerét és a jövőbeni kapcsolatokat rögzítő megállapodáshoz – mondta. Merkel hangsúlyozta, hogy a két éven keresztül előkészített kilépési megállapodás minden pontját be kell tartani. A kilépés napja ebből a szempontból nem lényeges – tette hozzá.
Emmanuel Macron francia elnök úgy nyilatkozott, hogy a legjobb megoldás született az Európai Unió egységének megőrzése szempontjából. Hangsúlyozta: a megbeszélésen jelentősen eltértek az álláspontok a brit tagság megszűnésének kiterjesztett határidejét illetően, azonban sikerült kompromisszumot elérni, amely lehetőséget adhat arra, hogy a kiválási megállapodást elfogadja a londoni parlament. Azt mondta, ő felelős a félévesnél hosszabb Brexit kiterjesztésének megakadályozásáért, és megpróbált meggyőzni más európai uniós vezetőket, hogy minél rövidebb határidőben egyezzenek meg az Európai Unió zökkenőmentes működésének megőrzése érdekében.
„Igaz, hogy a többség egy nagyon hosszú kiterjesztést támogatott, de véleményem szerint ez nem lett volna logikus, és nem tett volna jót sem az uniónak, sem pedig az Egyesült Királyságnak”

– fogalmazott.

Sebastian Kurz osztrák kancellár szerint a rendkívüli EU-csúcson kompromisszumos és jó megoldás született. Mint közölte, a megbeszélések során az osztrák álláspont közelebb volt a francia véleményhez, amely rövidebb határidőt biztosított volna Nagy-Britannia számára, „de nem a szigorúságról van szó, hanem arról, hogy mennyi időre van szüksége Londonnak a megállapodás parlamenti elfogadásához”.
„Véleményünk szerint egy rövidebb kiterjesztés értelme az lett volna, hogy ne nyújtsa tovább a Brexit-vitát. A kiterjesztés másik oldala, hogy az Egyesült Királyságnak ez esetben részt kell vennie az európai parlamenti választásokon, ami elkerülhető lett volna, ha London már korábban megoldásra jut a kiválási megállapodásról”

– tette hozzá.

Leo Varadkar ír miniszterelnök Twitter-üzenetében kijelentette, Nagy-Britanniának rész kell vennie a májusban esedékes európai parlamenti választásokon, ellenkező esetben el kell hagynia az Európai Uniót június 1-jével megállapodás nélkül. „A munka elvégezve”, de a júniusban esedékes uniós csúcstalálkozó lehetőséget biztosít majd arra, hogy az unióban maradó tagországok vezetői részletesen áttekintsék majd a dolgok állását – tette hozzá. Joseph Muscat máltai kormányfő jelentősnek nevezte a brit kilépés kitolt határidejét, amely véleménye szerint időt ad az Egyesült Királyságnak, hogy „végre kijelölje a járni kívánt utat”. A júniusi felülvizsgálat pedig lehetőséget ad az unióban maradó országoknak, hogy áttekintsék a helyzetet – mondta. Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság még egy esélyt kapott az Európai Uniótól arra, hogy elkerülje tagságának megegyezés nélküli megszűnését. London október végéig még megoldásokat találhat – tette hozzá.
Szerző

A felhasználók személyazonosságának ellenőrzésére kötelezné a közösségi oldalakat Ausztria

Publikálás dátuma
2019.04.10. 18:44
Illusztráció
Fotó: Andrew Brookes / AFP
Az emberek lenyomozhatóvá tételével állításuk szerint a gyűlöletbeszéd terjedését szorítanák vissza.
Egy benyújtásra váró törvényjavaslat alapján a felhasználók személyazonosságának ellenőrzésére kötelezné az osztrák kormány a nagyobb fórumokat és közösségi oldalakat, írja a Reuters. A gyűlöletbeszéd terjedésének szabnának ezzel gátat az indoklás szerint. A "nagyobb" ez esetben 100 ezer felhasználónál vagy évi 500 ezer euró bevételnél többet jelent.
A törvény értelmében az érintett fórumokra csak azok posztolhatnának, akik előzetesen regisztrálnak, és kilétüket igazolják, részletezte Gernot Bluemel kultúráért és médiáért felelős miniszter. A regisztráció eredményeképpen pedig bírósági felkérésre meg kell tudni mondani a felhasználókról, hogy kicsodák.
Korábban Németország és Franciaország is hozott törvényt a gyűlöletbeszéd ellen. Előbbi 50 ezer euró bírságot helyezett kilátásba azokkal a platformokkal szemben, melyek nem távolítják el az ilyen tartalmakat. Utóbbi pedig a Facebook-ot kötelezte arra, hogy a hatóságok embereinek tegye lehetővé a "beágyazódást" a vállalatba, hogy ellenőrizhessék, hogyan lépnek fel a gyűlöletkeltés ellen.
Szerző

Brexit: az EU semmilyen körülmények között nem tárgyalja újra a megállapodást

Publikálás dátuma
2019.04.10. 17:02

Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Ám Brüsszel nem tart a megállapodás nélküli kilépéstől sem, jelentette ki az EB szóvivője a szerdai csúcsértekezlet előtt.
Az Európai Tanácsnak készségesnek kell lennie az Egyesült Királysággal annak érdekében, hogy megszűnjenek a Brexit okozta, az embereket és a vállalkozásokat súlyosan érintő bizonytalanságok, de nem engedheti meg, hogy újranyissák a brit európai uniós tagság megszűnését szabályozó megállapodásról szóló tárgyalásokat - jelentette ki szerdán az Európai Parlament házbizottságaként működő elnökök értekezlete.
A testület arra hívta fel a figyelmet, hogy el kell kerülni a gazdasági károkat, amelyeket egy esetlegesen megállapodás nélküli Brexit okozna, és fontolóra kell venni Theresa May brit miniszterelnök javaslatát a brit uniós tagság megszűnése határidejének további halasztásáról.  A Brexit nem zavarhatja az EU törekvéseit az előtte álló kihívások kezelésében, az Egyesült Királyságnak pedig kötelessége, hogy a kilépése határidejének hosszabb kiterjesztése esetén részt vegyen az európai parlamenti választásokon - hangsúlyozták.

Nem aggódik Brüsszel

Az Európai Unió felkészült minden forgatókönyvre, és nem tart attól sem, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az uniót - jelentette ki Margarítisz Szkínász, az EB szóvivője a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján. A no-deal helyzetről úgy nyilatkozott: 
"nem ez a kívánt forgatókönyv, minden eszközzel el kell kerülni, de az unió teljes mértékben felkészült rá".

A szerda esti uniós csúcstalálkozó részvevőinek kezében van a lehetőség, hogy eldöntsék, miként válaszolnak Theresa May brit miniszterelnök levelére, amelyben a Brexit június 30-ig terjedő halasztását kezdeményezte.

Uniós iránymutatás a legrosszabb esetre

Az Európai Bizottság eközben a tartózkodási jogról, a társadalombiztosítási jogosultságról, az adatvédelemről, a gyógyszerekről és orvostechnikai eszközökről, a rendőrségi és igazságügyi együttműködésről szóló, valamint a halászatot érintő gyakorlati iránymutatást adott ki a tagállamoknak a "no-deal Brexit" esetére. A szöveg egyebek mellett rögzíti, hogy
az unióban jogszerűen tartózkodó brit állampolgárokat a kilépést követően is jogszerűen maradhatnak az EU-tagországban.

Az EU a kölcsönösség alapján ugyanilyen megközelítést vár az Egyesült Királyságtól - tette hozzá a brüsszeli közlemény. Leszögezték, a bel- és igazságügy területén az együttműködésnek a nemzetközi és nemzeti jogon alapuló - alternatív - keretekre és együttműködési mechanizmusokra kell épülnie. Azt is közölték, hogy a felkészülési intézkedéseknek köszönhetően az Egyesült Királyság kilépése miatt érintett gyógyszerek zöme várhatóan megfelel majd az uniós jogszabályoknak a kilépés után is, de így is fennáll a hiányhelyzet kockázata.
A megállapodás elmaradása esetén London és az unió kapcsolatait a nemzetközi közjog - egyebek között a Kereskedelmi Világszervezet szabályai - szabályozzák majd.
Témák
Brexit