Porosenko kész tárgyalni a kettős állampolgárságról, de orosz manipulációt lát a magyar kormány törekvésében

Publikálás dátuma
2019.04.11 18:17
Petro Porosenko
Fotó: NurPhoto/ Sergii Kharchenko
Az ukrán elnök szerint Moszkva hibridháborújának eszköze az Orbán-kormány is.
Kész a párbeszédre a kettős állampolgárságról mások mellett Magyarországgal is - közölte csütörtökön Petro Porosenko ukrán elnök, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a kettős állampolgárság bevezetése háborús időkben veszélyes. Egy kijevi biztonsági fórumon jelentette ki:
"egyfelől készek vagyunk komoly lépéseket tenni, hogy figyelembe vegyük a magyar fél kívánságait, másfelől kötelesek vagyunk megvédeni állami értékeinket, beleértve azoknak az ukrán állampolgárságú gyermekeknek a jogait, akiket valaki meg akar fosztani az ukrán nyelv ismeretének jogától".
Az ukrán elnök hozzáfűzte: kész megvitatni azt, hogy engedélyezzék a kettős állampolgárság birtoklását azoknak az ukránoknak, akik régóta külföldön élnek.
A kettős állampolgárság kockázatairól szólva példaként hozta a Moldovához tatozó szakadár Dnyeszter Menti Köztársaságot, ahol szavai szerint a lakosság 70 százaléka orosz állampolgárságú. Emlékeztetett továbbá arra, hogy amikor 2008-ban a Grúziához tartozó Dél-Oszétiába bevonultak az orosz csapatok az indok nem az oroszajkúak, hanem a szakadár köztársaságban Moszkva politikája nyomán addigra többségbe került orosz állampolgárok védelme volt.
"Nézzék meg, mikor változott Magyarország álláspontja: törvényünk elfogadása után, vagy miután visszatértek Moszkvából a magyar kormány képviselői?"
- jegyezte meg az ukrán elnök az Orbán-kormánnyal és a 2017-es oktatási törvénnyel kapcsolatban. Porosenko úgy vélekedett, hogy Oroszország befolyásának szerepe van a Magyarország és Ukrajna között kialakult feszült viszonyban, ez eleme a Moszkva által folytatott hibridháborúnak.

Öt ember halt meg a szélvihar miatt az USA-ban

Publikálás dátuma
2019.04.20 14:01
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.
Öt ember vesztette életét a szélvihar miatt az USA-ban – írja az AP hírügynökség közlése alapján az ABC News. Pénteken a floridai Woodville-ben egy fa dőlt egy házra. Egy nyolc éves kislány életét vesztette, egy 12 éves fiú pedig megsérült. Korábban Mississippiben három, Alabamában egy ember halt meg a szélvihar miatt. Georgia északkeleti részére, Észak- és Dél-Karolinára, valamint Virginiára tornádóriasztást adtak ki.

Minisztériumi épületnél robbantottak Kabulban

Publikálás dátuma
2019.04.20 13:22

Fotó: AFP/ STR
A támadást három fegyveres követte el, állítólag az egyikük bejutott az épületbe.
Robbantás és lövöldözés volt Kabul központjában, a Kommunikációs és Informatikai Minisztérium épületénél helyi idő szerint szombat délelőtt, 11 óra 40 perc körül. A BBC-nek egy minisztériumi forrás azt mondta: a támadást három fegyveres követte el, és egyiküknek sikerült bejutnia az épületbe. A tizennyolc emeletes épületet több száz ember hagyta el.