Kiáltvány a munkásokért

Publikálás dátuma
2019.04.11. 20:53
korábbi felvétel
Fotó: Komjáthi Imre Facebook oldala
A magyar dolgozók védelme és a munkabéke megteremtése a célja az ózdi munkásparlament csütörtökön elfogadott követeléslistájának.
A munka törvénykönyvének a dolgozók érdekeit szolgáló átírása a végső célja a Magyar Szocialista Párt szervezésében elindult munkásparlament-sorozatnak – mondta el lapunknak a ma délutáni ózdi találkozó után Komjáthi Imre. A párt alelnöke kiemelte, hogy szakszervezeti tagok és nem szervezett dolgozók is részt vettek a rendezvényen, ahol elfogadtak egy 10+1 pontos felsorolást a dolgozók mainál jobb megbecsülése érdekében. A Kiáltvány az embert középpontba állító Szociális Európa program megvalósítását sürgeti, az európai minimális bér és nyugdíj bevezetésének fontosságát hangsúlyozza, majd arra hívja fel a magyar munkavállalókat, vegyenek részt az Európai Munka Törvénykönyve kidolgozásában, amely egységesen védené minden munkás jogait és érdekeit. A felhívás emellett a sztrájkjog hazai garantálását is sürgeti. Csatlakozásra szólít fel az Európai Munkaügyi Ügynökséghez, hogy itthon is érvényesüljenek a munkavállalók mobilitásának uniós szabályai, és egy közösségi szintű munkanélküli biztosítási alap létrehozását is felveti, amely nagyobb válságok idején kiegészítené a hazai forrásokat. A nemek közötti egyenlőség hangsúlyozása mellett a Kiáltvány kitér egy uniós akcióterv szükségességére, amely gyermekkortól a munkába állásig kísérné a fiatalok útját. Átlátható és egységes bérrendszert követelnek a közigazgatásban és végül valódi társadalmi párbeszédet, hogy ne lehessen nélkülük dönteni a munkásokat érintő változtatásokról. Komjáthi Imre elmondta, a munkásparlamentek sorozatát ősszel folytatják, de addig is megkezdik a fenti programpontokhoz érkező vélemények jogi feldolgozását, ami később alapja lesz a munkavállalók érdekében kidolgozandó parlamenti javaslatcsomagnak.  
Szerző

Megállapodtak a bérekről a Chinoinnál

Publikálás dátuma
2019.04.11. 20:43

Fotó: VDSZ / Facebook
A VDSZ a kezdeményezett konzultációs folyamatot eredményesnek, és a kollektív munkaügyi vitát lezártnak tekinti.
Mindkét fél számára elfogadható megoldás született ma a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) valamint a Chinoin Zrt. és a Sanofi-Aventis Zrt. vezetősége között - írja közleményében a Sanofi.
A megállapodás értelmében három bérsávban történik alapbérfejlesztés.

Az alsó bérsávban 21 000 Ft, a középsőben 18 500 Ft, a felső bérsávban 9 000 Ft alapbéremelést hajt végre a cég, visszamenőleg 2019. március 1-től. Az alsó, 400 ezer forint bruttó alapbér alatti sávban az emelést minden munkavállaló egységesen megkapja, milliós fizetés fölött pedig senki, írják. A bérfejlesztés érvényes a Chinoin Zrt, a Sanofi-Aventis Zrt. munkavállalóira, valamint a kölcsönzött munkavállalókra egyaránt.
A jelen megállapodással a VDSZ a kezdeményezett konzultációs folyamatot eredményesnek, és a kollektív munkaügyi vitát lezártnak tekinti. A szakszervezet múlt héten alakította meg a sztrájkbizottságot a csaknem 2000 főt foglalkoztató Sanofi magyarországi leányvállalatánál, a három magyarországi telephellyel rendelkező Chinoin Zrt.-nél, valamint a Sanofi saját raktártelepén.Fixen 30 ezer forintos béremelést követelve figyelmeztető sztrájkot is tartottak.
Szerző

Kitiltották az újságírókat a Magyar Kórházszövetség egészségpolitikai előadásairól

Publikálás dátuma
2019.04.11. 20:36

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
A történtek után néhány kórházigazgató az újságíróknak azt mondta: ők restellik magukat az eljárás miatt.
A Magyar Kórházszövetség egri kongresszusán szerdán még arról beszélt Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője, hogy új egészségkultúrát kíván elterjeszteni az országban, csütörtökön pedig tárcája kitiltotta az újságírókat a rendezvény egyik, nyilvánosnak meghirdetett előadásról.  Az előadáson a tárca vezetői tartottak beszédeket. Lapunk munkatársát a biztonsági őrök nem engedték be a terembe, noha érvényes akkreditációval rendelkezett. Egy, már a teremben lévő másik újságírót pedig a biztonságiak vezettek ki. A történtek után néhány kórházigazgató az újságíróknak azt mondta: ők restellik magukat az eljárás miatt. Korábban a szervezők már jelezték, hogy az Emmi sajtóosztályának utasítására a pénteki nagy szakma politikai fórum is zárt lesz, azaz ott sem kívánatosak az újságírók. Ez már csak azért is meglepő, mert korábban minden évben az egészségügyi kormányzati vezetők előadásai számítottak a kongresszus legfontosabb eseményének, hiszen az illetékes miniszterek, államtitkárok rendre itt vázolták terveiket a nagyközönség előtt. A csütörtökön „titkossá” tett fórumon egyébként – a meghívó szerint – mások mellett Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár szólalt fel, és arról a programról beszélt, amelyben 81 alapellátó praxis kapott közpénzből 5,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást. Más felszólalók egyebek mellett a krónikus betegségek visszaszorítását célzó állami fejlesztésekről, a Beruházási Ügynökség tevékenységéről, az Egészséges Budapestért Programról, az elektronikus egészségügyi térről tartottak előadást.
Szerző
Frissítve: 2019.04.11. 20:47