Magyarországon a legnagyobb a külföldi vállalatok súlya az EU-ban

Publikálás dátuma
2019.04.12. 14:11
A Mercedes kecskeméti gyárában
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
51,4 százalékkal vezetjük a listát. Szlovákia 48,1 százalékon, Románia pedig 44 százalékon áll.
Az Eurostat csütörtökön közzétett egy grafikont arról, hogy az egyes országokban mekkora súllyal vannak jelen a külföldi tulajdonú vállalatok a nem pénzügyi szektorban (vagyis az iparban, a kereskedelemben, a szolgáltató szektorban, szinte mindenhol) – vette észre a 444.hu. A 2016-os adatok alapján
az EU-ban sehol máshol nem termelnek akkora hozzáadott értéket a külföldi tulajdonú cégek, mint Magyarországon. 51,4 százalékkal vezetjük a listát.

Szlovákia 48,1 százalékon, Románia pedig 44 százalékon áll. Az EU-átlag mindössze 25 százalék, vagyis a magyar gazdaságban az uniós szinthez képest dupla akkora súllyal vannak jelen a külföldi tulajdonú vállalatok.
A G7 még februárban számolt be arról, hogy 2015-ben a magyar vállalati GDP 52,46 százalékát állították elő külföldi tulajdonú cégek, alapvetően multik. Ez akkor a második helyre volt elég az Európai Unióban, Írország előzött.
Szerző
Frissítve: 2019.04.12. 14:46

Ezeken a településeken érhető el a falusi csok

Publikálás dátuma
2019.04.12. 12:05

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Összesen 2486 település került a listára. A program 2019. július 1-jével indul.
Közzétették a kormány honlapján azoknak a magyarországi településeknek a listáját, ahol elérhető lesz a falusi családi otthonteremtési kedvezmény (csok). A teljes listát itt találja. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az MTI tudósítása szerint elmondta: 2486 hátrányosabb helyzetű település került rá a listára. Hozzátette, hogy a program 2019. július 1-jével indul, és egyelőre három évig, 2022. június 31-ig lesz elérhető. Ugyanakkor a kormány monitorozni fogja, milyen hatása van a falusi csok támogatási rendszerének a kistelepüléseken. Ha azt látja 2022-ben, hogy továbbra is van igény a programra, dönthet úgy, hogy folytatja, illetve az érintett települések listáját is felülvizsgálhatja, akár bővítheti is.

Mészáros bizalmasa került a TV2-t birtokló cégek élére

Publikálás dátuma
2019.04.12. 11:38

Fotó: Népszava
Két, a csatornához köthető vállalatban is vezetői pozíciót kapott Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere.
Két TV2-höz köthető vállalatban is vezetői pozíciót kapott az elmúlt napokban Mészáros Lőrinc bizalmasa, Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, Tima János – írja a G7.hu. A portál szerint a politikus üzletembert ugyanazon a napon nevezték ki az AV Progress Kft. ügyvezetőjének, illetve a Magyar Broadcasting Co. Zrt. (MBC) vezérigazgató-helyettesének. Bár utóbbi társaságban a pozíciója elnevezése alapján csak a második ember, a cégiratok szerint nélküle sem a vezérigazgató, sem a cégvezető nem írhat alá. A cikkben kiemelik, hogy ezzel tulajdonképpen a TV2-t birtokló legfontosabb vállalatok ügyeiben nem lehet Tima nélkül dönteni, hiszen a két érintett társaság egyaránt a kereskedelmi csatorna tulajdonosa, a tulajdonosi háló különböző szintjein. A csatornát 2015-ben megvásárló Andy Vajna ugyanis nem közvetlenül birtokolta a tévét, hanem több vállalkozáson keresztül. A csatornát fenntartó TV2 közvetlenül az MBC tulajdonában van, míg az MBC részvényese az AV Progress. Tima nem csak azért kötődik egyértelműen Mészáros Lőrinchez, mert a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal illetékességi területéhez tartozó Alcsútdobozon alpolgármester, hanem azért is, mert az alpolgármester az egykori gázszerelő, jelenlegi dollármilliárdos több cégében visel már tisztséget.  
Szerző
Frissítve: 2019.04.12. 12:58