Előrehozott választások esetén kormányalakítási esélye lehetne a brit Munkáspártnak

Publikálás dátuma
2019.04.14. 15:05

Fotó: MICHELE TANTUSSI / AFP
Ez derül ki az Electoral Calculus nevű, elsősorban matematikai modelleket alkalmazó online politikai előrejelző cég felméréséből.
A legfrissebb felmérések szerint a brit ellenzék vezető erejének, a Munkáspártnak valós kormányalakítási esélyei lehetnének, ha a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatában beállt patthelyzetből az előrehozott parlamenti választások kiírása kínálná a kiutat. Az MTI összefoglalója szerint az Electoral Calculus nevű, elsősorban matematikai modelleket alkalmazó online politikai előrejelző cég által a Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lap számára 8561 fős választói minta bevonásával elvégzett széleskörű kutatás azt mutatta ki, hogy a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt egy „azonnali” parlamenti választáson 296, a jelenleg is kisebbségben kormányzó Konzervatív Párt 259 képviselői helyet szerezne a londoni alsóházban. A konzervatívoknak jelenleg 313, a Munkáspártnak 246 képviselője van. A Labour az előrejelzésben szereplő mandátumnyereséggel sem kerülne abszolút többségbe, mert ehhez legalább 326 fős frakcióra lenne szüksége, de a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) támogatásával már kormányzóképes többségre tehetne szert. Sir John Curtice, a legnagyobb brit piac- és közvélemény-kutató cégek egyesületének (British Polling Council, BPC) elnöke, a legtekintélyesebb brit választási szakértő a Sunday Telegraph-ban megjelent cikkében a konzervatívok támogatottságának zuhanásáról azt írta: a Konzervatív Párt azért fizet nagyon drága árat, mert nem tudta elérni, hogy az Egyesült Királyság a kijelölt időpontban kilépjen az Európai Unióból. Curtice kimutatása szerint a Brexit eredeti határideje, március 29. óta elvégzett összes felmérés átlagát tekintve a Konzervatív Párt támogatottsága nem haladja meg a 31 százalékot. Ez 8 százalékpontos visszaesés azóta, hogy novemberben a kormány és az EU egyezségre jutott a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodásról, amelyet a londoni alsóház azonban eddig háromszor is leszavazott. A neves választási szakértő – a Strathclyde Egyetem politikatudományi professzora – szerint a 8 százalékpontos átlagos veszteségen belül 12 százalékponttal zuhant a Konzervatív Párt támogatottsága a Brexit-párti brit választók körében. Curtice szerint a kilépést pártoló szavazók az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjához (UKIP) vagy az újonnan alakult Brexit Párthoz vándorolnak át.
A UKIP volt hosszú éveken át a legnagyobb olyan brit politikai erő, amelynek gyakorlatilag egyetlen programpontja az Egyesült Királyság kilépése volt az Európai Unióból. A UKIP élén sokáig Nigel Farage, a brit belpolitika radikálisan EU-ellenes táborának egyik zászlóvivője állt. Farage a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás után – amelyen a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe – lemondott vezetői tisztségéről, azzal az indokkal, hogy a népszavazási eredménnyel a párt politikai céljai teljesültek. Később ki is lépett a UKIP-ból, amelynek új vezetésével számos kérdésben összekülönbözött. Farage azonban a hétvégén, Brexit Párt néven új politikai erő megalakítását jelentette be, a brit politika arculatának teljes megváltoztatását kitűzve elérendő célként. Sir John Curtice a Sunday Telegraph-ban megjelent cikkében kimutatja, hogy azok közül, akik az EU-tagsági népszavazáson a kilépésre voksoltak, valamivel több mint 20 százalék vagy a UKIP-ra, vagy Nigel Farage új Brexit Pártjára szavazna. Sir John számításai szerint ez azt is jelenti, hogy azok közül, akik a 2017-ben tartott előrehozott parlamenti választásokon a Theresa May miniszterelnök vezette Konzervatív Pártra szavaztak, 16 százalék elpártolt a konzervatívoktól.
A héten az Egyesült Királyság újabb haladékot kapott a távozásra. Az Európai Unió 27 állam- és kormányfőjének szerda hajnalban megszületett megállapodása szerint a szigetországnak legkésőbb október 31-ikén kell elhagynia az Uniót. Ez hosszabb idő, mint amennyit Theresa May brit kormányfő kért, de rövidebb annál, mint amennyit az uniós tagállamok nagy része javasolt. A decemberig vagy tovább tartó halasztás ötlete a franciák ellenállásán bukott meg. Emmanuel Macron francia elnök azzal érvelt a rendkívüli csúcstalálkozón, hogy ha a britek az év végéig vagy jövő tavaszig tagok maradnának, azzal aláásnák a szervezet egységét és elvonnák a figyelmét saját ügyeinek intézésétől. Amennyiben a londoni alsóház (és az EU törvényhozása) a jelzett határidő előtt ratifikálná a kilépési megállapodást, akkor a Brexit az ezt követő hónap első napján lép életbe. Theresa May május 22-ig szeretné elfogadtatni az alsóházban a kilépési egyezményt, mert ebben az esetben az Egyesült Királyságnak nem kellene részt vennie a másnap esedékes európai parlamenti választásokon. Nigel Farage új Brexit Pártja viszont aktívan készül az EP-választásokra, bár Farage programadó beszéde szerint a párt számára ez „csak az első lépés lenne” a brit politika teljes átalakítása felé. 
Szerző
Frissítve: 2019.04.14. 17:48

3,2 millió forintért szállít menekülteket Olaszországba az orosz maffia

Publikálás dátuma
2019.04.14. 14:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az olasz sajtó szerint az embereket luxusjachtokon hajózzák be.
Miközben a jobboldali populista olasz kormány minden eszközzel igyekszik lezárni kikötőit az Észak-Afrikából érkező menekültek előtt, bűnözői csoportok luxusjachtokon igyekeznek az országba csempészni embereket, írja az olasz L'Espressora hivatkozv az Index. A menekülteket szállító luxusjachtok legénysége nagyrészt orosz és grúz állampolgár. Az olasz hatóságok szerint az embercsempészek mögött az orosz maffia áll. A leginkább amerikai felségjelzést viselő jachtok vagy nagyobb méretű vitorlások Törökország felől érkeznek a kalábriai vagy pugliai régió kikötőibe.  Az olasz hatóságok szerint egy-egy ilyen hajó akár 70 menekültet is szállít. Nagy részük kurd, szír és iraki, akik Isztambulban szállnak fel, és az útért fejenként 10 ezer eurót, azaz több mint 3 millió forintot fizetnek.   
Szerző

A közelben lehet Putyin, ha összezavarodik a GPS

Publikálás dátuma
2019.04.14. 13:53

Fotó: MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP
Az elemzők szerint mobil eszközökkel befolyásolja a globális helymeghatározó műholdrendszereket az orosz hadsereg.
Amikor tavaly május 15-én Vlagyimir Putyin átvezetett egy narancssárga billencset a frissen átadott Kercs-hídon, Európa leghosszabb közúti hídján, a Fekete-tengert az Azovitól elválasztó szoros környékén várakozó 24 hajó kapitányai fura jelenségre figyelhettek fel: hajóik navigációs rendszere hirtelen azt jelezte, hogy nem is ott vannak, ahol valójában 65 kilométerrel arrébb, ráadásul egy repülőtéren, vagyisszárazföldön. A Center for Advanced Defense (C4AD) elemzői szerint pedig ez nem véletlen: az orosz illetékesek akadályozták így azt, hogy bárki nyomon követhesse Vlagyimir Putyin mozgását – írja a Business Insider, a hírt a 444.hu vette észre. A cikk szerint erre két okból következtettek a szakemberek – az incidensek gyakoriságából, illetve abból, hogy az anomáliák rendre olyan helyeken jelentkeznek, ahol Putyin is felbukkanhat. Hasonló jelenségeket tapasztalhatnak azok, akik a Kreml, vagy Putyin fekete-tengeri nyaralója környékén járnak. Mindebből a C4AD elemzői arra következtettek, hogy az orosz hadsereg mobil eszközökkel tudja zavarni a globális helymeghatározó műholdrendszereket. A Texasi Egyetem kutatói egyébként már 2013-ban igazolták, hogy egy mindössze bőrönd méretű eszközzel össze lehet zavarni egy 80 millió dolláros luxusyacht műholdas navigációját. Ez a berendezés már akkor, 2013-ban is csupán 2000 dollárba került, de a C4AD szerint most már akár 300 dollárért is beszerezhető a szabad piacon.
Szerző