Előfizetés

Veszített a sportszerűség

Hegyi Iván írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.04.16. 12:30
Több Haladás-drukker maszkban
Fotó: HEGEDŰS GÁBOR
Betegséghullám miatt elhalasztotta volna a Haladás elleni élvonalbeli bajnokiját az MTK labdarúgócsapata, amihez érthetetlen módon a szombathelyiek és a szövetség sem járult hozzá.
Csak nehogy még nagyobb baja legyen abból az MTK-nak, amiért futballistáinak a hányadot illetően tekintélyes része vírusfertőzést kapott, amely aztán az utánpótlás tagjait is elérte. Miként Dreissiger Imre, a Heim Pál Gyermekkórház köztiszteletben álló ortopéd sebésze, a kék-fehérek csapatorvosa megállapította: „A keret jelentős része legyengült állapotban van, egyrészt a betegség miatt, másrészt, mert a játékosok értelemszerűen nem tudtak részt venni az edzéseken.”
E miatt a Hungária körúti klub szombathelyi mérkőzése elhalasztását kérte. A kieséstől menekülni próbáló, az első osztályúnak nevezett tizenkettes mezőny tizenkettedik helyén álló, házigazda Haladás válasza elutasító volt, majd a szövetség döntött: a találkozót az eredeti időpontban le kell játszani. Másként: amennyiben az MTK-nak a takarítónőt is be kell állítania, úgy igazolja le villámmal a partvisos asszonyt, és küldje a Hidegkuti stadion termei meg folyosói helyett a vasi pályára. Súlyos túlzásnak tartom egy internetes portál megjegyzését, mi szerint „felhördült az ország”, hiszen az egész bajnoki fordulót 17 505 (meccsenként átlagban 2917) néző tekintette meg, de állítólag „még a semleges klubok fórumait is elárasztották a kommentek”, melyek többsége a szombathelyi klubra nézve legalábbis kellemetlen, ha nem éppen lesújtó volt. 
Más – de hasonló kicsengésű – megnyilvánulásokat böngésztek a nyugat-magyarországi egylet vezetői, akik közleményt adtak ki: „Egyes médiákban (sic!) és az MTK szurkolói részéről érthetetlen támadások érték a Szombathelyi Haladást”, jóllehet – írták – teljesen mindegy, mi a klub álláspontja, a határozatot ilyen esetekben az MLSZ hozza meg. Egyébként is lehetetlen helyzet elé került volna a vasi csapat – jegyezték meg –, mert az MTK április 22-ére vagy 23-ára szerette volna áttenni a mérkőzést, ám a Szombathely 20-án Debrecenben, majd 27-én Kisvárdán szerepel, és két ilyen hosszú buszút közé nem lehet beilleszteni egy bajnoki meccset.
Ez utóbbi „érv” a mulatságosság határát súrolja, de híven jellemzi a modern idők magyar futballjának viszonyait. A történetben azonban nem ez a leginkább meghökkentő. Hanem a szövetség döntése, melyet a Szombathely persze „bölcsnek” titulált. Józanul nem lehet mást gondolni, mint azt: ha egy csapatnak nincs tizenegy egészséges embere, akkor azt az együttest semmiféle testület ne kötelezze a játékra, pláne ne tegyen ilyet az a szervezet, amelynek hivatása lenne őrködni a teljes magyar labdarúgás fölött. Az elutasítás megmagyarázhatatlan, elvégre ellenkezik a legelemibb erkölcsi normákkal, ráadásul kiszolgáltatottá tette a kárvallott felet. A tekintetben persze a Haladás is vétlen volt, hogy nem a szombathelyiek idézték elő a budapesti betegséghullámot, de – ha nem „debrecenezünk” és „kisvárdázunk” – valójában milyen hátrány érte volna a vasiakat, ha máskor, mindkét klubnak megfelelő időpontban, azonos feltételek mellett vívják meg a küzdelmet a szombathelyi zöldek és a fővárosi kékek? 
A meccs lejátszása előtt a végeredményt csak sejteni lehetett, az viszont biztos volt: a fair play vesztett. S persze az igazság sem győzött, mint a mesében, mert az MTK 1-0-ra kikapott; már-már azt írtam, nem tudta teljesíteni a lehetetlen küldetést, de nyolcvanhat percig 0-0-ra állt, és bizony a mai magyar NB I-ben a bejárónővel sem képtelenség a pontszerzés. (Ahogyan Szombathelyen, úgy másutt sem.) A siker megítélése pedig még a Perint partján sem egyértelmű. Miként azt a nyugat.hu írta, olvasóik egyike szerint „Jézus húsvéti feltámadása semmi ehhez a tavaszi Hali-sorozathoz képest”, egy másik pedig azt kérdezte: „Nem lehet, hogy az erős szél fújta be a labdát?” Ezekre az ironikus mondatokra így reagált egy harmadik drukker: „Ha folyamatosan kikap a csapat, az a baj. Ha nyernek pár meccset, nektek az is baj! (…) Ti nem tudtok semminek se örülni?!” (A „ti” előtti kipontozott résztől jobbnak láttam eltekinteni.) 
Jelzem, lehet, hogy már az én gyomrommal is baj van.
E különös verdiktet egyáltalán nem veszi be.

Leváltották: csak a szezon végéig a Hertha vezetőedzője Dárdai

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2019.04.16. 11:22

Fotó: BERND THISSEN / DPA
A szezon végén távozik posztjáról Dárdai Pál, a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzője.
A berlini klub kedden közleményében jelezte, erről közösen állapodtak meg a magyar szakemberrel.      A korábbi magyar válogatott szövetségi kapitány 2015 februárja óta irányítja a Herthát, melynek 1997 és 2011 között a játékosa volt. Csapata, amely az elmúlt öt fordulóban kikapott, öt körrel a bajnokság vége előtt 11. a Bundesligában. "Nagyon intenzív és eseménydús éveket töltöttem el a Hertha BSC vezetőedzőjeként. Hálás vagyok a lehetőségért, és büszke vagyok arra, amit ebben az időszakban közösen elértünk. Van úgy néha, hogy eljön a változtatás ideje. Mindig is a legjobbat akartam a Herthának, mert ez a klub most is az otthonom, és az is marad" - idézte Dárdait a honlap. Michael Preetz sportigazgató elmondta, Dárdai Pál nemcsak játékosként, hanem az elmúlt négy és fél év során immár vezetőedzőként is nagy érdemeket szerzett a Herthánál.  "A profi világban négy és fél év, egyébként nagyon jó és konstruktív közös munkája, hosszú idő. Most egyetértettünk abban, hogy a Hertha BSC számára az a helyes következő lépés, ha lehetőséget adunk az új impulzusra. Pál nagyon fontos része annak, hogy a klubunk pozitív irányba haladt és fejlődött, és a Hertha-család meghatározó személyisége marad a felnőtt csapat vezetőedzőjeként eltöltött időszaka miatt is" - tette hozzá. Preetz – akivel együtt játszott 1999-ben is, amikor a berliniek a Bajnokok Ligájában léptek pályára - 2017-ben kijelentette: Dárdait nem lehet elküldeni a klubtól, annyit tett a Hertháért, hogy addig maradhat, ameddig akar.   Dárdai Pál legenda Berlinben, 286 bajnokit játszott a csapatban, ezzel klubrekorder. A 43 éves magyar szakember 1997-2011 között a Hertha BSC játékosa volt, visszavonulása után az utánpótláscsapatok mellett dolgozva lépegetett fokozatosan előre a ranglétrán, 2015 óta pedig a profi csapat vezetőedzője. Vezetésével 167 tétmérkőzésen 63 győzelmet aratott a gárda 40 döntetlen és 64 vereség mellett. Dárdai a freiburgi Christian Streich mögött a második leghosszabb ideje dolgozó tréner jelenleg a Bundesligában. Azt követően, hogy első idényében benntartotta az élvonalban az akkor nehéz helyzetben lévő berlini csapatot, a 2015/16-os szezonban a hetedik lett az együttessel, amivel az Európa-ligában indulhatott. A következő idényben még egyet előrelépve hatodikként végzett a Hertha, így egyből az Európa-liga csoportkörébe jutott. Az előző szezont tizedikként fejezte be a berlini csapat, amely hagyományosan a pontvadászat őszi részében nyújtott kiemelkedőt Dárdai keze alatt. Így volt ez a mostani idényben is, amikor a Hertha sokáig a középmezőny elejéhez tartozott, tavasszal azonban nem jöttek a remélt eredmények. A magyar trénernek különleges, határozatlan idejű szerződése van a Herthánál, eszerint amennyiben a proficsapatnál váltás lesz, visszatérhet az utánpótlásba.
Kapcsolódó
Meneszthetik Dárdai Pált

Meneszthetik Dárdai Pált

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2019.04.16. 09:30

Fotó: Paul Zinken / AFP
Ami korábban elképzelhetetlennek tűnt, a szezon végén bekövetkezhet: a reméltnél gyengébb eredmények miatt meneszthetik Dárdai Pált, a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzőjét.
Dárdai Pál legenda Berlinben, 286 bajnokit játszott a csapatban, ezzel klubrekorder. A 43 éves magyar szakember 1997-2011 között a Hertha BSC játékosa volt, visszavonulása után az utánpótláscsapatok mellett dolgozva lépegetett fokozatosan előre a ranglétrán, 2015 óta pedig a profi csapat vezetőedzője. Közvetlen főnöke, korábbi játékostársa, Michael Preetz – akivel együtt játszott 1999-ben is, amikor a berliniek a Bajnokok Ligájában léptek pályára - 2017-ben kijelentette: Dárdait nem lehet elküldeni a klubtól, annyit tett a Hertháért, hogy addig maradhat, ameddig akar. 
Mára ez a helyzet megváltozott: a tréner és menedzser között a viszony megromlott, igaz, barátok sosem voltak, de jó kollégák évekig igen. A Kicker szerint Dárdai és Preetz viszonyában nagyon komoly törést okozott a pályaedző kérdése: Rainer Widmayer, a jelenlegi segítő a szezon végén Stuttgartba szerződik. (Már tavaly októberben váltani akart, de sikerült rávenni, hogy ezt a szezont dolgozza végig a fővárosiakkal.) A szakember pótlását másképp képzeli el Preetz és másképp Dárdai.
A magyar szakember iránt az őszi szezon után még töretlen volt a bizalom, hiszen nyáron lejáró szerződését tavaly decemberben meghosszabbították 2020. június 30-ig. Azóta viszont változott a helyzet, a Hertha BSC az elmúlt öt bajnokiját elveszítette – ilyen vereségsorozatra nem volt példa Dárdai irányítása alatt - és jelenleg a tizenegyedik helyen áll a bajnokságban. Kiesni biztos nem fog és az osztályozótól sem kell tartania (öt fordulóval a bajnokság vége előtt tizennégy pont választja el az osztályozót jelentő tizenhatodik és tizenhét pont a kieső, tizenhetedik helytől), a klub irányítói szerint sokkal nagyobb baj, hogy tizenkét pont hiányzik az Európa-ligát érő hatodik hely eléréséhez.
A tavaszi szezonra minimális célként húsz pont elérését tűzték ki az elöljárók a csapat elé, ebből eddig tizenegyet sikerült összeszedni. A hiányzó kilenc begyűjthető a hátralévő időben, de a viszony már nem olyan felhőtlen Preetz és Dárdai között, mint korábban volt. A Bild és a Kicker szerint előfordulhat, hogy már a jövő héten elküldik a magyar szakembert, ha csapata nem nyer vasárnap hazai pályán a biztos kiesőként elkönyvelt Hannover ellen. A korábbi ferencvárosi tréner, Thomas Doll csapata az utolsó, tizennyolcadik helyen áll, hét pontra az osztályozót érő tizenhatodik, tizenháromra a „csont nélküli bennmaradást” jelentő tizenötödik helytől.
„Ha elküldenek, elmegyek – reagált Dárdai a menesztéséről egyre több helyen megjelenő információkra. – Egy edző nem akkor bukott meg, ha elküldik a felettesei, hanem, ha már nem bíznak meg benne a játékosai, nem találja meg velük a közös hangot. Nem érzem úgy, hogy a játékosaim nem bíznak meg bennem, nem hisznek nekem.”

Harmadik a berlini trénerek között

Dárdai Pál eddig 146 Bundesliga-találkozón ült vezetőedzőként a berlini kispadon. Nála több meccsen csak Helmut Kronsbein (212) és Jürgen Röber (157) irányította az együttest. A Kicker szerint valami rendkívülinek kell történni ahhoz, hogy Dárdai a következő szezonban is a fővárosiak trénere maradhasson és előrébb lépjen az edzők rangsorában. A lap futballügynököktől és menedzserektől származó információkra hivatkozva azt állítja, a berlini klub több jelölttel is tárgyal a vezetőedzői poszt betöltéséről. 

Hét külföldi szakember a Bundesligában

A tizennyolc élvonalbeli német klub közül hét alkalmaz külföldi szakvezetőt. A Hertha BSC (Dárdai Pál) mellett a Bayern München (Niko Kovac, horvát), a Borussia Dortmund (Lucien Favre, svájci), a Bayer Leverkusen (Peter Bosz, holland), az Eintracht Frankfurt (Adi Hütter, osztrák), a Schalke 04 (Huub Stevens, holland) és az FC Augsburg (Martin Schmidt, svájci) foglalkoztat Németországon kívüli szakembert.