Trócsányi hárít, nem szól semmit Kövér László újabb reguláihoz

Publikálás dátuma
2019.04.16. 11:57

Fotó: Népszava
Nem szólna bele a képviselők véleménynyilvánítási jogának szűkítésébe.
Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője írásban kérdezte Dr. Trócsányi László igazságügyi minisztert arról, mit szól ahhoz, hogy Kövér László házelnök újabb módszerekkel fegyelmezné az ellenzéki képviselőket. 
A tervezet szerint a képviselők nem vehetnek majd részt olyan cselekmények megvalósításában, amelyek elhárítása nemzetbiztonsági fellépést igényel, valamint nem kérhetnének ki nemzetbiztonsági szempontból fontos titkos dokumentumokat és információkat. Ezen felül pedig a kormány a képviselői igazolvány használatát is korlátozná.
„Önök szerint a képviselő dolga, hogy csendben üljön?”

címmel küldött levelében hangsúlyozta, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága mindenki számára fontos, és ez különösen igaz a választópolgárok által választott képviselőkre. „A képviselők ugyanis képviselik a választóikat, felhívják a figyelmet a választók problémáira és megvédik a választóik érdekeiket”– idézte Tóth az Emberi Jogok Európai Bíróságának nézeteit. A frakcióvezető kiemelte, hogy A Velencei Bizottság, amelynek a miniszter 8 éven keresztül póttagja volt, több alkalommal is világosan rámutatott arra, hogy 
a média függetlensége és az ellenzéki képviselők jogai folyamatosan csökkennek Magyarországon.

Trócsányi azonban kitérő választ adott a megkeresésre, elhárította a kérdést. "A Kormány nem avatkozik bele az Országgyűlés működésébe, az Országgyűlés működésével és szabályaival kapcsolatos döntések az Országgyűlés hatáskörébe tartoznak” - írta válaszában.
Szerző
Témák
képviselők
Frissítve: 2019.04.16. 13:36

Szeged is ad a Notre-Dame újjáépítésére, 10 ezer eurót ajánl fel a város

Publikálás dátuma
2019.04.16. 10:43

Fotó: BERTRAND GUAY / AFP
A város adománygyűjtést is indít a székesegyház helyrehozásáért.
A szegedi önkormányzat tízezer eurót - mintegy hárommillió forintot - ajánl föl a tűz által súlyosan megrongált párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésére. A közlemény szerint
száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott a nagy árvíz után Szeged újjáépítéséhez, most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak.

A város a felajánlott támogatás mellett adománygyűjtést is indít, a párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítéséhez nyújtott hozzájárulásokat a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány számlájára várják.
A gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében hétfőn kora este keletkezett tűz. A lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak, összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és odaveszett a teljes tetőszerkezet.
Témák
Szeged Notre Dame

Már másfél éve eladhatta Vajna a TV2-t, ami Mészáros Lőrinc üzleti környezetébe került

Publikálás dátuma
2019.04.16. 10:32

Fotó: Népszava
2016 óta 20 milliárd forint előleget fizetett ki a csatornáért egy látszólag közvetítőként működő cég. Az előleg kifizetőjének arra is lehetett lehetősége, hogy a tényleges irányítást átvegye Andy Vajnától.
Egy vélhetően közvetítőként működő, BusinessHelp Kft. nevű cég 2016-ban minden jel szerint megvásárolta Magyarország második számú tévécsatornáját Andy Vajnától, írja a G7. Az új tulajdonost annak ellenére nem jegyezték be, hogy 2016 és 2018 között csaknem 20 milliárd forintot fizetett a TV2-t birtokló cégnek -
a milliárdokat ugyanis valamiért előlegként fizette ki.

A BusinessHelp Kft. hivatalosan csak az elmúlt napokban tűnt fel a TV2 körül. A januárban elhunyt Andy Vajna egy céghálón keresztül birtokolta a kereskedelmi tévét. Ennek tagja volt a Magyar Broadcasting Co. Zrt. (MBC), amely közvetlenül tartotta a kezében a TV2-t működtető vállalkozás részvényeit. A BusinessHelp ebben jegyzett be egyetlen darab részvényt, ám a 0,02 százalékos részesedés mellett mégis komoly jogokra tett szert:
a cégiratok szerint egészen addig, amíg a MBC osztaléka nem éri el a 21 milliárd forintot, csak ők vehetnek ki pénzt a vállalatból.

Az MBC cégirataiból kiderült az is, hogy a cég 2016 végétől 2018 novemberének végéig 19,86 milliárd forintnyi előleget kapott TV2-üzletrész értékesítésére. A leltárakból nem világos, hogy ki a vevő, de következtetni lehet rá. Abban az évben, amikor az MBC megkapta az előleget, a BusinessHelp Kft. könyveiben is megjelent egy azzal lényegében azonos összeg, a növekedés oka a dokumentumok szerint ráadásul éppen előlegfizetés volt. A fizetett előleg összege időről időre épp akkor és épp annyival nőtt, amikor és amennyivel az MBC által kapott előleg. Az MBC rendes éves beszámolóiban természetesen nem részletezte, hogy mire tart nyilván több milliárdos vevőtől kapott előleget, a vagyonmérlegekből azonban látszik, hogy az összeg mindig azonos a TV2 értékesítésért kapott pénzzel. A BusinessHelp beszámolói még kevésbé részletesek, az adott előleget viszont abban az évben említik meg először, amikor eszközállományuk a korábbi néhány millióról milliárdosra hízott. Utána a cég követelésállománya nőtt időről időre, vagyos az a sor, ahol az adott előleget is nyilvántartják.
A BusinessHelp beszámolói alapján a teljes előlegre szánt összeget kölcsönkapták valakitől. Úgy tűnik tehát, hogy
az apró vállalkozásra csak azért volt szükség, hogy a kereskedelmi csatorna végleges vevője ne közvetlenül vásárolja meg a TV2-üzletrészt, hanem egy közvetítőn keresztül.

A G7 szerint a TV2 Mészáros Lőrinc üzleti környezetébe, egészen pontosan a felcsúti milliárdos üzlettársa és barátja, Szíjj László és a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, Vida József közelébe kerülhetett. Mind Szíjj, mind Vida közvetlen vagy közvetett kapcsolatban áll például a BusinessHelp Kft. jelenlegi tulajdonosával, Fári Ádámmal. De a vagyonmérlegből az is kiderül, hogy Szíjj jó ideje százmilliókkal hitelezi a MBC-t.
Az ügyben valamennyi közvetlen érintettet megkereste a portál, de érdemi választ senki nem adott. Megnyilvánult viszont Vida, aki egy nappal azt követően, hogy az újságírói kérdések mások mellett közvetlen beosztottjainak postaládáiban landoltak, az MTI-vel közölte: megbízottjai útján előrehaladott tárgyalásokat folytat a TV2 Média Csoport Zrt. megvásárlásáról.
Bár jogi lehetőség lenne ilyesmire, az mindenesetre még homályban marad, hogy az előleg kifizetőjének volt-e beleszólása az elmúlt másfél évben a TV2 működésébe, és ha igen, milyen mértékben. Erre utal minden esetre az, hogy a Mészáros-kör már négy nappal Vajna halála után átvehette a kereskedelmi csatorna irányítását.
Szerző
Frissítve: 2019.04.16. 11:59