Új programmal vágott vissza az MTA Palkovicséknak

Publikálás dátuma
2019.04.17. 14:02

Fotó: Népszava
A minisztérium még nem árulta el, hogyan javítaná a magyar innovációs teljesítményt, ráadásul a kormány egy részletes tanulmánnyal is adós maradt.
Újabb közleményt adott ki az MTA, miután kedd este az elnökség úgy döntött, mégsem fogadja el a kormány javaslatát a kutatóintézetek elvételéről, amelyre a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium mai nyilatkozatában próbálta együttműködésre bírni az Akadémiát.  Az MTA jelezte, hogy szeretnének javítani Magyarország innovációs teljesítményén. „A cél az, hogy az MTA nemzetközi mércével is kiváló kutatóhálózatából minél több eredmény kerüljön be az innovációs rendszerbe.
Amíg az Akadémia az ITM ezzel kapcsolatos elképzeléseit várja, elkészítette saját szakmai vitaanyagát, a konkrét javaslatokat is megfogalmazó Eötvös 2020+ programot.”

A program a következőket tartalmazza: „A hazai kutatás-fejlesztési és az innovációs (KFI) lánc egyes részterületeit külön-külön ugyan sokszor elemzik, de az alapkutatástól a kész, innovatív termékig tartó folyamatot a maga bonyolult összetettségében bemutató programadó tanulmánnyal adós a kormányzat. Ezt a hiányt szeretné enyhíteni a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatában készített Eötvös 2020+ program.” A program az akadémiai kutatóhálózat perspektívájából tekint a nemzeti innovációs rendszerre, és elsősorban a kutatóhelyek és az innovációs rendszer más szereplői közötti kapcsolatokra és együttműködésre fókuszál. „Azonban ez a fókusz is szelektív: a fő kérdés az, miként lehet elősegíteni, hogy az MTA kutatóhálózata az eddigieknél hatásosabban támogassa az innovációs tevékenységet. Bemutatja, hogy mi a szerepe a tudományos szabadságra épülő felfedező kutatásnak a nemzeti innovációs rendszerben.  Az Eötvös 2020+ 
elemzi a hazai innovációs rendszer problémáit,

amelyek elsősorban a következetes kormányzati innovációs politika hiányában, az alacsony közfinanszírozási szintben, az oktatási rendszer gyengeségeiben és a hazai vállalatok alacsony szintű innovációs aktivitásában keresendők ”– olvasható a közleményben.
Az MTA határozott szándéka, hogy hagyományaihoz és nemzeti küldetéséhez híven, értékei és eredményei megőrzésével,

a benne rejlő lehetőségek és alkotó energiák felszabadításával járuljon hozzá egy új, a magyar tudományos kutatás felemelkedését és a hazai innovációt hatékonyan segítő tudomány-, technológia- és innovációpolitika kidolgozásához és megvalósításához.
Szerző
Témák
MTA Palkovics

Kétórás sztrájkot tartottak a magyar légiforgalmi irányítók, 23-án ennél is keményebb akció jöhet

Publikálás dátuma
2019.04.17. 12:52

Fotó: HUNGAROCONTROL
Határozatlan idejű munkabeszüntetés várható a HungaroControlnál, ahol egyelőre nem sikerült megállapodni a dolgozók követeléseiről.
Kétórás figyelmeztető sztrájkba léptek a légiforgalmi irányítók a HungaroControlnál, miután szakszervezetük és a vállalat nem tudott megállapodni a dolgozók 21 pontos követelésével kapcsolatban  - közölte a HungaroControl az MTI-vel. Ha továbbra sem jutnak közös nevezőre, akkor április 23-án határozatlan idejű sztrájkba lépnek. A munkabeszüntetést a CONTROL Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete kezdeményezte, a dolgozók 11 és 13 óra között tartják meg a sztrájkot, amely a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló és oda érkező repülőgépek, valamint a Magyarország felett átrepülő forgalom esetében késéseket eredményezhet.
A HungaroControl közlése szerint a szakszervezet 21 pontos követelést nyújtott be, amelyek a munkakörülményeikkel, illetve munkaidő beosztási kérdéssekkel kapcsolatosak. Amennyiben a közeljövőben sem sikerül erről megállapodniuk, az irányítók április 23-án 10 órától határozatlan idejű sztrájkba lépnek, az akció napjain 10 és 15 között a kollektív szerződésben rögzített minimális szolgáltatást biztosítják. Az Eurocontrol honlapján olvasható, pilótáknak szóló hivatalos értesítés szerint szerdán a munkabeszüntetés alatt óránként 15 Budapestre induló gépet tudnak irányítani, az átrepülő forgalomban pedig óránként 49 gépet tudnak kezelni, a Koszovó feletti légteret az akció nem érinti. 
Szerző
Frissítve: 2019.04.17. 14:38

Magas szintű korrupció? Olyan kategóriát Polt Péter még nem látott

Publikálás dátuma
2019.04.17. 12:45

Fotó: Népszava
A legfőbb ügyész korrupciós témában leckéztette Gurmai Zita szocialista képviselőt, majd elmondta, hogy az ügyészség hatékonyan dolgozik.
Mit tesz Polt Péter azért, hogy az Európai Bizottság következő jelentésében Magyarország kapcsán ne a komoly korrupciós kockázatokról és határozott fellépés hiányáról írjon – erről kérdezte a legfőbb ügyészt az MSZP-s Gurmai Zita. A felvetés jogosnak tűnik, tekintve, hogy a kormány képtelen volt igazolni az Elios-kifizetések jogosságát az Unió felé, így ország 13 milliárd forintnyi közpénzt bukott az ügyön – a Tiborcz-közeli, bűzlő közvilágítási tenderek ügyében viszont még csak gyanúsítottakat sem hallgattak ki.
A legfőbb ügyész válaszában aggályos alapossággal magyarázza el, hogy olyan büntetőjogi kategória, mint „magas szintű korrupciós kockázat”, nem létezik. 
„A magas szintű korrupciós kockázat fogalma definiálatlan (…) az Európai Bizottság sem határozta meg, és statisztikai adatgyűjtései során ilyen adatot nem gyűjt. Ezért félrevezető rendszerszintű intézkedést elvárni olyan körben, melynek határait maga az Európai Bizottság sem képes objektív adatok alapján megvonni”

-írta Polt, mintha a köznapi megfogalmazást nem is értené, csak jogi terminusokban gondolkodna. Aztán  levelének folytatásából kiderül, hogy valami mégis dereng a legfőbb ügyésznél: „Mindez nem jelenti azt, hogy az ügyészség ne folytatna olyan büntetőeljárásokat, amelyek esetleg a közvélemény felfogásában „magas szintű” korrupciós ügynek minősülnek”.
Bizonyításként, Polt (név nélkül) több egykori és jelenlegi országgyűlési képviselő ügyét, köztük a fideszes Mengyi Roland, vagy az exképviselő Ódor Ferenc ellen folytatott eljárásokat is. Hogy eközben az igazán nagy botrányok -  a letelepedési kötvénybiznisz vagy a nemzetközi körözés alatt álló Ghaith Pharaon magyarországi tevékenységének ügyében –  sem indult vádhatósági vizsgálat, az a jelek szerint más lapra tartozik. 
Szerző