Napsütéses, meleg idővel folytatódik a hét

Publikálás dátuma
2019.04.17. 16:29

Fotó: Christoph Soeder / AFP
Akár 20 fokot is mérhetünk csütörtökön, csak elvétve fordulhat elő jelentéktelen zápor.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint csütörtökön napos időre számíthatunk gomolyfelhőkkel, csak elvétve fordulhat elő jelentéktelen zápor. Az északkeleti, északi szelet a Zempléni-hegység környékén és az Észak-Alföldön napközben erős lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 7 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 20 fok között valószínű.
Pénteken derült vagy gyengén gomolyfelhős idő várható, csapadék nem lesz. Az északkeleti, északi szél a Dunától keletre többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 23 fok között alakul.
Szombaton napos időre számíthatunk kevés gomoly- és fátyolfelhővel, csapadék nem lesz. Az északkeleti szelet többfelé élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű.
Vasárnap változóan felhős időre számíthatunk nyugaton több, keleten kevesebb napsütéssel. Északkeleten, keleten néhol zápor is előfordulhat. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között várható.
Szerző

Elszánt a kormánypárti tábor, az MSZP és a Párbeszéd együtt megelőzte a Jobbikot

Publikálás dátuma
2019.04.17. 16:25

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Závecz felmérése szerint 38-ról 43 százalékra nőtt azok aránya, akik biztos választóknak tekintik magukat.
A legelszántabb fideszesek az alacsony iskolázottságúak, az időskorúak, a nők és a falvakban élők. Ezekben a társadalmi rétegekben ugyanis 60 százalékot meghaladó a Fideszt biztosan választók aránya – derült ki a Závecz Research legfrissebb közvélemény-kutatásából. A teljes társadalomban a kormányt 53 százaléknyian választanák, ez márciusban 50, míg februárban 49 százalék volt. Az MSZP és Párbeszéd összesen 13, a Jobbik 12, a DK 9, a Momentum és az LMP 4-4 százalékra számíthat jelenleg. A Toroczkai László-féle Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt 2 százalékon áll.
Egy hónap alatt a Závecz felmérése szerint 38-ról 43 százalékra nőtt azok aránya, akik biztos választóknak tekintik magukat. Az MSZP-Párbeszéd, a Fidesz, a Jobbik és a DK szimpatizánsok részvételi hajlandósága csaknem 70 százalékos, így a sikeres szerepléshez belső tartalékaikat is mozgósítaniuk kell. Ennél is nagyobb teendői vannak az LMP-nek és a Momentumnak, körükben jelenleg 60 százalékos a részvételi szándék. A Medián is úgy látja, hogy csökken a bizonytalan szavazók aránya. A közvélemény-kutató cég a HVG megbízásából arra jutott: két hónap alatt 30 helyett már csak 24 százaléknyian vannak, akik egyik pártot sem támogatják, ezzel egyidőben a Fidesz támogatottsága a teljes szavazókorú népességben (az év eleji megingás után) ismét 41 százalékra nőtt. A Medián szerint figyelemre méltó a Momentum eredménye, amely a januári kettőről 4 százalékra erősödött, a 2014-es választások óta pedig először fordul elő, hogy az MSZP támogatottsága beérte a Jobbikét, és a májusi EP-választáson akár meg is előzhetik a középre igyekvő radikális pártot. Az Idea Intézet más szempontok alapján készítette el friss közvélemény-kutatását. Ők arra jutottak, hogy a megkérdezettek 70 százaléka szerint a kormánypárti nyilvánosság túl kedvezőtlenül mutatja be az Európai Uniót, és csak 17 százalékuk látja objektívnak a tájékoztatást.
Szerző
Frissítve: 2019.04.17. 19:29

Ezért nem kaphatják vissza pénzüket a volt nyugdíjpénztártagok

Publikálás dátuma
2019.04.17. 15:43
Sorban állók a nyugdíjfolyósítónál a magánnyugdíjpénztárak beszántása idején
Fotó: Népszava
Rétvári Bence szerint az egyéni számlák csak nyugdíj kiszámításához szolgálnak segítségül.
Újra és újra felmerül a kérdés, mi lesz az Orbán-kormány kilenc évvel ezelőtti ígéretével, miszerint a magánnyugdíjpénztárakból visszaszármazott megtakarítások átkerülnek majd a volt tagok állami rendszerben vezetett számláira. Tehát ezzel az összeggel egészülne ki a nyugdíjuk, amikor annak folyósítására a nyugdíjba vonuláskor sor kerül. A kormányzat felől jött legújabb jelzés szerint azonban ebben nem érdemes reménykedni. Mesterházy Attila parlamenti képviselő azzal a kérdéssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárához, Rétvári Bencéhez, hogy tervezi-e a kormány, hogy korábbi ígérete szerint egyéni számlán tartja nyilván a nyugdíjjogosultságokat és évente valorizál – írja az mfor.hu. „A társadalombiztosítási és a magánnyugdíjrendszer alapvető különbségéből adódóan a magánnyugdíjpénztári 
egyéni számlán felhalmozott összeg jóváírása a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető ”

– fogalmazott válaszában Rétvári, aki hozzátette, hogy az egyéni számlák csak arra szolgálnak, hogy a nyugdíj kiszámításához segítséget adjanak. Mivel az állami nyugdíjrendszer keresetarányos ellátást nyújt, a járandóságot a szolgálati idő és a kereset függvényében határozzák meg. Az egyéni számla tehát a jogszerzésről ad tájékoztatást.
Az államtitkár szerint emiatt nem éri veszteség a visszalépőket,

hiszen azzal kompenzálja őket a rendszer, hogy a teljes összegű járulékalapot figyelembe veszik majd a nyugdíjba vonuláskor. A magánpénztári időszak alatt ugyanis csak 75 százalékot fizettek a tagok az állami kasszába, a többi a pénztárakba ment. Az államtitkár úgy véli, az a rész is az államot illette volna és nem arról volt szó, hogy a pénztártag a szabadon felhasználható keresetéből fizette volna a tagdíjat.
Szerző