Előfizetés

Megszavazták: tízezer fős lesz a Frontex

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.17. 19:16

Fotó: ARIS MESSINIS / AFP
A képviselők szerdán jóváhagyták az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség megerősítését az Unió külső határainak fokozott védelme érdekében.
Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) - a tagállamok szakminisztereivel már leegyeztetett - reformjának a célja, hogy a biztonság és a migráció terén kiküszöbölje a jelenlegi hiányosságokat, és a szervezet jobban tudjon válaszolni a mai igényekre. Az új szabályokat 403 szavazattal, 162 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett fogadták el.
A reform keretében felállítandó új állandó alakulat uniós tagállamoknak nyújt majd helyszíni segítséget a határvédelem és a visszaküldések terén, valamint kisegít a határon átnyúló bűnüldözés területén is. A 2021-re ötezer fővel induló alakulatnak 2027-re kell elérnie a tízezres létszámot. Magyarországnak 2021-ben összesen 173 fővel, 2027-re pedig 303 fővel kell hozzájárulnia ehhez. Emellett a hirtelen jelentkező határvédelmi feladatok kezelésére gyorsreagálású tartalékos egységet is felállítanak, amelybe Magyarország további 65 főt küld majd. Az állandó alakulat az ügynökség által felvett határőrökből és parti őrségből, és a tagállamok által kötelezően delegált munkaerőből áll majd.
A megreformált ügynökség segíteni tud majd a tagállamokban felmerülő visszaküldési feladatok során, többek között a jogtalanul az országban tartózkodó nem uniós személyek beazonosításában és az úti okmányok beszerzésében. Az új szabályok az Európai Menekültügyi Támogató Hivatallal is megerősítik a kapcsolatot. Az ügynökség emellett ezentúl az Unióval közvetlenül határos országokon túli államokkal is köthet együttműködési megállapodást. A közös akciók során biztosítékok gondoskodnak az alapvető jogok tiszteletben tartásáról és a személyes adatok védelméről. Az ügynökség munkáját folyamatosan alapjogi megfigyelők ellenőrzik majd.
„A jogszabály miatt az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség máshogy foglalkozik majd a migrációval: többek között tízezer új határőr munkájára támaszkodhat. Emellett segít a határon átnyúló bűncselekmények elleni fellépésben, védi az alapvető jogokat és együttműködik azok visszaküldésében, akik nem jogosultak védelemre. Az alapelvünk az volt, hogy tisztességesen bánjunk a védelemre szorulókkal, határozottan azokkal, akik nem jogosultak védelemre, és keményen azokkal, akik a világ legveszélyeztetettebb embereit próbálják kihasználni.”

- mondta Roberta Metsola máltai néppárti jelentéstevő.

Vitorlázó kisrepülő miatt riasztották a honvédség Gripenjeit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.17. 18:33

Fotó: Népszava
A gép technikai meghibásodás miatt szállt le egy Pusztacsalád melletti reptéren.
Nem létesített rádiókapcsolatot a magyar polgári légiforgalmi irányítással és nem rendelkezett érvényes repülési tervvel sem az a vitorlázó kisrepülőgép, amely szerdán, a kora délutáni órákban, Fertőszentmiklós térségében lépett az ország légterébe. A NATO Integrált Légivezetési Központ riasztotta a Magyar Honvédség készültségi szolgálatában lévő Gripenjeit – derül ki a Honvédelmi Minisztérium közleményéből. A Super Dimona típusú motoros vitorlázó repülőgép technikai meghibásodás miatt szállt le egy Pusztacsalád melletti repülőtéren. A Magyar Honvédség Gripenjei megtalálták a repülőgépet, majd a feladat végeztével visszatértek a kecskeméti repülőbázisra. Az eset során személyi sérülés nem történt, a rendőrség szakemberei a helyszínen megkezdték az intézkedést.

Kinevezték a TV2 új vezérigazgatóját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.17. 16:35

Fotó: Mohai Balázs / MTI
A harmincéves tapasztalattal rendelkező Pavel Stanchev a legnagyobb francia tévétársaságtól érkezik.
Dirk Gerkens távozása után Pavel Stanchevet nevezte ki a TV2 Média Csoport Zrt. vezérigazgatójává. A szakember a legnagyobb francia tévétársaságtól, a TF1 Grouptól érkezik, és május 15-től veszi át a csatorna operatív irányítását – olvasható a TV2 közleményében. 
Bár hivatalosan csak május közepétől lesz a médiacsoport vezérigazgatója, szerdán a médiacsoport állománygyűlésén már bemutatták a munkatársaknak,

az elkövetkező egy hónapban pedig a csatorna felépítésével és működésével, illetve az egyes területek vezetőivel ismerkedik meg - írják. Az új vezérigazgató székfoglalójában elmondta, a TV2 menedzsmentjével együtt a médiacsoport digitális és nemzetközi területeinek a fejlesztését tartja elsődlegesnek, és célja, hogy a nézők a médiacsoport adóin érjék el a legjobb szórakoztató- és hírműsorokat.
Pavel Stanchev