Ukrajna;elnökválaszás;

2019-04-23 13:18:04

Jó poén volt

Egy szerep kedvéért kezdett ukránul tanulni 2017-ben, nem egészen két év múlva pedig Ukrajna elnöke lett az ország legnépszerűbb humoristája. Leghíresebb szerepe, a Nép Szolgája - amelyben egy véletlenül elnökké választott tanárt játszik - eléggé sikeres volt ahhoz, hogy a valóságban is megpróbálja. És sikerült, nem is akárhogyan: kétharmaddal nyert. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökké választása több, mint az ukrán politikai elitnek kiosztott hatalmas pofon, egyben a nagyvilágnak is szóló üzenet – az ukrán lakosság nemcsak a szegénységbe és korrupcióba fáradt bele, hanem a háborúba, a forradalmakba, a szankciókba, az erőszakos nemzetállami törekvésekbe is, és tényleges, mielőbbi tárgyalásos rendezést akar. 

A választóknak több mint 73 százalékát nem riasztotta el, hogy az orosz anyanyelvű Zelenszkij nem a nyugat segítségét kérte Putyin megfékezéséhez, hanem azt ígérte, hogy mielőbbi tűzszünet elérésére fog törekedni a szakadár területeken és ennek érdekében kész tárgyalni Putyinnal is. A rendezés alapjának a német-francia segítséggel 2014-15-ben tető alá hozott minszki megállapodásokat tekinti, amelyeket azóta sem ültettek át a gyakorlatba. Módosítani kell ezt a megállapodást, vissza kell szerezni a Donyec-medence lakóinak bizalmát, tényleges fegyvernyugvást kell elérni, ki kell fizetni a nyugdíjakat a szakadár területeken élő jogosultaknak, ki kell szabadítani a háborús foglyokat - fogalmazta meg e téren is prioritásait. 

Ez pedig nagy újdonság, hiszen mindeddig Kijev nem volt hajlandó a szakadárokkal közvetlenül tárgyalni, nem érdekelte e terület lakóinak bizalma. Hogy mire megy a komikus a való világban, az rövidesen kiderül. Egyelőre, az őszi parlamenti választásokig mindenképpen béna kacsa lesz, de utána esélye lesz megmutatni, mennyire jó poén volt a megválasztása.