választások;

2019-04-23 13:46:37

Magyarország egyedülálló: az EU-ban itt dokumentáltak 3. világbeli és 19. századi módszereket a választás befolyásolására

A Yale politológusa írt tanulmányt a hazai választási anomáliákról. Lesújtó a helyzet.

A magyar politikusok számos törvénybe ütköző választási stratégiát - beleértve a közvagyonhoz való hozzáférést - alkalmaztak, hogy bebiztosítsák győzelmüket – olvasható a Yale politikakutatója, Isabela Mares tanulmányában.

 

Mares és társszerzője, a California-Davis egyetemen dolgozó Lauren Young a politikusok és a választópolgárok szavazatokért kötött megállapodásait vizsgálta a 2014-es, kétharmados Fidesz-győzelmet eredményező parlamenti választáson. A Comparative Politics című folyóiratban publikált tanulmány elsőként dokumentálja a választási kliensrendszert Magyarországon.

– mondta Mares. –„Ezekben az államokban szabad és tisztességes választásoknak kellene zajlaniuk. Az, hogy ezek a jogellenes gyakorlatok Magyarországon léteznek, különös jelentőséggel bír” - tette hozzá.

A szakértő kiemelte, hogy a klientizmusra vonatkozó kutatások jellemzően a szavazatvásárlásra fókuszálnak, ami azt jelenti, hogy valaki fizet vagy ajándékokat ad a szavazatokért cserébe. 

Mares és Young azonban a klientizmus új formáit fedezték fel a kutatás készítése során. „A szavazatvásárlás csak egy a sok módszer közül, amelyeket Magyarországon alkalmaznak. A legfontosabb azonban, amit megfigyeltünk, az állami források használata.”

A tanulmány fontosnak tartja kiemelni a  2010-ben bevezetettt közmunkaprogramot. 

– magyarázta Mares. 

A politológus azt is megállapította, hogy a pénzek elosztása a politika támogatás függvényében zajlik. Az olyan vidékeken, ahol kevesebb a munkalehetőség, a politikusok a közmunkát (amely gyakran az emberek egyetlen bevételi forrása) használják arra, hogy bebetonozzák a támogatottságukat. A hatalom a kutatás szerint előnyt kovácsol a rossz anyagi helyzetűek kiszolgáltatott helyzetéből.

„A szavazók kényszerítése olyan jelenség, amelyről sokáig azt hittük, csupán a 19. századra volt jellemző, de arra jutottunk, hogy ez a mai demokráciákban is működő gyakorlat. Talán ez a klientizmus egyik legkifogásolhatóbb formája, hiszen

- olvasható a tanulmányban.

 Young és Mares a Magyarországon működő klientizmusnak négy típusát különböztette meg:  

A felméréshez 93 falut vizsgáltak három megyében és arra jutottak, hogy a megkérdezettek 5-7 százaléka átélte a fent említett négy jelenség valamelyikét. Az arány megegyezik az Argentínában mértekkel, amelyeknél a kérdések kizárólag a szavazatvásárlásra vonatkoztak, ugyanez a szám Venezuelában 10-12 százalék.