Előfizetés

Anthrax-fertőzéssel került kórházba egy házaspár Békés megyében

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.23. 19:09
Illusztráció
Fotó: AFP
Járványtól nem kell tartani, a pár egy beteg marha húsától kapta el a betegséget.
Lépfenével kezelnek egy házaspárt Békés megyében - tájékoztatta a Békés Megyei Kormányhivatal kedden az MTI-t. A hivatal egyúttal hangsúlyozta, hogy a lépfene emberről emberre nem terjed, a kórházban lévő két betegen kívül újabb megbetegedésről nem érkezett jelzés, járvány nincs. A házaspár a célzott kezelésre jól reagál, állapotuk folyamatosan javul.   A lépfene gyanújáról szóló értesülés után a Békés Megyei Kormányhivatal azonnal járványügyi nyomozást rendelt el. Kiderült, hogy a kötegyáni házaspár egy elhullott szarvasmarhát dolgozott fel, amelynek húsa - a laborvizsgálat alapján - lépfene-baktériummal fertőzött. A későbbi fertőzöttek fagyasztószekrényben tárolták a feldogozott állat húsát, amelyből többen is ettek.
Az érintett ingatlanokon helyi járványvédelmi zárlatot rendeltek el, az állatok pedig megkapták a védőoltást. Azok, akik a feldolgozásban részt vettek, vagy az elhullott állat húsából kaptak, illetve fogyasztottak, megkapták a szükséges egészségvédelmi utasításokat, és járványügyi megfigyelés alatt vannak. Az ingatlanokat fertőtlenítették, a lefagyasztott fertőzött húst megsemmisítésre elszállíttatták - olvasható a közleményben.  A lépfene (más néven anthrax) akut, néhány formájában magas halálozási aránnyal járó fertőző megbetegedés, amelyet baktérium okoz. A lépfene leggyakrabban vadon élő és háziasított kérődzőknél fordul elő, de az embert is megfertőzheti, ha beteg állattal, annak szövetével vagy a lépfene spóráival érintkezésbe kerül.

Három Groupama-stadiont fel lehetne húzni a felcsúti focialapítvány tavalyi bevételéből

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.04.23. 18:44
Fotó: Népszava
Félelmetes ütemben gazdagodik az Orbán szívének kedves alapítvány, 2017-hez képest tavaly megduplázták bevételüket – 13,3 milliárd forint került hozzájuk.
Közzétette 2018-as beszámolóját és közhasznúsági jelentését A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, az mfor.hu pedig elképesztő nagyságrendű és gyorsaságú gyarapodást talált Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc kedvenc szervezeténél. 2017-ben az alapítványnak 6 milliárd forint árbevétele volt, 2018-ban ezt több mint a duplájára sikerült növelni. A beszámoló szerint 13,3 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el. Csak összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy 2017-ben a teljes magyar NBI-ben jött össze 15 milliárdos árbevétel.
A fociban egészen meghökkentő növekedés nagyban köszönhető annak is, hogy a felcsúti focialapítvány mágnesként vonzza az adományozó gazdasági szervezeteket. Ilyen jogcímen ugyanis 6,3 milliárd forint folyt be a kasszába, ez a TAO-támogatásokhoz szükséges önrész fedezeteként szolgál elsősorban. Ez még az alapítvány történetében is rekordnak számít, hiszen eddig 2014-ben kapták a legtöbb adományt, 4 milliárd forintot.  Most ennek a másfélszeresét könyvelhették el. A jelentés szerint az adományt az utolsó forintig felhasználták, 962 millió forintot személyi jellegű kiadásokra költötték, 1,8 milliárd dologi, 3,4 milliárd pedig felhalmozási kiadásokat fedezett. Ennél pontosabb képet nem nyújt a közzétett dokumentum. Sőt, minimális módosítással ugyanazt a tájékoztató szöveget írták a jelentésbe, mint egy évvel ezelőtt.
Egy fontos változás azonban feltűnik: 2017-ben a közlés szerint még 600 utánpótlás korú fiatal nevelésével foglalkozott az alapítvány, tavaly ez a szám 570-re csökkent

– mutat rá a gazdasági portál. A 6,3 milliárdos adomány mellett
• 139 millió érkezett a költségvetésből az akadémiai rendszer kialakítását szolgáló MLSZ támogatásként, • 7,7 milliárdot TAO-támogatásként tüntettek fel, • 130 millió normatíva támogatásként érkezett az államkasszából, • 431 millió TAO kiegészítő támogatásként, • 2,5 millió magánszemélyek adományaként, • 455 ezer forintot pedig szja 1 százalékaként érkező támogatásként könyveltek el. A 13,3 milliárd forint bevételből 2,2 milliárdot költöttek el anyagjellegű ráfordításként, 1,1 milliárdot személyi jellegűként, közel 1 milliárdot pedig értékcsökkenési leírásként és egyéb ráfordításként.  A végén 8,8 milliárd forintos adózott eredményről számolhatott be az alapítvány.A ritka sikeres gazdálkodásnak köszönhetően tavaly év végén hatalmas vagyonon ülhetett az alapítvány. A saját tőkéjük ugyanis 18 milliárdról 27 milliárdra ugrott a mérleg szerint. Az eszköz oldalon 29 milliárdnyi értéket tartanak nyilván tárgyi eszközként, a pénzeszköze (bankszámlán, illetve készpénzben) összesen 1,8 milliárdja volt tavaly az előző évi 1,3 után. Bár önmagában az ismeretlen jótékonykodó cégektől érkező 6,3 milliárdos adomány nagysága elképesztő, ez csak egy kisebb szelete a teljes tortának. 2011 és 2018 között a felcsúti alapítványhoz összesen 22,4 milliárd forint adomány érkezett. Ugyanezen időszak alatt 23 milliárdot tudtak összegyűjteni TAO-támogatásként, vagyis a cégek 8 év leforgása alatt 45,4 milliárdot dobtak össze a hazai utánpótlás bástyájaként tetszelgő focialapítványnak. A nagyságrend érzékeltetése kedvéért, ebből a pénzből
• a Pancho Aréna mellett még 3 Groupama Arénát fel lehetne húzni Felcsúton, • idén pont ennyi bevételt vár a kormány az egyszerűsített vállalkozási adóból (eva), • mindössze 2 milliárddal kevesebb ez az összeg, mint amennyit gépjárműadóként vár a kormány bevételként, • ennyi pénzből gazdálkodott 2017-ben a Magyar Labdarúgó Szövetség, • ilyen értékű fejlesztés indult Mészáros Lőrincék szállodaláncánál, a Hunguest Hotelsnél.

Legfeljebb 11 párt lesz az EP-íveken

Népszava
Publikálás dátuma
2019.04.23. 18:16

Fotó: Népszava
Keddig gyűjthették a magyar pártok az aláírásokat a május 26-ai Európai Parlamenti választásra való induláshoz.
A Nemzeti Választási Iroda eddig hét listát vett nyilvántartásba, azaz a Fidesz-KDNP-nek, az MSZP-Párbeszédnek, a Momentumnak, a Demokratikus Koalíciónak, a Jobbiknak, az LMP-nek és a Mi Hazánk Mozgalomnak sikerült 20 ezer szignót gyűjtenie. Az utolsó napon a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a Magyar Munkáspárt, az Egységes Magyar Nemzeti Néppárt valamint a Tea Párt Magyarország jelentkezett még a választási irodánál. Az NVI legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon dönt a lista nyilvántartásba vételéről. A maximum 11 pártot tartalmazó májusi szavazólap annak fényében meglepő, hogy a szervezettől összesen 22 párt, illetve pártszövetség vette át az ajánlások gyűjtésére szolgáló ajánlóíveket. Ezek közül legalább egy tucat kicsi, ismeretlen vagy zavaros hátterű párt található, többnek még működő honlapja sincs. A kamupártok szaporodása azért is különös, mert az országgyűlési szavazással szemben az EP-voksoláson nem jár közpénzes kampánytámogatás. Ennek következtében nehezen érthető, mi motiválja az esélytelen kispártokat vagy a kamuformációkat abban, hogy megmérettessék magukat. Az egyik lehetséges magyarázat az ismerethiány lehet, legalábbis Vadai Mihály, az Egységes Magyar Nemzeti Néppárt elnökének lapunknak adott korábbi válasza alapján. Azért állnak csatasorba – mondta Vadai –, mert úgy tudja: a törvény szerint ha egy párt két egymást követő választáson nem állít jelöltet, akkor törlik a pártok nyilvántartásból. A valóságban viszont az elnök által említett szabály csak az országgyűlési választásokra vonatkozik, azaz az európai parlamenti voksolástól való távolmaradásnak nincs következménye. Azok a pártok egyébként, amelyek képviselői a határidő lejártáig nem viszik vissza valamennyi, a Nemzeti Választási Irodától átvett ajánlóívet, ívenként ezer forint bírságra számíthatnak.

20 milliót csalt el, 300 ezret kell fizetnie

Csaknem 20 millió forintot kísérelt meg igazolni fiktív számlákkal egy 2014-ben alapított párt elnöke – közölte az ügyészség. A 37 éves férfi az alapításától volt elnöke egy meg nem nevezett politikai pártnak, amely a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt nem érte el, pedig a választásra a Magyar Államkincstártól 149 millió forint támogatást kapott. A férfi beismerte, hogy bűnös, a bíróság ugyanakkor csupán 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, amelyet meg nem fizetése esetén 300 napi szabadságvesztésre kell átváltoztatni. A HVG információi szerint Kovács Szabolcsról, az Új Dimenzió Párt (ÚDP) elnökéről van szó.