környezetvédelem;klímaváltozás;műanyagok;

2019-04-27 11:11:00

Teljesen műanyagmentesítették a horvátországi Zlarin-szigetet

Minden üzlet, étterem, nem kormányzati szervezet és helyi hatóság vállalta, hogy környezetbarát anyagokkal helyettesíti az eldobható műanyagokat a horvátországi Zlarin-szigeten.

Az európai egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv által vezérelve, a horvátországi Zlarin helyi aktivistáinak egy csoportja azzal az ötlettel állt elő, hogy szigetük megszüntetik az egyszer használatos műanyagokat. Megnyerték a legjobb innovatív megoldások versenyét, amelyek segítenek megakadályozni az Adriai-tenger műanyaghulladékok miatti további szennyeződését. Néhány hónappal ezután a vízió kezdett valósággá válni, amikor minden üzlet, étterem, nem kormányzati szervezet és helyi hatóság aláírta a nyilatkozatot, hogy környezetbarát anyagokkal helyettesítik az eldobható műanyagokat - írta a Humusz.

A nemzetközi műanyagmentes mozgalom - Break Free From Plastic - tagjaként a Zero Waste Croatia Network gratulált Zlarin szigetének.

A cél nem az, hogy egyszerűen lecseréljünk minden egyszer használatos műanyagot egy környezetbarátabb anyagból készült, egyszeri felhasználású termékre, hanem, hogy újrafelhasználható tárgyakat – vászonból készült bevásárlótáskákat, műanyagpalackok helyett üveget, palackozott víz helyett csapvizet - alkalmazzunk. A műanyag poharakat és evőeszközöket fenntarthatóbb megoldásokkal kell helyettesíteni, és a szívószálakat teljes mértékben ki kell vonni a forgalomból- mondta Ana Elizabeta Robb Zlarinból, a sikeres projekt egyik kezdeményezője.