patkány;

2019-04-29 14:36:03

Ismét zárt ülésen tárgyalná a főváros a patkányirtási szerződést, de amúgy is nagy a titkolózás patkányügyben

Egyik illetékes sem hajlandó kiadni Budapest patkányfertőzöttségének adatait.

Újra zárt ülésen döntene a főváros arról, hogy plusz 300 millió forintot adna a patkányirtással tavaly nyáron megbízott konzorciumnak – tudta meg lapunk. (Eredetileg a cég évente 260 millió forintért vállalta a patkányirtást Budapesten.) A múlt héten már a főváros közbeszerzési bizottsága elé került a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslat, ám akkor a fideszesek egy része nem ment el a szavazásra, míg az így többségbe került ellenzéki tagok nem engedték napirendre venni a javaslatot. Trippon Norbert a testület szocialista elnöke ezután bejelentette, hogy keddre rendkívüli ülést hív össze az ügyben. Egyúttal azt is közölte, hogy ő nyílt ülést akar, Szeneczey azonban zárt ülésen foglalkozna a témával.

A főváros tavaly úgy döntött, hogy 47 év után lecseréli az addig Budapest világszínvonalon kimagasló, patkánymentes állapotát fenntartó Bábolna Bio Zrt.-t. A közbeszerzés nyertese, a négy vidéki cég által alkotott RNBH konzorcium akkor úgy nyerte meg a közbeszerzést, hogy aláígért a Bábolna Bio árainak.

Nyár végétől azonban egyre több hír érkezett arról, hogy növekedőben van a fővárosi patkánypopuláció. December elején a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége megszavazta, hogy az eddigi patkányirtási szolgáltatási szerződési összegen felül egy plusz 650 millióval növeljék meg a főváros patkányirtásra fordítható költségkeretét. Ebből a pluszkeretből próbált a múlt héten a főváros lehívni mintegy 300 milliót a korábban az olcsó áraival győzött konzorciumnak.

Korábban a Fővárosi Kormányhivatal ismerte, illetve elvileg április végétől a Nemzeti Népegészségügyi Központ monitorozza havonta, hogy kerületenként hány épületben – objektumban – érzékelhető a patkányok jelenléte. Bár ezek az adatok teljesen nyilvánosak kellenének, hogy legyenek, sem a főváros, sem az RNBH konzorcium sem pedig a NNK nem reagált arra a kérésünkre, hogy beletekinthessünk ezekbe a jegyzőkönyvekbe.

Szakértők szerint „patkányinvázióról” egyelőre nem lehet beszélni, tény, hogy némileg nőtt a fővárosi rágcsálók száma. Miközben az ügyből politikai kérdés lett - Karácsony Gergely, Tarlós István kihívója is kiállt amellett, hogy a főváros hozza nyilvánosságra a patkányfertőzöttségi adatokat. Tarlós István legújabb riposztjában arra hivatkozik, hogy szerinte a hivatalos bejelentések - "panaszok" - száma a rágcsálók észlelésében 2018 augusztusában érte el csúcsértékét, ma annak az egyharmada. A főpolgármesteri nyilatkozat azonban konkrétumokat nem közöl, az összehasonlítás pedig sántít: a patkányok szaporodási ciklusa éppenséggel nyáron-kora ősszel tetőzik, így az nem túl meglepő, hogy télre leesett a lakossági észlelések száma.