Közvécének tartják a lakók a bulinegyedet

Publikálás dátuma
2019.04.30. 14:16

Fotó: Shutterstock
Interjúkon és helyszíni megfigyeléseken alapuló felmérést készítettek az MTA Szociológiai Intézetének és a Corvinus kutatói a „túlturistásodott” budapesti bulinegyedről.
A „túlturistásodás” fogalma a Felelős Turizmus Partnerség szerint olyan turistacélpontokat jelent, „ahol a vendéglátók, a vendégek, a helyiek vagy a látogatók úgy érzik, túl sok a látogató, és az életminőség a környéken vagy az élmény elfogadhatatlan mértékben leromlott”.  Nemrégiben megjelent sajtójelentések szerint
Budapest az ötödik leginkább túlturistásodott város Barcelona, Velence, Amszterdam és Milánó után.

A negatív hatásokat leginkább a VI. és VII. kerületbeli bulinegyedben lakók érzik, ahol az éjszakai gazdaság jelentős tényező a helyi lakosság életminőségének csökkenésében – derült ki az MTA Szociológiai Intézetének és a Corvinus kutatói kutatóinak 2017-ben végzett, kérdőíves, illetve mélyinterjús vizsgálatából.
A megfigyelések szerint a bárok átlagos látogatói a 20–30 éves korosztályból kerülnek ki, és a vendégek 70 százaléka külföldi turista. A bárokban dolgozókkal készült rövid beszélgetésekből kiderült, hogy a kerület a szórakozást és az alkoholfogyasztást jelenti a fiatalabb generációk számára, és hogy a turisták a romkocsmák miatt érkeznek. A megkérdezettek között valóban magasabb volt azoknak az aránya, akik a romkocsmák miatt látogattak Budapestre (60,1%), mint akik a kulturális örökség miatt érkeztek (42,7%). Emiatt az árak is jelentősen emelkedtek, és kevesebb helyi engedheti meg magának, hogy a bárokban és az éttermekben fogyasszon, vagy szívesebben mennek a kerületen kívülre. Egy alkalmazott hiányolta is a helyieket, úgy fogalmazott: 
„néha hiányzik, hogy kapcsolatot tudjak teremteni a helyi vendégekkel.”

A kutatás szerint számos tényező vezetett a lakossági elégedetlenséghez és a túlturistásodás elleni ellenállás növekedéséhez, például a növekvő tömeg, az utcai bűnözés, a piszok és szemét, a részegség, éjszakai zaj, utcai vizelés és az emelkedő árak. Az 50 évesnél idősebbek jobban érzékelik ezt, mint a 30 alattiak, és a megkérdezett lakók 18 százaléka úgy tervezi, hogy ezek miatt a problémák miatt elköltözik a kerületből. Sokan arról panaszkodtak, hogy a környék
„egy nagy közvécé lett”,

zavarja őket a szemetelés, a prostitúció és a hajléktalanság. Sokan elmondták, hogy bár túl sok a turista a környéken, nem volt velük rossz tapasztalatuk. Minden csoport biztonságban érzi magát Budapesten, és viszonylag biztonságban éjszaka a kerületben.
A helyzet javítása érdekében a helyiek többek között a magasabb színvonalú takarítást javasolták. Jobb közvilágítást és tömegközlekedést elsősorban a női válaszadók szeretnének, minden bizonnyal a biztonság miatt. Az idősebb és a többet költő válaszadók úgy gondolták, több taxira lenne szükség. Az idősebb válaszadók azt is megfogalmazták, hogy nagyobb rendőri jelenlétre lenne szükség, és többen támogatták közülük a vendéglátóhelyek éjszakai bezárását. A fiatalabb válaszadók inkább több éjszakai boltot és több közvécét szerettek volna látni.
A szakértői interjúkban a kerületi kulturális vonzerejének jobb reklámozását és további szabályozást javasoltak a biztonság, a bűnözés és a feketepiac problémájának kezelésére és a lakók és a turizmus közötti jobb egyensúly megteremtésére. Az érdekeltek közötti jobb kommunikációra és egy központi ügynökségre is szükség lenne a desztináció menedzseléséhez és az imázs fejlesztéséhez. Úgy vélik, a kocsmatúrákat szigorúbban kéne ellenőrizni, és a sörbiciklik betiltását helyes lépésként értékelték – olvasható az MTA honlapján.
Szerző
Frissítve: 2019.04.30. 17:12

3D-nyomtatással készült robotok szállíthatják a gyógyszert a tumorokba

Publikálás dátuma
2019.04.30. 09:40
Képünk illusztráció
Fotó: NOBEASTSOFIERCE/SCIENCE PHOTO LI / AFP/Science Photo Library
Olyan apró, 3D-nyomtatással készült, mágneses robotokat fejlesztettek ki amerikai mérnökök, amelyek a baktériumokhoz hasonlóan ki tudnak lépni a véráramból, hogy gyógyszert szállítsanak a tumorba vagy a betegség uralta területre.
A Science Advances című tudományos lapban bemutatott tanulmányban a kutatók arról számoltak be, hogy a baktériumok által inspirált robotok átlépik a vérerek falát, amely a hatóanyagok nanorészecskéi számára az elsődleges akadályt jelenti.
A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói által tervezett robot mérete csaknem akkora, mint egyetlen sejté. Egy apró csavarvonalból áll, amely ahhoz az ostorhoz hasonlít, amelyet sok baktérium a mozgáshoz használ. A robotok 3D-nyomtatással készültek és a mágnesesség érdekében nikkel borítja őket. 
A tudósok létrehoztak egy mikrofluidikus rendszert, amely a tumorokat körülvevő vérereket utánozza. A gél borítású csatorna 50-200 mikronnyi széles és lyukak vannak rajta, így a tumorok közelében lévő szakadt ereket szimulálja. Mágneses mező hatására az apró csavar forogni kezd és átúszik a csatornán, 200 nanométernyi polimerrészecskéket tolva a modellszövetbe. A részecskék kétszer mélyebbre hatoltak be a szövetbe, mint a mágneses robot nélkül.
Szerző
Témák
robot tumorsejtek

Két nővére uralkodhatott Tutanhamon előtt Egyiptomban

Publikálás dátuma
2019.04.29. 11:40
Illusztráció
Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
Egy kanadai tudós szerint két nővére uralkodott Egyiptomban a legendás fáraó, Tutanhamon előtt.
Ehnaton fáraó halálakor fia, Tutanhamon négy- vagy ötévesen még túl fiatal volt az uralkodásra, ezért két nővére, a fáraó első és negyedik lánya, Meritaton és Nofernoferuaton Ta-serit közösen lépett trónra Anhetheperuré néven – véli Valérie Angenot, a montréali Québec-i Egyetem egyiptológusa, művészettörténésze.
Ehnatonnak összesen hat lánya született, egyetlen fia utolsó gyermekeként jött világra. 
Az egyiptológia eddig úgy tartotta, hogy Ehnaton és Tutanhamon között egy királynő uralkodott Egyiptomban, de kilétéről megoszlanak a vélemények, egyesek szerint felesége, Nofertiti kormányzott tovább, talán férfinéven, mások szerint a fáraó egyik lánya, Meritaton lehetett a királynő, de felmerültek más elméletek is.
Angenot, aki egy egyesült államokbeli, virginiai egyiptológiai konferencián számolt be felfedezéséről, a szemiotikán (jelek tudománya) alapuló ábrázoláselemzések alapján jutott újszerű következtetésére. Egyebek közt tanulmányozott egy Berlinben lévő sztélét, amelyen két személy ül a trónon, és egyik cirógatja a másik állát. A montréali kutató szerint „100 százalékig biztos”, hogy egy ilyen gesztust kizárólag hercegnők irányában gyakoroltak. 
A kutató emellett tanulmányozott olyan azonosítatlan királyfejszobrokat, amelyekről azt gondolják, hogy Ehnatont, Nofertitit vagy Tutanhamont ábrázolhatják, és „mivel az egyiptomi művészet az arányok rendszerén alapszik”, e fejszobrokat összehasonlította hercegnők azonosított szobraival, és sikerült kimutatnia, hogy egyes királyfejek valójában fáraóvá előlépett hercegnők fejét ábrázolják.
Valérie Angenot azt mondta, hogy az egyiptológia nagyon konzervatív tudományág, ennek ellenére elméletét meglepően jól fogadták, csak két kollégája szállt szembe vele nagy vehemenciával.
Szerző