Külföldi szakemberek is problémásnak látják a magyar igazságszolgáltatás helyzetét

Publikálás dátuma
2019.04.30. 12:50

Fotó: Kőhalmi Péter / AFP
A magyar igazságszolgáltatás helyzetét, a bírói függetlenséget, a bírák kinevezési gyakorlatának jogszerűségét vizsgálta többek között az Európai Bírói Egyesület (EAJ) munkacsoportja Budapesten.
A grémum azok után érkezett magyarországi vizsgálatra, hogy a Nemzetközi Bírói Egyesület (IAJ) tavaly októberi, marrakesi ülésén a magyar igazságszolgáltatás helyzetét is napirendre tűzték. A marokkói városban Ujkéry Csaba, a Kaposvári Törvényszék korábbi elnökének feljegyzése miatt foglalkoztak a hazai állapotokkal, az Országos Bírói Tanács (OBT) és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közötti vitával, illetve Handó Tünde, az OBH elnöke kinevezési gyakorlatával, emellett a magyar delegáltak beszámoltak róla, hogy Handó kétséges eszközökkel bénítja meg az OBT legális működését, mellyel akadályozza a bírói függetlenséghez tartozó önigazgatás érvényesülését. Marrakesben végül olyan döntés született, hogy az EAJ munkacsoportot küld Magyarországra a helyzet megvizsgálására. – A delegáció a múlt hét végén három napot töltött Budapesten – tájékoztatta a Népszavát Halász Etelka, a Magyar Bírói Egyesület választmányi tagja. – A svájci Stephan Grass, az osztrák Gerhard Reissner és a szintén osztrák Günter Woratsch beszélt többek között Handó Tündével, az OBT több tagjával,Trócsányi László igazságügyi miniszterrel, Darák Péterrel, a Kúria elnökével, a Magyar Bírói Egyesület képviselőivel, s több bíróval is. A munkacsoport tagjai – mind az IAJ volt és jelenlegi tisztségviselői – arra keresték a választ, alkotmányosan kritikus helyzetben van-e a magyar igazságszolgáltatás az OBH elnökének 2018 májusa óta tartó tevékenysége miatt? Kétségesnek tekinthető-e Handó Tünde bírósági kinevezési gyakorlata? Hiányzik-e az együttműködés az OBH és az OBT között? Garantáltak-e a Magyar Bírói Egyesület részvételi, érdekképviseleti jogosítványai? – A látogatásról készült beszámolót a delegáció az Európai Bírói Egyesület jövő heti, koppenhágai konferenciáján ismerteti, s az EAJ ez alapján dönt majd a szükséges lépésekről – tette hozzá Halász Etelka, aki csak annyit jegyzett meg: a bizottság tagjai minden kérdéskörben azonosítottak problémákat. Úgy tudjuk, a megbeszélések során a magyar tárgyalófelek többsége megerősítette, hogy Handó Tünde vezetési gyakorlat jogsértő, sok esetben nem szakmai, hanem személyes szempontok vagy politikai álláspont alapján dönt ez igaz a bírói kinevezésekre is. Többen szóvá tették, hogy az igazságszolgáltatás egyre átpolitizáltabb, s egyre inkább nyilvánvaló célja a hatalomnak a bírói függetlenség – legalábbis részleges – felszámolása.
Szerző
Frissítve: 2019.05.01. 14:12

Leszavazta a Fidesz az óvodai aláírásgyűjtés kivizsgálását

Publikálás dátuma
2019.04.30. 11:31

Fotó: Soós Lajos / MTI
A polgármester azzal indokolta a döntést, hogy ő már levont minden következtetést.
A józsefvárosi képviselő-testület csütörtöki ülésén még napirendre volt hajlandó még a napirendre sem venni a Párbeszéd önkormányzati képviselőjének, Erőss Gábornak a javaslatát, miszerint vizsgálóbizottság kellene felállítani az ügyben. „A polgármester, Sára Botond kijelentette, hogy
ő maga már minden következtetést levont, és utalt arra is, hogy nemcsak az alpolgármesterét szankcionálta”

– írja a HVG, Erőss nyilatkozata alapján. A pontos következtetések azonban nem derültek ki, és az sem, hogy milyen más retorzió érhetett esetleg más érintetteket. Az ellenzéki önkormányzati képviselő azt is elmondta, hogy 
évek óta nyílt titok volt, hogy az óvodákban kemény Fideszes agitáció zajlik, aljas módon visszaélve az óvónők kiszolgáltatottságával”.

Az érintett Sántha Péterné nem vett részt a szavazásban, de az összes többi kormánypárti képviselő a nem-re voksolt.   Mint azt már korábban mi is megírtuk, önkormányzati fenntartású óvodákban gyűjtöttek Orbán Viktor bevándorlásellenes programját támogató aláírásokat, a munkájuk miatt kiszolgáltatott óvónők pedig nem mertek nyíltan szembeszállni a „kéréssel” .
Szerző
Témák
Fidesz
Frissítve: 2019.04.30. 11:42

Levette a patkánykormányozós válaszvideót az MSZP

Publikálás dátuma
2019.04.30. 10:29

Fotó: Népszava
„Mi különbek vagyunk ennél a rezsimnél és féktelen maffiacsaládjánál” – írta Ujhelyi.
Mi nem akarunk hazánk kútmérgezői lenni, nem akarjuk kirúgni magunk alól a rothadt hatalommal szemben meglévő morális mankónkat” – közölte Ujhelyi István a Facebook-oldalán. Az MSZP EP-kampányfőnöke kiemelte: ezután sem fogják tűrni, hogy hazaárulózzák őket vagy az akasztásukon viccelődjenek a hatalom szereplői és kiszolgálói. „Ha támadnak, mi visszatámadunk” – hangsúlyozta. Ugyanakkor – folytatja Ujhelyi – meghallotta és megértette „közösségünk véleményformálóinak féltő szavait is”.
Mi különbek vagyunk ennél a rezsimnél és féktelen maffiacsaládjánál. Nem is folytatunk patkányozós kampányt. A Fidesz hazug, súlyos pénzekkel meghirdetett kampányára adtunk hangos, karakán és – vállalom – sokkoló választ. Tudom és érzem a visszajelzések tömegéből, hogy sokak elvárása volt az, hogy végre határozottan és egyértelműen kiálljunk magunkért és közösségünkért” –  írta, hozzátéve:
„a válaszvideónk, a figyelemfelhívó üzenetünk elérte célját és célzottjait, a mai nappal le is vettük az oldalainkról.”

Ujhelyi kiemelte, hogy nem süllyednek le a mocsárba melléjük dagonyázni, de azt sem tűrik, hogy belenyomják őket.
„Elvárom, hogy a Fidesz befejezze hazug kampányát velünk szemben”

– üzente.

Ujhelyi István hétfőn tette közzé legújabb videóját, ami bevallása szerint dühben fogant. Ujhelyi szerint senki nem sértegeti a Fidesz támogatóit – ilyesmi elfogadhatatlan lenne, bármelyik politikai oldal képviselői követik el. Az MSZP EP-kampány főnöke szerint ráadásul a demokratikus ellenzék politikusainak óvatosan kell viselkedniük, hogy különbek legyenek azoknál, akiket meghaladni akarnak. „De ha a Fidesz így kiprovokálja, hogy Budapest súlyos rágcsálóirtási vészhelyzetén túl is beszéljünk a politikai patkányügyről, akkor bevállalom: nevezzük el a politikai maffiájuk időszakát „patkánykormányzásnak” – mondta Ujhelyi.
Szerző
Frissítve: 2019.04.30. 10:39