Baján is összefogott az ellenzék, megvan a közös jelölt

Publikálás dátuma
2019.04.30. 17:34

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Egy helyi egyházi iskola angoltanárát támogatják.
Baján is összeállt az ellenzék: a Sikeres Bajáért Egyesület fórumán bejelentették, hogy Nyirati Klára a közös polgármester-jelölt őszre – írja a hvg.hu.  Nyiratit támogatja a Momentum mellett a Jobbik, a DK, az MSZP és a Mindenki Magyarországa; az LMP csak azért nem, mert nincs helyi szervezetük. A polgármester-jelölt mellett az ellenzék közös körzeti jelöltek indításában is megegyezett. A portál felidézi, hogy Nyirati a rendszerváltás után rövid ideig fideszes volt, de hamar kilépett, mert csalódott. Saját bevallása szerint húsz évig köze sem volt a politikához. Egy 444-es videóban korábban arról beszélt, ők a rendszerváltást követő 30 évet elrontották, és azért csatlakozott a Momentumhoz, mert tartozik ennyivel a mai fiatalságnak. Kedden is erről beszélt, és sokak nevében bocsánatot kért, amiért hagyták a rendszerváltáskor, hogy ide jusson az ország. Nyirati mellett ott volt a sajtótájékoztatón: Fekete-Győr András a Momentum elnöke, Vadai Ágnes a DK alelnöke, Potocskáné Kőrösi Anita a Jobbik kabinetvezetője, Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja, valamint Tóth Bertalan az MSZP elnöke.
Szerző

Napsütéses, meleg időnk lesz május elsején, de néhol viharos szél jöhet

Publikálás dátuma
2019.04.30. 17:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű.
Szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, inkább már csak északkeleten fordulhat elő zápor, és erősödik a nappali felmelegedés – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Szerdán a Dunántúlon csak kevés fátyol- és gomolyfelhő várható, máshol viszont eleinte még több lesz a felhő, de fokozatosan ott is csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. Ugyanakkor délután északkeleten a gomolyfelhőkből elszórtan újabb záporok alakulhatnak ki. Az északnyugati, északi szél nagy területen megerősödik, a Zemplénben és a Bodrogközben viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 11 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű. 
Csütörtökön változóan felhős időre számíthatunk többórás napsütéssel. Helyenként záporeső alakulhat ki, és a nyugatias szelet élénk vagy erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 23 fok között alakul.
Pénteken többnyire közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, hosszabb-rövidebb időszakokra kisüt a nap. Szórványosan várható zápor, zivatar. Többfelé megerősödik a délnyugati, nyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 23 fok között várható, északnyugaton lesz a hűvösebb, délkeleten a melegebb.
Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég, és egyre nagyobb területen várható eső, zápor, néhol zivatar. A mind többfelé északiasra forduló szél élénk vagy erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11, a legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 20 fok között alakul, délkeleten lesz a melegebb.
Vasárnap túlnyomóan borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor. Az északi, északnyugati szelet erős, többfelé viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 13 fok között valószínű. 
Szerző

Szakorvoshiány: átmenetileg bezár a szolnoki kórház fertőző osztálya

Publikálás dátuma
2019.04.30. 16:26
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A dolgozókat az intézményen belül más szakterületre irányították át.
Május elsejétől szakorvoshiány miatt átmenetileg bezár a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet 20 ágyas infektológiai, vagyis fertőző betegségekkel foglalkozó osztálya – írja a kórház közleményére hivatkozva a szoljon.hu. A portál szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztálya április 23-án határozott arról, hogy a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, valamint a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház látja el május elsejétől a Hetényi Géza Kórház fertőzőbetegeit. A betegek beutalása a centrumokba a háziorvosoknak, és azoknak az intézmények feladata, ahol a beteg jelentkezik. Az osztály dolgozóit az intézményen belül átmenetileg más szakterületre irányították át. A kórház bízik abban, hogy amint a humánerőforrás helyzet javul – vagyis lesz szakorvos – ismét fogadhat betegeket az osztály. 
Szerző