Európa Tanács: Veszélyben van a sajtószabadság Európában

Publikálás dátuma
2019.05.02. 20:51
EP-képviselők 2011-es akciója a magyar sajtószabadságért. Azóta már bezárták a Népszabadságot, amellyel tiltakoztak FOTÓ: EUROPR
Fotó: EUROPR
A hamis hírek veszélyeire hívták fel a figyelmet, ami káros hatással van a minőségi újságírás megítélésére és hitelességére.
Aggodalomra ad okot az újságírókkal szembeni erőszak és a megfélemlítés növekedése, valamint jelentős veszélyben van a média-, és a véleménynyilvánítás szabadsága Európában - jelentette ki az Európa Tanács a sajtószabadság pénteki világnapja alkalmából közzétett jelentésében. A strasbourgi székhelyű, 47 tagországot számláló Európa Tanács jelentéstevőinek a média- és szólásszabadság helyzetét vizsgáló dokumentumban hangoztatott véleménye szerint aggodalomra okot adó 
a szóbeli támadások és a korlátozó jogszabályok növekvő száma, amelyekkel a civil szervezetek szembesülnek egyes államokban.

Emellett a médiában és a különböző online csatornákon keresztül terjedő hamis hírek veszélyeire hívták fel a figyelmet, ami nézetük szerint káros hatással van a minőségi újságírás megítélésére és hitelességére. Ajánlásuk szerint a kormányoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket az internetes platformok felelősségének megállapítását biztosító jogszabályi környezet megteremtésére a véleménynyilvánítás szabadságának védelme és az álhírek terjedésének megakadályozása érdekében. Mint hangsúlyozták, az Európa Tanács égisze alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kulcsfontosságú annak biztosítása érdekében, hogy a nemzeti jogszabályok és jogi gyakorlatok összhangban legyenek az Emberi Jogok Európai Egyezményében meghatározott normákkal. A jelentés szerint
túlzott koncentráció, vagy a kormányzattal való együttműködés fokozódása miatt gyakran fennáll a média sokszínűségének hosszú távú fenyegetettsége.

Ezzel kapcsolat megjegyezték: Magyarországon több kormánybarát médiatulajdonos jelentette be 2018 novemberében, hogy vállalataik tulajdonjogát átadják a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak (Kesma). Médiajelentések szerint 
az alapítvány által irányított több kiadvány is nagy összegű kormányzati hirdetést kap

- tették hozzá.
Szerző

Orbán mindenképpen együttműködik Salvinivel

Publikálás dátuma
2019.05.02. 20:28

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs / MTI
Még az Európai Néppárti tagságban reménykedik a kormányfő, de azért a populista olasz Liga felé is tett újabb lépéseket.
Nem győzte dicsérni egymást Matteo Salvini olasz kormányfő-helyettes, a populista Liga elnöke és Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, csütörtökön. Az olasz politikus először a röszkei határkerítést nézte meg, és legott elismerését fejezte ki, amiért a magyar kormány gyorsan, hatékonyan ellenőrzése alá vette a határszakaszt. Ezután Pintér Sándor belügyminiszterrel találkozott, végül délután Orbán Viktor fogadta – ezen a találkozón azonban már az európai pártpolitikáé volt a főszerep. Orbán Viktor nem is titkolta, hogy a jövőt már inkább Salviniékkel képzeli el. – Bármilyen eredménye lesz az európai parlamenti választásoknak, és bárhogy alakul a Fidesz sorsa az Európai Néppárton belül, együtt fogunk működni Matteo Salvinivel és pártcsaládjával – jelentette ki Orbán Viktor, miután találkozott az olasz miniszterelnök-helyettessel.
A magyar miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón azzal kezdte, hogy a két ország kormánya közötti együttműködés csúcsponton van, többek között azért, mert három nagyon fontos dologban egyetértenek. Szeretik a hazájukat és egyaránt erős nemzetállamokat szeretnének Európában. Meg akarják őrizni a kontinens keresztény gyökreit, és megvédenék a migrációtól a földrészt. Orbán – mint utóbb elmondta – épp ezért vitte el Salvinit Röszkére: meg akarta mutatni „azt a védekezési módot, ahogy védjük Magyarországot”. Orbán szerint Salvini „ a tengeren teszi ugyanazt, mint mi a szárazföldön”. Orbán konklúziója azt volt: „Európa polgárai akkor járnak jól, ha nem Macronra, hanem Olaszországra és Magyarországra hallgatnak”. Salvini a kerítésre utalva azt mondta, örült, hogy meglátogathatta azt, „amit az olasz sajtó egy része tragédiának, szégyennek nevezett", noha szerinte csak arról van szó, hogy a magyarok ellenőrzik azokat, akik belépnek az országba, és ez teljesen természetes. Korábbi vitájukon túllépve megjegyezte, a probléma nem az, hogy elosszuk az illegális bevándorlókat, hanem az: meg kell tudni védeni a határokat. Kulcskérdésnek nevezte, hogy az EU tagállamai egységesen lépjenek fel azokkal az országokkal szemben, amelyek nem veszik tudomásul visszafogadási kötelezettségeiket.
Később egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor azt mondta, érzi, hogy az Európai Néppárt (EPP) nem fogadókész és nem nyitott az együttműködésre Salviniékkel és a pártcsoportjukkal. Nem véletlenül közölte ezt, hiszen az EPP több vezetője is kritizálta a kormányfőt, amiért fogadta Salvinit. A magyar kormányfő – elővéve a Fidesz kampánykliséit – arról is beszélt, hogy szerinte a választásokat követően Európa előtt két lehetőség áll: a bevándorláspárti erők vagy a bevándorlásellenes erők fogják irányítani az Uniót. A Néppártban ezek az erők vegyesen vannak jelen, míg a baloldalon csak a migrációt támogató erőket lát, a Fidesztől jobbra pedig kizárólag ellenzőket. A Fidesz célja az – tette hozzá –, hogy a Néppártban is a bevándorlásellenes erők irányítsanak. Arra a kérdésre, hogy felmerült-e a Fidesz csatlakozása a Salvini által formált nacionalista koalícióhoz, Orbán azt mondta, maguk választják majd meg, milyen együttműködési formákban vesznek részt. Az, hogy az Európai Néppárt tagjai maradnak-e, attól függ, merre fordul majd az EPP – fogalmazott, de arra nem tért ki, hogy jelenleg a Fidesz csak korlátozottan van döntési helyzetben, hiszen felfüggesztették tagságát.
„Ha a Néppárt összeköti magát a baloldallal, akkor nehéz lesz megtartani a helyünket”

– mondta

, hozzátéve, meggyőződése, hogy bevándorlásellenes erőknek kell irányítaniuk, de tudja, hogy ők kisebbségben vannak a Néppárton belül. (Manfred Weber, a Néppárt frakcióvezetője, az EPP csúcsjelöltje egyértelművé tette, hogy a baloldallal és a liberálisokkal alkotna koalíciót.) – Mi magyarok meglehetősen unjuk, hogy mikronnyi pártok oktassanak olyan pártokat, melyek jelentős támogatottsággal rendelkeznek a saját országukban. A szocialisták elnökjelöltjének pártja hazájában, Hollandiában gyakorlatilag megszűnt létezni. Az EU-t nem arra találták ki, hogy betegeskedő politikusok elfekvője legyen – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy elmegy-e május 18-án Salvini pártjának nagygyűlésére Milánóba, csak azt mondta, „örülök, hogy élek”.
Frissítve: 2019.05.02. 20:39

Jogsértően kampányolt Kocsis mellett az önkormányzati újság

Publikálás dátuma
2019.05.02. 19:42
Kocsis Máté
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A VIII. kerületi önkormányzat ingyenes „Józsefváros” című lapja megsértette a választási eljárásról szóló törvénynek a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőségre vonatkozó alapelvét – mondta ki csütörtöki határozatában a Fővárosi Választási Bizottság. A grémiumhoz az MSZP nyújtott be kifogást, miután az önkormányzati lapban csak Kocsis Máté és a Fidesz-KDNP álláspontja jelent meg több alkalommal az EP-választásokkal kapcsolatban, s ezzel a párt szerint sérült a választásokon induló szervezetek esélyegyenlősége. A választási bizottság megvizsgálta a panaszt, s egyhangúlag kimondta a jogsértést, egyúttal kötelezte a lapot, hogy következő számában tegye közzé a határozat megállapításait, ugyanakkor bírságot nem állapított meg. A testület indoklásában többek között az Alkotmánybíróság álláspontjára hivatkozott, mely szerint alkotmányjogi szempontból nem kifogásolható, ha választás idején az alapvetően közpénzből működtetett állami médiaszolgáltatón, valamint az önkormányzati nyomtatott sajtón az Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria számon kéri a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség megsértését. A verdikt három napon belül megfellebbezhető, így egyelőre nem jogerős.
Szerző
Frissítve: 2019.05.02. 19:50